Extracts of The Bond of Love | With Answers | Class 9 | English | NCERT |

Extracts of The Bond of Love | With Answers | Class 9 | English | NCERT |

Extract 1

Two years ago we were passing through the sugarcane fields near Mysore. People were driving away the wild pigs from the fields by shooting at them. Some were shot and some escaped. We thought that everything was over when suddenly a black sloth bear came out panting in the hot sun .Now I will not shoot a sloth bear wantonly but, unfortunately for the poor beast, one of my companions did not feel that way about it, and promptly shot the bear on the spot.

Q1. What is the name of the chapter?

Ans: The name of the chapter is ‘The Bond of Love’.

Q2. Who is the writer of the chapter ‘The Bond of Love’?

Ans:  Kenneth Anderson is the writer of the chapter ‘The Bond of Love’.

Q3. What did the writer see people doing in the fields?

Ans: The writer saw the people driving away the pigs from the fields.

Q4. Where did the writer and his companions see the bear?

Ans: They saw the bear coming out of the fields.

Q5. Which word in the passage means ‘without any good reason’?

Ans: The word ‘Wantonly’ means ‘without any good reason’.

Extract 2

As we watched the fallen animal we were surprised to see that the black fur on its back moved and left the prostrate body. Then we saw it was a baby bear that had been riding on its mother’s back when the sudden shot had killed her. The little creature ran around its prostrate parent making a pitiful noise. I ran up to it to attempt a capture. It scooted into the sugarcane field. Following it with my companions, I was at last able to grab it by the scruff of its neck while it snapped and tried to scratch me with its long, hooked claws.

Q1. Why had the animal fallen?

Ans: The animal had fallen because one of the writer’s companions had shot it.

Q2. What was it that surprised the writer and his companions?

Ans: They were surprised when the black fur on the back of the fallen animal moved and left it.

Q3. What did the baby bear do after leaving its mother’s back?

Ans:  It ran round its dead mother, making pitiful noise.

Q4. What did the writer try to do?

Ans: He tried to catch the baby bear.

Q5. How did the baby bear try to escape from writer’s hand?

Ans: The baby bear tried to scratch him with its long and hooked claws.

Related

Extract 3

The months rolled on and Bruno had grown many times the size he was when he came. He had equalled the Alsatians in height and had even outgrown them. But was just as sweet, just as mischievous, just as playful. And he was very fond of us all. Above all, he loved my wife, and she loved him too! She had changed his name from Bruno, to Baba, a Hindustani word signifying ‘small boy’. And he could do a few tricks, too. At the command, ‘Baba, wrestle’, or ‘Baba, box,’ he vigorously tackled anyone who came forward for a rough and tumble. Give him a stick and say ‘Baba, hold gun’, and he pointed the stick at you. Ask him, ‘Baba, where’s baby?’ and he immediately produced and cradled affectionately a stump of wood which he had carefully concealed in his straw bed. But because of the tenants’ children, poor Bruno, or Baba, had to be kept chained most of the time.

Q1. Who was Bruno?

Ans: Bruno was a pet bear in writer’s house.

Q2. How big had Bruno grown?

Ans: He now equalled the writer’s Alsatians in height.

Q3. How was Bruno just the same as before?

Ans: He was just as sweet, mischievous and playful.

Q4. Who did Bruno love above all?

Ans: He loved writer’s wife above all.

Q5. What name was given to the baby bear after Bruno?

Ans: The baby bear was given another name ‘BABA’ after Bruno.

Extract 4

After that, friends visiting Mysore were begged to make a point of going to the zoo and seeing how Baba was getting along. They reported that he was well but looked very thin and sad. All the keepers at the zoo said he was fretting. For three months I managed to restrain my wife from visiting Mysore. Then she said one day, “I must see Baba. Either you take me by car; or I will go myself by bus or train.” So I took her by car.

Q1. Where was Baba living?

Ans:  He was living in the zoo of Mysore.

Q2. What reports came about Baba from the zoo of Mysore?

Ans:  The reports said that Baba was well but looked very thin and sad.

Q3. What could the writer managed for three months?

Ans:  He managed to restrain his wife from visiting the zoo.

Q4. Why did the writer’s wife want to visit Mysore?

Ans: She wanted to see Baba in the zoo of Mysore.

Q5. How did they go to meet Baba?

Ans: They went there by the car.

Extract 5

For the next three hours she would not leave that cage. She gave him tea, lemonade, cakes, ice-cream and what not. Then ‘closing time’ came and we had to leave. My wife cried bitterly; Baba cried bitterly; even the hardened curator and the keepers felt depressed. As for me, I had reconciled myself to what I knew was going to happen next. “Oh please, sir,” she asked the curator, “may I have my Baba back”?

Q1. What does ‘closing time’ refer to in the passage?

Ans: It was the time when visitors in the zoo had to leave.

Q2. What did the writer’s wife and Baba do when it was the closing time?

Ans:  Both of them wept bitterly when it was the closing time.

Q3. What did the writer know was going to happen?

Ans: He knew that his wife would ask for taking Baba back to home.

Q4. Write the antonym of the word ‘Depressed” given in the passage.

Ans: Delighted

Q5. Write the synonyms of the word ‘Depressed” given in the passage.

Ans: Misery, Sad

Extract 6

There followed the return journey to Bangalore and a visit to the superintendent’s bungalow. A tearful pleading: “Baba and I are both fretting for each other. Will you please give him back to me?” He was a kind-hearted man and consented. Not only that, but he wrote to the curator telling him to lend us a cage for transporting the bear to Bangalore.

Q1. Why did the writer and his wife visit to the superintendent’s bungalow?

Ans: He was the in- charge of the zoo. So to take permission for taking Baba back home, they visited superintendent’s bungalow.

Q2. What kind of person the superintendent was?

Ans: He was a kind hearted man.

Q3. Did he agree to send Baba back to writer’s home?

Ans : Yes, he agreed to send Baba back to writer’s home.

Q4.  What did he write in the letter to the curator?

Ans: He wrote to lend a cage to the writer for transporting the bear to Bangalore.

Q5. Which word in the passage means “to agree to something; to allow something to happen”?

Ans: The word consented means “to agree to something; to allow something to happen”.

We would love your reading of extracts of The Last Leaf, A House is not a Home, The Beggar, Packing, Reach for the Top, On Killing a TreeWeathering the Storm in Ersama & If I were You

Do share this post if you like Extracts of The Bond of Love. For more updates, keep logging on BrainyLads.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!