4.3
(6)

MCQ of Grammar, MCQ of Tenses, MCQ of Modals, MCQ of Subject Verb Concord, MCQ of Determiners, MCQ of Reported Speech, MCQ of Commands and Requests, MCQ of Statements and Questions, MCQ of Class 11 Grammar, MCQ of Class 10 Grammar, MCQ of Class 9 Grammar, English Language and Literature.

 

Grammar is an indispensable part of any language. It is the structure that helps audience/readers to comprehend and understand the exact meaning of the sentence. With profound knowledge of grammar, one can easily overcome and eliminate grammatical errors that one makes while writing or speaking. Keeping the upcoming Exams of Class 9 English, Class 10 English and Class 11 English, we have prepared some Multiple Choice Questions (MCQs) that can help you score higher in your upcoming exams. Answers of all the questions have been given below the questions.

Find out Errors from the following or fill in the blanks with suitable answers. Words/Phrase with error has been italicized.

MCQ of Tenses

Related : Rules for Tenses

1) Shyam ____ to market daily.
a) go
b) goes
c) going
d) No error

Answer: goes

2) They are _____ football with their families now.
a) watching
b) watch
c) watched
d) No error

Answer: watching

3) Does she _____ you?
a) loves
b) loving
c) love
d) loved

Answer: love

4) The batches for competitive exams ____ on Monday.
a) start
b) starting
c) starts
d) started

Answer: start

Related

5) One of my friends ___ bought a new car on his birthday.
a) has
b) have
c) having
d) None of these

Answer: has

6) She ____ to market with her friend yesterday.
a) had gone
b) was going
c) went
d) None of these

Answer: went

7) Her mother _____ before the ambulance came.
a) had died
b) died
c) way dying
d) was died

Answer: had died

8) She ____ when I reached home.
a) was worked
b) was working
c) had working
d) was worked

Answer: was working

9) My father ____ as an Inspector for nine years.
a) was working
b) had been working
c) have been working
d) had being worked

Answer: had been working

10) She has not _____ her father yet.
a) sees
b) seen
c) seeing
d) has been seen

Answer: seen

You may also read the MCQ of Notice Writing, MCQ of Letter to the Editor, MCQ of Classified AdvertisementMCQ of Business Letters, MCQ of Speech Writing and MCQ of Article Writing for better clarity of the concepts and scoring higher in upcoming exams.

11) Here _____ the ball in the stand.
a) go
b) goes
c) going
d) None of these

Answer: goes

12) We did not _____ any clothes from Brass Market.
a) bought
b) buy
c) buying
d) None of these

Answer: buy

13) I _____ kill you bastard !
a) shall
b) will
c) will be
d) None of these

Answer: will

14) He _____ watching football match tomorrow at this time.
a) shall be
b) will be
c) will being
d) shall being

Answer: will be

15) My grandfather _____ died by 2024.
a) will have been 
b) will have
c) will have being
d) shall have being

Answer: will have

16) Ram always _____ a lie
a) telling
b) have been telling
c) tells
d) None of these

Answer: tells

17) The earth _____ around the sun
a) revolving
b) revolved
c) revolves
d) None of these

Answer: revolves

18) She _____ her graduation from Gargi College last year.
a) was completed
b) were completed
c) completed
d) has completed

Answer: completed

19) My mother _____ an operation when Simran got married.
a) had undergoing
b) had been undergoing
c) was undergoing
d) was undergone

Answer: was undergoing

20) Ravita ______ after the police _____ .
a) escaped, had come
b) had escaped, came
c) had escaped, had come
d) escaped, came

Answer: escaped, had come

Related

Fill in the blanks with the correct form of present tense from those given in brackets

  1. I am going to attempt the SSC CGL exam coming up, so I ………………. (am/is) studying hard these days.
  2. My grandfather ………………. (carries/carrying) a walking stick when she goes out for a walk.
  3. Rahul isn’t at home. She ………………. (is/are) out shopping with our father.
  4. Can you speak louder please, I ………………. (am not/cannot) able to get you.
  5. My widower brother often ………………. (coming/comes) to our house for lunch on Sundays.
  6. Ever since he left his job, he ………………. (found/has found) more time to relax and enjoy his hobby.
  7. I feel proud of my entire team as it ………………. (performed/has performed) very well.
  8. Look! They all ………………. (gossip and while away/are gossiping and whiling away) their time.
  9. An apple a day ………………. (keeps/is kept) the doctor away.
  10. By profession, an painter ………………. (creates/is creating) a picture whereas an author ………………. (writes/is writing) a book.
  1. am
  2. carries
  3. is
  4. cannot
  5. comes
  6. has found
  7. has performed
  8. are gossiping and whiling away
  9. keeps
  10. creates, writes

We would love your reading of  Formal Letters, Notice Writing, Formal & Informal Invitation, Classified Advertisement, Debate Writing, Speech Writing, Article Writing, Report Writing, Note Making, Poster Making, Short Story Writing, Leave Application Writing, Descriptive Paragraph Writing for scoring higher in upcoming examination.

21) They will kill you when they _____ to know about this.
a) will get
b) get
c) gets
d) will have get

Answer: Get

22) You can never succeed unless you ______ hard.
a) do not work
b) works hard
c) work hard
d) working hard

Answer: Work hard

23) My mother never eats before I _____ home.
a) reach home
b) reached home
c) will reach
d) reaching

Answer: Reach

24) If it _____ today, I will not step out of home.
a) is raining
b) rains
c) rained
d) will rain

Answer: Rains

25) She has been living at Gurugram ______ 1991.
a) For
b) Since
c) Both A and B can be used
d) Neither A nor B

Answer: Since

MCQ of Determiners

Related : Rules for Determiners

1) Many a man _____ resigned from the job.
a) have
b) has
c) have not been
d) Has being

Answer: has

2) Little _____ been done
a) having
b) has
c) have
d) No error

Answer: has

3) There wasn’t _____ air left for breathing.
a) many
b) any
c) several
d) No error

Answer: much

4) They should do _____ work themselves.
a) there
b) their
c) theirs
d) No error

Answer: their

5) All the cooks cook ………. food …………………..
a) Their, themselves
b) There, themselves
c) Its, themselves
d) None of these

Answer: their, themselves

6) No ____ than fifty students ____ present there.
a) Less, were
b) Less, was
c) Fewer, was
d) Fewer, were

Answer: Fewer, were

7) When the examinations were over Anil and me went to our native town.
a) Anil & I
b) Me & Anil
c) Himself & myself
d) No error

Answer: Anil & I

8) There was not _____ space left when I entered the theatre.
a) Much
b) Many
c) Fewer
d) Less

Answer: Much

9) There was _____ university’s help desk few years ago
a) A
b) An
c) The
d) None of these

Answer: a

10) My father is ____ honest man.
a) A
b) An
c) The
d) None of these

Answer: an

11) She was reading ____ Ramayana
a) A
b) An
c) The
d) None of these

Answer: The

12) She was standing in _____ corner
a) These
b) Those
c) That
d) None of these

Answer: That

13) _____ are my hundred dresses.
a) These
b) That
c) This
d) None of these

Answer: These

14) Why don’t you read ____ Times of India?
a) A
b) An
c) The
d) None of these

Answer: The

15) There were _____ colleges available for admission?
a) Much
b) Less
c) Several
d) None of these

Answer: Several

16) I marked _____ questions wrong in my board exam?
a) Little
b) Few
c) a little
d) None of these

Answer: Few

17) _______ knowledge is a dangerous thing.
a) Little
b) A Little
c) Few
d) A few

Answer: A little

18) One should respect _____ nation.
a) his
b) ones’
c) ones
d) one’s

Answer: One’s

19) They should love and respect ________ mother tongue.
a) his
b) there
c) their
d) theirs

Answer: Their

20) He loves his mother. I love ____.
a) my
b) mine
c) myself
d) None of these

Answer: Mine

21) She knits her woolen clothes ____
a) herself
b) hers
c) herselves
d) himself

Answer: Herself

22) My wife’s father is ____ SDO.
a) a
b) an
c) the
d) None of these

Answer: An

23) ____ cow are grazing in the field.
a) a
b) an
c) the
d) None of these

Answer: The

24) I have been planning to read ____ Ramayana for years.
a) a
b) an
c) the
d) None of these

Answer: The

25) They have formed ____ union in front of _____ company.
a) a, there
b) an, their
c) a, their
d) None of these

Answer: A, their

MCQ of Modals

Related : Rules for Modals

1) I _____ kill you if you don’t follow my orders.
a) shall
b) will
c) will have
d) shall have

Answer: Will

2) _____ I open the door for you?
a) shall
b) will
c) will have
d) shall have

Answer: Shall

3) She should not have ______ to him last year?
a) marry
b) marriage
c) marrying
d) married

Answer: Married

4) He dared not _____ to me like that.
a) to talk
b) talk
c) talking
d) talked

Answer: Married

5) You ______ worry about your sister’s marriage. I will help you.
a) need not
b) need not to
c) needing not to
d) have needed not to

Answer: Need not

6) You ______ respect you national flag and learn your mother tongue.
a) has to
b) will had to
c) must
d) must not had

Answer: Must

7) You ____ win this match easily if you work persistently.
a) can’t
b) can
c) ought to
d) may not

Answer: Can

8) We _____ respect our parents no matter what the situation is.
a) must
b) need to
c) dare to
d) should have

Answer: Must

9) They ______ the match easily had they practiced before the match began.
a) should have
b) could have
c) must have
d) would not have

Answer: Must

10) ____ you mind mailing me the list of employees?
a) Should 
b) Would
c) Could
d) Might

Answer: Would

11) ____ you lend me some money?
a) Should 
b) Would
c) Could
d) Might

Answer: Could

12) What _____ we do now?
a) may
b) might
c) shall
d) should have

Answer: Shall

13) You don’t ______ to pick me up at the airport. I can get a cab.
a) has to 
b) needed to 
c) have to
d) needs to

Answer: Have to

14) It is biting-cold today. It _____ snow in the later half.
a) can
b) will have
c) might
d) may have

Answer: Might

15) Dad says we ____ watch TV after we have finished our food.
a) can
b) might
c) will have
d) will not have

Answer: Can

16) Had Ram auctioned his home timely, he _______ got a handsome price for that.
a) could have gotten
b) would had gotten
c) could had gotten
d) None of these

Answer: Could have gotten

17) New Zealand _______ batted first in the final of the World Cup 2021.
a) would has
b) should have
c) should had
d) None of these

Answer: Should have

18) _____ I enter the class? (Formal Permission)
a) Would
b) Must
c) May
d) Should have

Answer: May

19) We ________ to follow all the rules and regulations of our country.
a) has to
b) would has to
c) ought to
d) ought to have

Answer: Ought to

20) You ______ visit your dentist at least once a year.
a) could
b) should
c) dare to
d) None of these

Answer: Should

MCQ of Subject Verb Concord/Agreement

Related : Rules for Subject Verb Concord/Agreement

1) For the wages of sin ____ death.
a) Is
b) Are
c) Were
d) None of the above

Answer: is

2) Five kilometers ____ not a long distance by car.
a) Is
b) Are
c) Were
d) None of the above

Answer: Is

3) Three hundred sixty five kg _____ lifted alone by him.
a) Was
b) Were
c) Had being
d) None of the above

Answer: Was

4) Neither Ram nor his brothers _____ at fault.
a) Is
b) Are
c) Am
d) None of the above

Answer: Are

5) Performance of class XII students _____ getting deteriorated day by day.
a) Is
b) Are
c) Were
d) None of the above

Answer: Is

6) All that glitters ____ not gold.
a) Is
b) Are
c) Were
d) None of the above

Answer: Is

7) Either of the girls _____ absent today.
a) Is
b) Are
c) Were
d) None of the above

Answer: Is

8) India _____ batting first yesterday.
a) Was
b) Is
c) Were
d) None of the above

Answer: Were

9) Keeping pets at home _____ the best way to combat loneliness.
a) Was
b) Is
c) Were
d) None of the above

Answer: Is

10) Some of the files _____ to be missing from here.
a) Seem
b) Seems
c) Seeming
d) None of the above

Answer: Seem

11) Bread and Butter _____ good breakfast.
a) Are
b) Is
c) Has
d) None of the above

Answer: Is

12) Economics ______ one of my favourite subjects.
a) Are
b) Is
c) Has
d) None of the above

Answer: Is

13) One of my teachers ______ an NRI.
a) Are
b) Is
c) Has
d) None of the above

Answer: Is

14) Everybody ____ the right to raise his voice.
a) Have
b) Has
c) Has Been
d) None of the above

Answer: Has

15) The accountant and the teacher _____ come to school.
a) Have
b) Has
c) Have been
d) None of the above

Answer: Have

16) He or his friends ______ to be arrested.
a) Is
b) Are
c) Has
d) None of the above

Answer: Are

17) Mr. Gupta, my uncle and teacher, _______ next to me.
a) Sit
b) Sits
c) Sitting
d) None of the above

Answer: Sits

18) The goat and the cow ____ grazing.
a) Is
b) Am
c) Are
d) None of the above

Answer: Are

19) My trousers ____ not so good as yours.
a) Is
b) Have
c) Are
d) Has

Answer: Are

19) My trousers ____ not so good as yours.
a) Is
b) Have
c) Are
d) Has

Answer: Are

20) Politics ______ not my cup of tea.
a) Is
b) Have
c) Are
d) Has

Answer: Is

21) A can of lima bins ___ on the shelf.
a) Sit
b) Sits
c) Sitting
d) Satting

Answer: Sits

22) The men who went to the meeting _____ bored.
a) was
b) were
c) have being
d) had being

Answer: were

23) The surface of the wooden tables ______ smooth.
a) was
b) were
c) had
d) had being

Answer: Was

24) The number of people we are going to hire _____ ten.
a) Are
b) Is
c) Has
d) Have

Answer: Is

25) A number of people ______ filed their complaints against him.
a) Has
b) Have
c) Has been
d) Have been

Answer: Have

MCQ of Reported Speech

Related : Rules for Reported Speech/Indirect Speech

1) He said to me, “I am going to market.”
a) He told to me that he was going to market.
b) He told to me that he is going to market.
c) He told me that he was going to market.
d) He said me that he was going to market.

Answer: He told me that he was going to market

2) He said to me, “Do you like music?”
a) He asked me if I like music.
b) He asked me if I liked music.
c) He asked me if I had liked music.
d) He asked me if I had been liked music.

Answer: He asked me if I liked music.

3) Se said to me, “Where did you live?”
a) He asked me where did I live.
b) He asked me where I lived.
c) He asked me where I had lived.
d) He asked me where I had been lived.

Answer: He asked me where I had lived.

4) They said to her, “Please sit down.”
a) They ordered her to sit down
b) They advised her to sit down
c) They requested her to sit down
d) They threatened her to sit down

Answer: They requested her to sit down

5) We said to them, “We have been living in Delhi for 10 years.”
a) We told them that we have been living in Delhi for 10 years.
b) We told them that we had been living in Delhi for 10 years.
c) We told them that we are living in Delhi for 10 years.
d) We told them that they had been living in Delhi for 10 years.

Answer: We told them that we had been living in Delhi for 10 years.

6) Ram said to Shyam, “Is he right in his guess”
a) Ram told Shyam that he was right in his guess.
b) Ram told Shyam if he was right in his guess.
c) Ram asked Shyam if he is right in his guess
d) Ram asked Shyam if he was right in his guess.

Answer: Ram asked Shyam if he was right in his guess.

7) Stuntman said to audience, “Don’t try this at home.”
a) Stuntman told the audience to not try this at home.
b) Stuntman advised the audience to not try this at home.
c) Stuntman advised the audience not to try that at home.
d) Stuntman told the audience to not try that at home.

Answer: Ram asked Shyam if he was right in his guess.

8) My mother said,” Alas! I have lost my bag.”
a) My mother exclaimed with joy that she had lost her bag.
b) My mother exclaimed with sorrow that she had lost her bag.
c) My mother exclaimed with pleasure that she had lost her bag.
d) My mother exclaimed with pain that she has lost her bag.

Answer: My mother exclaimed with sorrow that she had lost her bag.

9) My mother said,” May God bless you !”
a) My mother wished that God may bless me.
b) My mother wished that God might bless me.
c) My mother wished that might God bless you.
d) None of these

Answer: My mother wished that God might bless me.

10) Teacher said to her students, “The earth revolves around the sun.”
a) Teacher told her students that the earth revolved around the sun.
b) Teacher told her students that the earth revolves around the sun.
c) Teacher told her students that the earth is revolving around the sun.
d) None of these

Answer: Teacher told her students that the earth revolves around the sun.

MCQ of Pronouns

Related : Pronouns & Types

Fill in the blank with the correct option.

1) He wanted to see ____ mother as soon as possible.

  1. His
  2. Hers
  3. Them
  4. Ours

Answer : His

2) They believed in _____ and moved on.

  1. Themself
  2. Themselves
  3. Himself
  4. Ourself

Answer : Themselves

3) Don’t touch that book. It is ____ .

  1. My
  2. Our
  3. Your
  4. Mine

Answer : Mine

4) Rahul and Pankaj fought with ____ yesterday.

  1. Each other
  2. One another

Answer : Each other

5) ____ do you love?

  1. Who
  2. Whom
  3. Whose
  4. Which

Answer : Whom

6) ____ called me up and told me about his passing away.

  1. Anybody
  2. Someone
  3. Everybody
  4. Each

Answer : Someone

7) ____ is the book I was talking about.

  1. This
  2. That
  3. These
  4. Those

Answer : This

8) One should respect ____ country.

  1. His
  2. Her
  3. Theirs
  4. One’s

Answer : One’s

9) My friends have many things in common. ____ never fight with one another on trifles.

  1. They
  2. Them
  3. Their
  4. Theirs

Answer : They

10) The worst thing about animals is, they can’t cure ____.

  1. Itself
  2. Themself
  3. Themselves
  4. Himself

Answer : Themselves

11) Each child has a responsibility towards ______ nation.

  1. Her
  2. His
  3. Him
  4. Hers

Answer : His

12) The horse kicked ______.

  1. Itself
  2. Themself
  3. Themselves
  4. Himself

Answer : Itself

13) Is there anyone _____ can help me lifting this machine?

  1. Who
  2. Whom
  3. Which
  4. Whose

Answer : Who

14) Rahul is the only boy of his class _____ can touch this ceiling.

  1. Who
  2. Which
  3. That
  4. Whom

Answer : That

15) ____ is a democratic country where everyone gets the rights.

  1. Our
  2. Ourself
  3. Ours
  4. Their

Answer : Ours

Miscellaneous

1) Rahul as well as I am a fool.
a) Is
b) Are
c) Were
d) No error

Answer: Is

2) We are not as better as our relatives.
a) Best
b) Worst
c) Good
d) No error

Answer: Good

3) Had I gone there, I would have invited her to party.
a) Have I gone
b) Has I gone
c) Shall I go
d) No Error

Answer: No Error

4) Sunita always go to market with her friends.
a) Goes
b) Gone
c) Going
d) Went

Answer: Goes

5) She is writing her book for the last seven years.
a) Is been writing
b) Has being writing
c) Has been writing
d) No Error

Answer: Has been writing

6) The thieves stole everything before you came.
a) Stolen
b) Were stolen
c) Had stolen
d) No error

Answer: Had stolen

7) If I am you, I could tease a lot of people
a) Had been
b) Were
c) Has been
d) None of these

Answer: Were

8) You mean you know the answer. Didn’t you?
a) Doesn’t you?
b) Don’t you?
c) Won’t you?
d) No Error

Answer: Don’t you?

9) ‘’Let’s go for a walk.” He said. Change this sentence into indirect speech.
a) He suggested us for walking.
b) He suggested us that we must walk.
c) He suggested us that we should walk.
d) He ordered us that we should walk.

Answer: He suggested us that we should walk.

10) Two kilometers is not a long distance.
a) are
b) is been
c) am
d) No error

Answer: No error

11) I, you and my friend have beaten them cruelly.
a) You, I and my friend
b) My friend, you and I
c) You, my friend and I
d) No error

Answer: You, my friend and I

12) I came to know that his father has died three days ago.
a) Had died
b) Have died
c) died
d) No error

Answer: died

13) He brings many gifts whenever he is coming.
a) He comes
b) He has come
c) He had come
d) No Error

Answer: He comes

14) He has completed his book yesterday.
a) Had completed
b) Have completed
c) completed
d) No error

Answer: completed

15) My parents have been living abroad for 1999.
a) from
b) since
c) since from
d) No error

Answer: since

16) Let you and I decide what to do.
a) myself
b) yourself
c) me
d) No error

Answer: me

17) Ram is the bravest boy of the class who can touch ceiling.
a) which
b) that
c) where
d) No error

Answer: that

18) He asked me that he could go to market.
a) if he could go to market
b) whether he can go to market
c) if they can go to market
d) No error

Answer: if he could go to market

19) It is better to stay at home than to go to market.
a) Better staying
b) Better to stayed
c) Better stay
d) No error

Answer: Better stay

20) The rider fell of the horse.
a) Fell off
b) Fell down on
c) Fell below
d) No error

Answer: Fell off

21) No sooner had I see the train, I rushed towards it.
a) Did I saw
b) Did I see
c) Had I saw
d) No error

Answer: Did I see

22) I am comparatively better today.
a) good
b) more better
c) much good
d) No error

Answer: good

23) This weather is too hot for going there.
a) To went
b) To go
c) To have gone
d) No error

Answer: To go

24) What is the full form of etc.?
a) Et sectra
b) Et sektra
c) Et cetra
d) Et cektra

Answer: Et cetra

25) Our job was to sought their help.
a) Seek their help
b) Sought them help
c) Seek them help
d) Seeking help of them

Answer: Seek their help

26) Income tax is generally associated for one’s annual income.
a) Dependent to one’s
b) Associated with once
c) Related to one’s
d) No error

Answer: Associated with once

27) Akshay always comes first in the class.
a) scores
b) stands
c) come
d) arrives

Answer: stands

28) I cannot put in Ramanand’s behavior.
a) Put down
b) Put below
c) Put in
d) Put up with

Answer: Put up with

29) I saw a tired dog in front of my eyes. What is ‘Tired’ in this sentence?
a) Gerund
b) Past Participle
c) Present Participle
d) Infinitive

Answer: Past Participle

30) One of my friends is lame from one eye.
a) lame of
b) lame through
c) lame via
d) No error

Answer: lame of

31) You can borrow any book which interests you.
a) that
b) who
c) whom
d) No error

Answer: that

32) He left this place by 10.40 o’clock.
a) At 10.40 o’clock
b) By 10.40 o’clock
c) By the end of 10.40 o’clock
d) By 10.40 

Answer: At 10.40 o’clock

33) What type of a man are you? Correct this sentence.
a) What type of a men are you
b) What type of man are you
c) What types of a man are you
d) No error

Answer: No error

34) She will accompany you to Madras.
a) Accompany with you
b) Accompany to you
c) Accompany you too
d) No Error

Answer: No Error

35) Neither Ravi nor his friends were there.
a) was
b) has been
c) had being
d) No error

Answer: No error

36) I wish I read this book before the seminar.
a) I could read
b) I had read
c) I would read
d) No error

Answer: I could read

37) The teacher forbade me not to go.
a) Not to gone
b) To go
c) Not to have gone
d) No error

Answer: To go

38) She talks to me as if she is my boss.
a) has
b) were
c) has been
d) No Error

Answer: were

39) You need not to fear.
a) Need not too
b) Need not
c) Do not fear
d) None of these

Answer: Need not

40) I saw him to work with his friend.
a) To have worked with
b) To working with
c) Working with
d) Work with

Answer: Work with

41) Rahul is taller than mine
a) me
b) I am
c) my
d) No error

Answer: I am

42) We have not eaten our food…
a) yet
b) so far
c) till now
d) all of the above

Answer: All of the above

43) Nowadays everybody has access … leaders.
a) on
b) for
c) at
d) to

Answer: To

44) Why don’t you try to solve the case?
a) solving
b) to have solved
c) looking forward to solving
d) No error

Answer: No error

45) This decision was their so we could not intervene them.
a) Was there
b) Was them
c) Was theirs
d) No Error

Answer: Was theirs

46) When the dentist came in my tooth was stopped aching out of fear that I might lose my tooth.
a) my teeth were stopped
b) my teeth has stopped
c) my tooth had stopped
d) No Error

Answer: my tooth had stopped

47) Which part of the following sentence has an error.
a) It is the duty of every citizen
b) to defend the hardly-won
c) freedom of the country
d) No error

Answer: (d) No error

48) Which part of the following sentence has an error?
a) You must
b) Remember me
c) To post this letter
d) No error

Answer: (b) Remember me

49) Which part of the following sentence has an error?
a) He persisted
b) To do it
c) In spite of my advice
d) No error

Answer: (b) To do it

50) Which part of the following sentence has an error?
a) He said that
b) He would mind
c) If I didn’t except his invitation
d) No error

Answer: (c) If I didn’t except his invitation

51) Which part of the following sentence has an error?
a) Arun parents died when he was young
b) So he looked after his aunt
c) Who had no children
d) No error

Answer: (b) So he looked after his aunt

52) Which part of the following sentence has an error?
a) Twice twelve
b) makes
c) twenty four
d) No error

Answer: (d) No error

53) Which part of the following sentence has an error?
a) If she will be promoted
b) She will get
c) Higher salary.
d) No error

Answer: (a) If she will be promoted

54) Which part of the following sentence has an error?
a) I have an appointment
b) On the 9th September at 5 o’clock
c) On 7th floor
d) No error

Answer: (b) On the 9th September at 5 o’clock

55) Which part of the following sentence has an error?
a) I am thinking of
b) To go to Agra
c) For my cousin’s marriage
d) No error

Answer: (b) To go to Agra

56) Where …………… the pliers?
a) is
b) are
c) was
d) was been

Answer: are

57) She was ………….. in the class. So she went from there.
a) boring
b) bored
c) getting bored
d) None of the above

Answer: getting bored

58) She lives in ……… United States.
a) a
b) an
c) the
d) No Article

Answer: the

59) My nephew is very good ……… mathematics?
a) in
b) at
c) into
d) within

Answer: at

60) My all family members love …
a) Each other
b) One another
c) All of us
d) ourselves

Answer: One another

61) Many a man ……… resigned from the job.
a) have
b) has
c) have not been
d) Has being

Answer: have

62) The quality of the mangoes ………. Good.
a) is
b) are
c) were
d) has being

Answer: is

63) She was sleeping while my mother ……… food.
a) cooked
b) was cooking
c) has been cooking
d) had cooked

Answer: was cooking

64) The girl …… to be my acquaintance.
a) Is appearing
b) appears
c) has been appearing
d) has appeared

Answer: appears

65) All the cooks cook ………. food …………………..
a) Their, themselves
b) There, themselves
c) Its, themselves
d) None of these

Answer: Their, themselves

66) Little ….………. been done
a) having
b) has
c) have
d) No error

Answer: has

67) Choose the right sentence from the following.
a) The climate of India is hotter than England.
b) The climate of India is much hotter than England.
c) The climate of India is hotter than that of England.
d) None of these

Answer: The climate of India is hotter than that of England.

68) No ……….. than fifty students ……… present there.
a) Less, were
b) Less, was
c) Fewer, was
d) Fewer, were

Answer: Fewer, were

69) ………… you are tired, you may rest awhile.
a) now
b) Now that
c) Now being
d) No error

Answer: Now that

70) Smith ……….. do his duty.
a) can
b) Ought to
c) Must not
d) Need not to

Answer: Ought to

71) Weather ……….., I shall ………… the offce.
a) Favourable, visit
b) Allowing, reach
c) Permitting, attend
d) Granting, manage

Answer: Permitting, attend

72) This is the road to go ………..
a) to
b) by
c) on
d) with

Answer: To

73) Pick up the part which contains an error.
a) If you hate me,
b) Then you should
c) Leave my home
d) Forever

Answer: Then you should

74) Pick up the part which contains an error.
a) There is no one
b) Whom I esteem highly
c) Than your father
d) No error

Answer: Whom I esteem highly

75) She is ……… old …….. walk
a) So, this
b) Too, to
c) To, too
d) Such, that

Answer: Too, to

76) The government is investing more and more money in development activities
a) More and most
b) Much and more
c) More and much
d) No error

Answer: No error

77) How many students in your class …… from India?
a) come
b) comes
c) came
d) are coming

Answer: come

78) What time ………
a) The train leaves?
b) Leaves the train?
c) the train is leaving?
d) Does the train leave?

Answer: Does the train leave?

79) Find Out the error in any part of sentence.
a) We discussed about the problem so thoroughly
b) on the day of the examination
c) that everybody was impressed with us
d) No error.

Answer: We discussed about the problem so thoroughly

80) Which part of the following sentence contains an error?
a) An India ship
b) Laden with merchandise
c) Got drowned in the pacific ocean
d) No error

Answer: An India ship

81) Which part of the following sentence contains an error?
a) If I had known
b) This earlier
c) I will have helped him
d) No error

Answer: I will have helped him

82) Which part of the following sentence contains an error?
a) Having received this letter
b) this morning, we have been left
c) our home immediately
d) No error

Answer: this morning we have been left

83) Which part of the following sentence contains an error?
a) Five Days
b) Are a long time
c) To know about somebody
d) No error

Answer: Are a long time

84) Which part of the following sentence contains an error?
a) They had been
b) Very close friends
c) Until they not quarreled
d) No error

Answer: Until they not quarreled

85) Which part of the following sentence contains an error?
a) He will certainly help you
b) If you had ask
c) Him to do so
d) No error

Answer: If you had ask

86) Which part of the following sentence contains an error?
a) In these days of inflation
b) A ten rupee’s not
c) Will not buy you an ordinary meal
d) No error

Answer: Will not buy you an ordinary meal

87) Which part of the following sentence contains an error?
a) Robin Singh is one of the finest batsman
b) That India Cricket Team have
c) Ever produced
d) No error

Answer: Robin Singh is one of the finest batsman

88) The small copies whatever his father ……..
a) Has done
b) did
c) does
d) had done

Answer: does

89) He found the gold coin ……….. the door.
a) As he cleans
b) While cleaning
c) While he cleans
d) As he had cleaned

Answer: While cleaning

90) You should beware …….. dogs while entering my house.
a) from
b) with
c) of
d) at

Answer: of

91) When the examinations were over Anil and me went to our native town.
a) Anil & I
b) Me & Anil
c) Himself & myself
d) No error

Answer: Anil & I

92) He was fined for careless driving.
a) Got fined
b) fined
c) were fined
d) No error

Answer: No error

93) If he would have tried, he would have succeeded.
a) he had tried
b) he would had tried
c) he will have tried
d) No error

Answer: he had tried

94) I told him that he was not working hard. Change it into direct speech.
a) I said to him,” You are not working hard.”
b) I told to him,” You are not working hard.”
c) I said,” You are not working hard.”
d) I said to him,” You have not been working hard.”

Answer: I said to him,” You are not working hard.”

95) He said to me’ “What do you want?” Change it into indirect speech.
a) He said to me what I wanted.
b) He asked me what I wanted.
c) He asked me what did I wanted.
d) He told me that he wanted.

Answer: He asked me what I wanted.

96) He said to me’ “Can you do this work?” Change it into indirect speech.
a) He said to me If I could do that work.
b) He asked me if I could do this work.
c) He asked me if I could do that work.
d) He asked me if I can to do that work.

Answer: He asked me if I could do that work.

97) Find out the correct sentence from the following.
a) The train departs at 6 O’ Clock daily
b) The train is departing at 6 O’ Clock.
c) The train has departed at 6 O’ Clock yesterday
d) The train departs at 6 am O’Clock.

Answer: He asked me if I could do that work.

98) There was not … space left when I entered the theatre. Fill in the blank.
a) Much
b) Many
c) Fewer
d) Less

Answer: Much

99) He should have reporting to the police immediately.
a) report
b) reported
c) reportedly
d) No error

Answer: reported

100) They dare not to raise their voice against the Member of Parliament.
a) daring not to
b) dare not
c) dare notted
d) No error

Answer: dare not

 

Do share this post if you liked MCQ of Grammar. For more updates, keep logging on BrainyLads

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.3 / 5. Vote count: 6

No votes so far! Be the first to rate this post.

error: Content is protected !!

For Regular Updates

Join Us on Telegram

Click Here to Join