2.8
(8)

Extracts of Weathering the Storm in Ersama | With Answers | Class 9 | English | NCERT |

Extract 1

For the next two days, Prashant sat huddled with his friend’s family in the open on the rooftop. They froze in the cold and incessant rain; the rain water washed away Prashant’s tears. The only thought that flashed through his mind was whether his family had survived the fury of the super cyclone. Was he to be bereaved once again?

Q1. What is the name of the chapter?

Ans: The name of the chapter is ‘Weathering the Storm in Ersama

Q2. Who is the author of the chapter ‘Weathering the Storm in Ersama’?

Ans: ‘ Harsh Mander’ is the author of the chapter ‘Weathering the Storm in Ersama’.

Q3. Where did Prashant spend the next two days?

Ans: He spent the next two days with his friend’s family in the open on the rooftop.

Q4. How were Prashant’s tears washed away?

Ans: His tears were washed away by the rain water that fell on his face.

Q5. What was the only thought that flashed through Prashant’s mind?

Ans:  His only thought was whether his family had survived the fury of the super cyclone.

Q6. What is the meaning of the word ‘Fury’?

Ans:  ‘The anger’ is the meaning of the word ‘Fury’.

Related

Extract 2

He equipped himself with a long, sturdy stick, and then started on his eighteen-kilometre expedition back to his village through the swollen flood waters. It was a journey he would never forget. He constantly had to use his stick to locate the road, to determine where the water was most shallow.

Q1. Who does ‘He’ refer to in the passage?

Ans: The word ‘He’ refers to Prashant.

Q2. What did he equip himself with?

Ans: He equipped himself with a long, sturdy stick.

Q3. How was it a journey he would never forget?

Ans:  It was an eighteen-kilometre journey through the swollen flood waters.

Q4. What do you understand by the word ‘shallow’?

Ans: Not deep; with not much distance between top and bottom.

We would love your reading of  Formal Letters, Notice Writing, Formal & Informal Invitation, Classified Advertisement, Debate Writing, Speech Writing, Article Writing, Report Writing, Note Making, Poster Making, Short Story Writing, Leave Application Writing, Descriptive Paragraph Writing for scoring higher in upcoming examination.

Extract 3

Among the first people he saw in the crowd was his maternal grandmother. Weak with hunger, she rushed to him, her hands outstretched, her eyes brimming. It was a miracle. They had long given him up for dead. Quickly word spread and his extended family gathered around him, and hugged him tight in relief. Prashant anxiously scanned the motley, battered group. His brother and sister, his uncles and aunts, they all seemed to be there.

Q1. Who was there among the first people he saw in the crowd?

Ans: It was his maternal grandfather.

Q2. What did the grandmother do?

Ans: The grandmother rushed to him with her hands outstretched.

Q3. What has been said to be a miracle?

Ans: Prashant had survived through the super cyclone has been said to be a miracle.

Q4.  What do you understand by the word ‘brimming’ in the given passage?

Ans: To be full of something

Extract 4

On the fifth day, a military helicopter flew over the shelter and dropped some food parcels. It then did not return. The youth task force gathered empty utensils from the shelter. Then they deputed the children to lie in the sand left by the waters around the shelter with these utensils on their stomachs, to communicate to the passing helicopters that they were hungry. The message got through, and after that the helicopter made regular rounds of the shelter, airdropping food and other basic needs.

Q1. What did the military helicopter do?

Ans: The military helicopter dropped some food parcels over the shelter and then flew away.

Q2. What were the children asked to do?

Ans: The children were asked to lie on the sand around the shelter with empty utensils on their stomach.

Q3. What shelter has been referred to in the given passage?

Ans: It was the Red Cross shelter where the villagers had taken refuge during the super cyclone.

Q4. What do you understand by the word ‘deputed’?

Ans: Appoint or instruct (someone) to perform a task.

Related

Extract 5

It is six months after the devastation of the super cyclone. This time Prashant’s wounded spirit has healed simply because he had no time to bother about his own pain. His handsome, youthful face is what the widows and orphaned children of his village seek out most in their darkest hour of grief.

Q1. How has Prashant’s wounded spirit healed?

Ans: It has been healed since he had no time to bother about his own pain.

Q2. How did the widows and orphaned children of the village feel with Prashant?

Ans: They felt great relief and comfort with Prashant.

Q3. What does the word ‘devastation’ mean?

Ans: it means ‘extreme damage and destruction’.

Q4. Write the synonym and antonym of the word ‘grief’.

Ans: Synonym-Sorrow, Antonym-Joy

We would love your reading of extracts of The Last Leaf, A House is not a Home, The Beggar, Packing, Reach for the Top, On Killing a Tree, The Bond of Love & If I were You

Do share this post if you liked Extracts of Weathering the Storm in Ersama. For more updates, keep logging on BrainyLads.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 2.8 / 5. Vote count: 8

No votes so far! Be the first to rate this post.

error: Content is protected !!

For Regular Updates

Join Us on Telegram

Click Here to Join