MCQ of Notice Writing | Multiple Choice Questions | Class 12, English Core

MCQ of Notice Writing

 

Notice writing has been an indispensable part of, Class 10 English, Class 11 English and Class 12 English. Having gone through the MCQs of The Third Level, The Enemy, Should Wizard Hit Mommy by John Updike from Vistas and The Last Lesson, Lost Spring, Deep Water, The Rattrap, My Mother at Sixty Six, An Elementary School Classroom School in a Slum, Keeping Quiet from Flamingo. It’s high time to have a look at the elements of the writing section. Notice writing is one of them.

Motive of Writing a Notice

Notice is written to inform others about the things happened, going to happen or likely to happen in future. It is not only one of the best ways to keep others informed but a crucial part of Class 10, Class 11 and Class 12 English curriculum also. It is often asked in the form of a questions in the aforesaid classes in choice with classified advertisement, invitation and poster writing. Keeping the aftereffects of the ongoing pandemic in mind, CBSE (Central Board of Secondary Education) has decided to put up MCQ-Based Questions from the students to assess them and their notice-writing skills from the session 2021-22. In order to reduce you problem, we have tried our level best to prepare the best of the questions that can help you out in forthcoming board exams. Do share this post if you liked it. Don’t forget to give you valuable feedback in the comment box below if you love this post. 

Watch Video of MCQs of Notice Writing

 

MCQs of Notice Writing

1. What is the word limit of a notice for class 12?
a) 100 words
b) 50 words
c) 75 words
d) 150 words

Answer : 50 Words

2. Which of the following is a type of a notice?
a) Lost and Found
b) Groom Wanted
c) Bride Wanted
d) Situation Wanted

Answer : Lost and Found

3. Notice is a….
a) Type of letter
b) Type of report
c) Type of article
d) None of these

Answer : None of these

4. The heading/subject of a notice should…
a) Not be there
b) Be brief and catchy
c) Be a long tail keyword
d) None of these

Answer : Be brief and catchy

5. Where is the salutation placed in a notice?
a) Just above the date
b) Just below the date
c) Along with the date
d) There is no need to write salutation in a notice

Answer : There is no need to write salutation in a notice

6. Which of these is the most suitable way to start the body of a notice?
a) Through the column of
b) This is to inform
c) This is to threaten
d) Being a regular reader of your newspaper

Answer : This is to inform

7. What is written on the top of a notice?
a) Date 
b) Name of the Institution/Organisation
c) Subject
d) Body of Notice

Answer : Name of the Institution/Organisation

We would prefer your reading of MCQ of Grammar, MCQ of Letter to the Editor, MCQ of Classified Advertisement, MCQ of Article Writing, MCQ of Business Letters, MCQ of Speech Writing for better scores and understanding of the upcoming examination.

8. Which of the following statements is correct?
a) Notice is written to inform others
b) Notice is of 50 words
c) Notice answers questions like what, when and where 
d) All of these

Answer : All of these

9. Where should the subscription be placed in a notice?
a) At the beginning 
b) In the middle 
c) At the end
d) None of these

Answer : At the end

10. How is the subject written in a notice?
a) In block letters
b) It is not required
c) In cursive letters
d) None of these

Answer : In block letters

11. Where is the signature of head boy/girl placed in a notice?
a) At the beginning
b) At the end
c) At the middle
d) Head boy/girl need not sign 

Answer : Head boy/girl need not sign 

12. Where is the signature placed in a notice?
a) Above the name of the writer
b) Below the name of the writer
c) Above the body of the notice
d) None of these

Answer : Above the name of the writer

13. Which of the following is not a part of a notice?
a) Salutation
b) Subject
c) Date
d) Signature

Answer : Salutation

You may also go through other subjects like MCQs of Biology, Physics, Chemistry, Music, Accountancy, Business Studies, Economics, Geography, Political Science & English for having a strong hold on the subject with an intent to score higher in the first term examination to be held in the month of November/December. 

14. What is not added in a notice bearing ‘Found’ Title?
a) Little description of thing/object found
b) Entire description of thing/object found
c) Place of the object found
d) All of these

Answer : Entire description of thing/object found

15. What can be added in a notice bearing ‘Lost’ Title?
a) Reward to the one who has lost the object
b) Reward to the one who has found the object
c) Reward to the one who has written the notice
d) All of these

Answer : Reward to the one who has found the object

16. What is ‘Pseudonym’ in notice writing?
a) Real name
b) Fictitious name
c) Legal name
d) Name of the Editor

Answer : Fictitious name

17. What is the chief purpose of notice writing?
a) To boycott the students
b) To inform others
c) To take information from the authorities
d) None of these

Answer : To inform others

18. Is it necessary to always keep the notice in a box?
a) It should always be put in a box
b) It should not be put in a box
c) It should be put in a box if asked
d) All of these

Answer : It should always be put in a box

19. Which of following questions should be answered while writing a notice?
a) What?
b) When?
c) Where?
d) All of these

Answer : All of these

20. Which of these is the right format of writing the date in a notice?
a) 23/03/2021
b) 23rd March, 2021
c) 23-03-2021
d) None of these

Answer : 23rd March, 2021

Let’s enjoy reading the notes which contain summary of the chapter, short answer type questions along with the long answer type questions of The Portrait of a Lady, A Photograph, We are not Afraid to Die if We Can All be Together, Discovering Tut, The Saga Continues, The Laburnum Top, Landscape of the Soul from the first book of Class 11 i.e. Hornbill and The Summer of the Beautiful Horse, The Address, Ranga’s Marriage from the second book i.e. Snapshots

21. Which of the following pronoun must be avoided in a notice of Event?
a) I
b) You
c) Both a and b
d) Neither a nor b

Answer : Both a and b

22. Notice is written for….
a) An event/Programme
b) For a lost object
c) For a found object
d) All of these

Answer : All of these

23. The word ‘Notice‘ is written in…
a) Small letters
b) Block letters
c) Cursive letters
d) None of these

Answer : Block letters

24. Where is the notice put up in a school?
a) On the stage
b) On the apparatus in Chemistry Lab
c) On the screen on the computers in the lab
d) On Notice Board

Answer : On Notice Board

25. On which parameters is a notice assessed?
a) Format
b) Expression
c) Content
d) All of these

Answer : All of these

26. Answer the following questions with reference to the context below.

You are Rahul/Priya Head boy/girl of Delhi Public School, Panipat. You school is going to celebrate its Annual Day on 15th September in its premises with pomp and show. Write a notice in about 50 words.

i) Select the appropriate subject for this subject.
a) Celebrate Annual Function
b) Annual Function Celebrate
c) Annual Function
d) None of these

Answer : Annual Function

ii) Who will sign this notice in the end?
a) Head boy
b) Head girl
c) Neither Head boy nor Head girl
d) None of these

Answer : Neither Head boy nor Head girl (Since they don’t sign any notice)

iii) What information will be provided to the readers through this notice?
a) Area of school’s premises
b) Number of faculty members
c) When and where the Annual Function will be celebrated 
d) None of these

Answer : When and where the Annual Function will be celebrated 

iv) Will this notice be put in a box?
a) Yes
b) No
c) Depends on Student’s mood
d) None of these

Answer : Yes

v) How will the name of the institution be written?
a) delhi public school, panipat
b) delhi Public school, Panipat
c) Delhi Public School, Panipat
d) None of these

Answer : Delhi Public School, Panipat

27) Where is the word ‘NOTICE’ placed?
a) Above the name of the institution or Issuing Authority
b) Below the subject
c) Below the name of the institution or Issuing Authority
d) All of these

Answer : Below the name of the institution

28) What if the name of the issuing authority is not given?
a) Write any other school’s name
b) Write ABC as the name of the institution
c) Directly start it with the date
d) None of these

Answer : Write ABC as the name of the institution

29) Which of the following things should a notice include?
a) The word ‘NOTICE’
b) Designation
c) Heading
d) All of these

Answer : All of these

30) What happens when a students exaggerates or goes beyond the word limit i.e. 50 words?
a) Student is rewarded with an extra mark
b) It may lead to deduction of mark
c) It may represent him/her as a brilliant student
d) All of these

Answer : It may lead to deduction of mark

31) Which of the following is optional in notice writing?
a) Subject
b) Date
c) Name of Issuing Authority
d) To add information like : for more details contact undersigned

Answer : To add information like : for more details contact undersigned

32) Which of the following is mandatory to write in notice writing?
a) Subject
b) Date
c) Name of Issuing Authority
d) All of these

Answer : All of these

33) In which of the following notice the term ‘Reward’ is used?
a) Notice on an event
b) Notice on a lost object
c) Notice on a found object
d) Notice on a function

Answer : Notice on a lost object

34) Is it necessary to skip/leave a line after writing Name of the Issuing Authority, Date, Notice and Subject?
a) Yes
b) No
c) Optional
d) None of these

Answer : Optional

35) What is the motive behind making students write notices ?
a) To make them clerks in future
b) To improve their writing skills
c) To deteriorate their writing skills
d) None of these

Answer : To improve their writing skills

36) What does subscription mean?
a) Act of writing a notice
b) Act of informing others
c) Act of signing
d) All of these

Answer : Act of signing

37) Fill in the blanks with the suitable option in context to the notice given below.

 

Delhi Public School, Panipat

Notice

23rd September 2021

Lost! Lost! Lost!

This is to __(i)__ all the students that I have __(ii)__ my wrist watch somewhere in the school playground. It is an Apple watch and  __(iii)__ black colour. If anyone __(iv)__ it, please return it either to me or to the Head Boy as soon as possible. ___(v)___ will be rewarded handsomely.

Anish Chakarvarty

Student, Class VIII

 

i)
a) inform
b) apprise
c) instruct
d) All of these

Answer : All of these

ii)
a) found
b) lost
c) attained
d) None of these

Answer : lost

iii)
a) with
b) for
c) of
d) from

Answer : of

iv)
a) find
b) found
c) founds
d) finding

Answer : found

v)
a) One who has lost it
b) Founder
c) Loser
d) Head boy

Answer : Founder

38) Fill in the blanks with the suitable option in context to the notice given below.

 

Delhi Public School, Panipat

Notice

23rd September 2021

Grandparent’s Day

This is to inform all the students that our school is __(i)__ to celebrate Grandparent’s day next Monday with __(ii)__. If anyone is interested in __(iii)__ the part of dramas, skits or the host of the function, he/she can submit __(iv)__ name either to Principal or to Head boy by __(iv)__ positively. For more details contact your class teacher.

Pramila Bhardwaj

Student, Class XII

 

i)
a) gone to
b) went to 
c) going to
d) None of these

Answer : going to

ii)
a) regret
b) despondence
c) repentance
d) pomp and show

Answer : pomp and show

iii)
a) be
b) was/were
c) being
d) is being

Answer : being

iv)
a) one
b) their
c) theirs
d) his/her

Answer : his/her

v)
a) yesterday
b) next month
c) day before yesterday
d) tomorrow

Answer : tomorrow

 

 

Do share the post if you liked the MCQ of Notice Writing. For more updates, keep logging on BrainyLads

26 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!