MCQ of Letter to Editor | MCQ of Formal Letters | Class 12 | Class 11 |

MCQ of Letter to Editor for Class 9, Class 10, Class 11 & Class 12

 

As we all know letter to editor is a crucial part of writing skills not only for Class 8 English, Class 9 English, Class 10 English but also for Class 11 English and Class 12 English.

 

Why is letter to editor written?

Letter to editor is written in order to highlight a social problem prevailing in the society for long. The major purpose of writing a Letter to editor is to express agreement, disagreement or to voice one’s opinion related to that social issue. Besides, it is composed to suggest ways to get rid of that social issue. It should be written formally in the prescribed format to score good marks in examination. Keeping the blueprint of CBSE in mind for the session 2021-22, we have created some Multiple choice questions that can help you out stand apart and score higher marks in your forthcoming examination.

Watch Video of MCQs of Letter to Editor

MCQs (Multiple Choice Questions)

1. What is written on the top of Editor’s letter on the left side?
a) Sender’s address
b) Receiver’s address
c) Date 
d) Salutation

Answer : Sender’s address

2. What is placed below sender’s address in a letter to editor?
a) Date 
b) Receiver’s address
c) Subject
d) Salutation

Answer : Date 

3. Which of these is the right format of writing a date in all the formal letters?
a) 23/03/2021
b) 23rd March, 2021
c) March 23, 2021
d) Both b and c

Answer : Both b and c

4. The subject of letter to the Editor should be…
a) As long as possible 
b) Brief, Clear and Relevant
c) Exaggerated and Irrelevant
d) None of these

Answer : Brief, Clear and Relevant

5. Where is the salutation placed in letter to the Editor?
a) Just above the date
b) Just below the date
c) Just before receiver’s address
d) None of these

Answer : None of these

We would love your reading  MCQ of Grammar, MCQ of Notice WritingMCQ of Classified Advertisement, MCQ of Article Writing, MCQ of Business Letters, MCQ of Speech Writing for scoring higher and better clarity of the topics.

6. Which of these is the most suitable salutation of a letter to the editor?
a) Dear Sir/Madam
b) Sir/Madam
c) Mr. Editor/Mrs. Editor
d) All of these

Answer : Sir/Madam

7. Which of the following statements is incorrect?
a) Letter to the Editor must be written in one single paragraph.
b) Letter to the Editor must be complete in all aspects.
c) Letter to the Editor must be written in legible handwriting .
d) Letter to the Editor must be properly punctuated.

Answer : Letter to the Editor must be written in one single paragraph

8. Which of the following statements is correct?
a) Letter to the Editor can be written in third person
b) Letter to the Editor can be written in second person
c) Letter to the Editor can be written in first person
d) All of these

Answer : All of these

9. Where should the subscription be placed in letter to the Editor?
a) At the beginning of the letter
b) At the middle of the letter
c) At the end of the letter
d) None of these

Answer : At the end of the letter

10. How is the subject written in letter to the Editor?
a) In capital letters (or keep the first letter capital)
b) In roman letters
c) In cursive writing
d) Both a and c

Answer : In capital letters (or keep the first letter capital)

We would love your reading of  Formal Letters, Notice Writing, Formal & Informal Invitation, Classified Advertisement, Debate Writing, Speech Writing, Article Writing, Report Writing, Note Making, Poster Making, Short Story Writing, Leave Application Writing, Descriptive Paragraph Writing for scoring higher in upcoming examination.

11. What is the motive of writing a letter to the Editor?
a) To ask him to take action
b) To threaten him to take action
c) To order him to take action
d) To request him to give some space to your views in his column that can help in sorting out the problem

Answer : To request him to give some space to your views in his column that can help in sorting out the problem

12. Which of the following is the perfect line to commence the letter to the Editor?
a) Through the column of your esteemed newspaper…
b) Being a regular reader of you esteemed newspaper…
c) I would like to draw you kind attentions towards…
d) All of these can be

Answer : All of these can be

13. Which of the following is not a part of a letter to Editor?
a) Photo
b) Salutation
c) Date
d) Signature

Answer : Photo

14. Which of the following is right subscription?
a) Your Truly
b) Yours truely
c) Yours truly
d) None of these

Answer : Yours truly

15. Where is Receiver’s address placed in a letter to editor?
a) On the top of the letter
b) Just above the date
c) Just below the date
d) On the bottom of the letter

Answer : Just below the date

16. What is ‘Pseudonym’ in letter writing?
a) Real name
b) Fictitious name
c) Legal name
d) Name of the Editor

Answer : Fictitious name

17. What is the word limit of a letter to the Editor for Class 12?
a) 500 words
b) 1000 words
c) 300 words
d) 125-150 words

Answer : 125-150 words

18. Which of the following are the features of a letter to the editor?
a) It is brief and clear
b) Expresses an idea and opinion
c) Suggests ways to deal with that problem
d) All of these

Answer : All of these

19. How is a letter to the editor signed off?
a) Bravo
b) Cheers
c) A concerned citizen/Yours truly
d) None of these

Answer : A concerned citizen/Yours truly

20. What should be the tone of a writer while writing a letter to editor?
a) Arrogant
b) Grateful
c) Ungrateful
d) Superstitious

Answer : Grateful

Related 

21. How many paragraphs should be made in a letter to editor?

a) One
b) Two
c) Three
d) As many as required

Answer : As many as required

22. Who is an editor?
a) One who lodges an FIR
b) Investigating Officer
c) One Who publishes your views in a newspaper
d) One who edits you FIR 

Answer : One Who publishes your views in a newspaper

23. How much space should be taken to write sender’s address in a letter to the editor?
a) 1-3 Lines
b) 4-6 lines
c) One Line
d) None of these

Answer : 1-3 Lines

24. What should be written if sender’s address is not given in the question/heading of a letter to editor?
a) Any address you know
b) Address of the school
c) Xyz, Examination Hall 
d) Your home’s address

Answer : Xyz, Examination Hall 

25. What are parameters of measuring a good letter written to editor?
a) Grammatical Accuracy
b) Suggestions to sort out the problem
c) Request to editor to publish the views
d) All of these

Answer : All of these

26. Which of the following is the correct subject in a letter to editor?
a) Nuisance Created by Stray Animals
b) NUISANCE CREATED BY STRAY ANIMALS
c) nuisance created by stray animals
d) Both a and b

Answer : Both a and b

27. Why do we write a letter to the editor?
a) To comment on news/articles
b) To complain
c) To express views on societal issues
d) All of these

Answer : All of these

28. Which of the following is the correct receiver’s address from the following
a) To, The Editor, The Hindustan Times
b) The Editor, Hindustan Times
c) The Editor, The Hindustan Times
d) None of these

Answer : The Editor, The Hindustan Times

29. Answer all the questions with reference to the context below.

You are Raman/Priya a resident of 404, Indrapuram, Ghajiabad (U.P). Residents of your sector are worried and in trouble due to the open manholes for they leads to deadly accidents. Write a letter to the Editor of The National Daily, Ghajiabad highlighting the issues and suggesting ways to sort out the problem.

i) Which of the following is the correct sender’s address?
a) The Editor, The Hindustan Times, Ghajiabad
b) 404, Indrapuram, Ghajiabad (U.P)
c) Neither a nor b
d) Only a

Answer : 404, Indrapuram, Ghajiabad (U.P)

ii) Select the appropriate Subject?
a) Benefits of open manholes
b) Problem of open manholes
c) Request for opening of manholes
d) None of these

Answer : Problem of open manholes

iii) Which one of the following is the most suitable salutation for this letter?
a) Dear editor
b) Dear and lovable sir
c) Dear sir
d) None of these

Answer : None of these

iv) How will you sign off this letter?
a) Your loving friend, Raman/Priya
b) With love, Raman/Priya
c) A concerned citizen, Raman/Priya
d) Yours faithfully, Raman/Priya

Answer : A concerned Citizen, Raman/Priya

v) Which of the following way would you suggest him to solve the problem?
a) To deploy policemen at the manholes
b) To cover all manholes with newspapers
c) To cover all manholes with plastics
d) None of these

Answer : None of these

vi) Select the option that lists the most accurate opening for this letter?
a) Through the column of your esteemed newspaper…
b) With reference to your advertisement in The Times of India…
c) This is to enquire about the school fee…
d) None of these

Answer : Through the column of your esteemed newspaper…

vii) Select the option with the information points to be included in the body of this letter.
a) Opinion about Indo-Afghan relations
b) Resolution of open manholes
c) Reasons for the open manholes
d) Both a and c

Answer : Resolution of open manholes

30) What does a letter to editor highlight?
a) Societal issues
b) Personal problem
c) Grudges with family members
d) Professional conflicts

Answer : Societal issues

31) Fill in the blanks with correct options in context of the letter to editor given below.

 

404, Eden Gardens

Bhiwadi (Raj.)

 

23rd September 2021

 

The Editor

The Hindustan Times

New Delhi – 101101

 

Subject : Nuisance of Stray Animals

 

Sir/Madam

 

Through the ___(i)___ of your esteemed newspaper, I would like to draw your kind attention towards the issue of ___(ii)___. Since you have got enough expertise in bringing such issues to public and making them aware of the happenings around them, I request you to go through my problem that is depicted below.

Nuisance of ___(iii)___ has been increasing day by day. ___(iv)___ sit in the middle of the road which leads to traffic jam. Besides, they keep of fighting with one another ___(v)___ injuries not only to individuals of our society but also to vehicles parked over there. There must be a separate place for such animals lest there should be any casualty in future.

In the end, I request you to ___(vi)___ my views in your newspaper so that the authority concerned may wake up and hold their responsibility ___(vii)___.

 

Yours truly

Name

 

i)
a) coloumn
b) column
c) Coloum
d) None of these

Answer : column

ii)
a) problems created by residents
b) problems created by stray animals
c) problems created by policemen
d) None of these

Answer : problems created by stray animals

iii)
a) Police Department
b) Municipal Corporation
c) Stray Animals
d) Pet Animals

Answer : Stray Animals

iv)
a) It
b) He
c) She
d) They

Answer : They

v)
a) resulted in
b) result in
c) resulting in
d) All of these

Answer : Resulting in

vi)
a) put away
b) discard
c) publish
d) forget to publish

Answer : Publish

vii)
a) recklessly
b) solemnly
c) casually
d) All of these

Answer : Solemly

viii) What does the word ‘Stray’ mean in the above letter?
a) Pet
b) Isolated
c) Ferocious
d) All of these

Answer : Isolated

32) Find out the right sequence of a letter to the editor?
a) Sender’s address, Receiver’s address, Date, Salutation, Subject, Body of Letter, Subscription.
b) Sender’s address, Receiver’s address, Date, Body of Letter, Salutation, Subject, Subscription.
c) Sender’s address, Date, Receiver’s address, Salutation, Subject, Body of Letter, Subscription.
d) Sender’s address, Date, Receiver’s address, Subject, Salutation, Body of Letter, Subscription.

Answer : Sender’s address, Date, Receiver’s address, Subject, Salutation, Body of Letter, Subscription.

33) Which of the following is the best way to write sender’s address?
a) House No. 209, Sector-3 Mayur Vihar, New Delhi-110011
b) 209, Sector-3 Mayur Vihar, New Delhi-110011
c) 209, Sector-3 Mayur Vihar, Near Dr. Lalchand Clinic, Opp. Apsara Restaurant, New Delhi-110011
d) None of these

Answer : 209, Sector-3 Mayur Vihar, New Delhi-110011

34) Which of the following is the best way to conclude a letter to editor?
a) I request you to take action against…
b) I request you to skim and scan my problem…
c) I request you to give some space to my words in your life…
d) I request you to give some space to my words in your newspaper and publish them…

Answer : I request you to give some space to my words in your newspaper and publish them…

35) What does a letter to editor reflect?
a) Writer’s personality
b) Writer’s mannerisms
c) Writer’s vocabulary
d) All of these

Answer : All of these

36) What is complimentary conclusion in a letter to editor?
a) A long but kind reminder for the editor at the end
b) A short but kind reminder for the editor at the end
c) A long warning for the editor at the end
d) None of these

Answer : A short but kind reminder for the editor at the end

37) What should be avoided while writing a letter to the editor?
a) Abbreviations
b) Slang Language
c) Both A and B
d) Neither A nor B

Answer : Both A and B

38) What should be the right sequence of the first, second and third paragraph of a letter to editor’s body?
a) The purpose of writing the letter, Details of the matter, Conclusion with mentioning what you expect from the editor
b) The purpose of writing the letter, Conclusion with mentioning what you expect from the editor, Details of the matter
c) Conclusion with mentioning what you expect from the editor, Details of the matter, The purpose of writing the letter
d) None of these

Answer : The purpose of writing the letter, Details of the matter, Conclusion with mentioning what you expect from the editor

39) Writing a letter to the editor can help one improve?
a) One’s writing skills
b) One’s structuring a letter skills
c) One’s social and handwriting skills
d) All of these

Answer : All of these

40) Who is a ‘Recipient’ in a letter to editor’s letter?
a) One who sends the letter
b) One who receives the letter
c) One who posts that letter
d) None of these

Answer : One who receives the letter

41) What should the language of a letter to editor’s letter?
a) To the point
b) Simple
c) Straight forward
d) All of these

Answer : All of these

42) Which of the following can be used as complimentary in a letter to editor’s letter?
a) Yours lovingly
b) Yours sincerely/Yours truly
c) Your loving resident
d) All of these

Answer : Yours sincerely/Yours truly

43) Answer all the questions in context of the heading given below.

You are Manish Dhingra of 4316, Shukarpura, Karnal (Hr.). Write a letter to the Editor of The Hindustan Times, Gurugram shedding light on flouting of Covid-19 rules and regulations laid out by the government. Do suggest some ways to get rid to this problem. 

a) What should be the subject of this letter?
a) Implementation of Covid-19 rules
b) Covid-19 Norms being followed
c) Flouting of Covid-19 Norms
d) Precautions from Covid-19

Answer : Flouting of Covid-19 Norms

b) What piece of advice should be given to the people?
a) To stay at their homes when there is no case of Covid-19
b) To keep fogging for the removal of the virus and mosquitos
c) To follow the rules and regulations laid out by the administration
d) Not to follow the Covid-19 protocol

Answer : To follow the rules and regulations laid out by the administration

c) What action should be taken against such people flouting Covid-19 protocol?
a) They should be barred from writing a letter to the editor
b) They should be send behind the bars
c) They should be made aware of the consequences of violating the rules
d) They should be honoured for their remarkable jobs

Answer : They should be made aware of the consequences of violating the rules

44) Answer all the questions with reference to the context given below.

You are Raman of Firozabad. The main road leading to you locality has few open manholes leading to frequent accidents daily especially during the night and rainy season. Write a letter to the Editor of a National Daily drawing attention to this problem of the residents,

a) Which of the following should be the part of this letter?

i. Brief and to the point
ii. Formal Language and tone
iii. Long winding up
iv. Date between Sender and Receiver’s address
v. Date to the right of salutation
vi. Date to the left of receiver’s address
vii. Photo of the writer


a) (i), (ii), (v)
b) (i), (ii), (vii)
c) (i), (ii), (iv)
d) (i), (ii), (iii)

Answer : (i), (ii), (iv)

b) Select the option that lists an appropriate subject for Kamal’s letter.
a) Open Manholes in rainy season
b) Open Manholes leading to many accidents
c) Open Manholes
d) Missing Lids of Open Manholes

Answer : Open Manholes

c) Choose the most suitable opening for this letter.
a) This is to inform all the residents…
b) I would like to draw your kind attention of the government…
c) Through the column of you esteemed newspaper, I would like to warn you…
d) I want to voice my grave concern about the frequent accidents which occur during the rainy season and at night due to open manholes…

Answer : I want to voice my grave concern about the frequent accidents which occur during the rainy season and at night due to open manholes…

d) Select the most appropriate option that highlights the consequences of this problem.
a) Some manholes are blocked whereby water overflows 
b) Two people have lost their lives and few have injured themselves due to these open manholes
c) Drug addicts have stolen the lids of these manholes which is putting people to trouble
d) Teenagers steal lids for fun but the common men suffer

Answer : Two people have lost their lives and few have injured themselves due to these open manholes

e) Which of the following quotes best summarizes the central idea of this letter?
a) Prevention is better than cure.
b) A nation falls not because of government atrocity but because of citizens’ indifference
c) Good governance is no substitute for self-government.
d) Better three hours too soon than a minute too late.

Answer : Good governance is no substitute for self-government.

 

Do share the post if you liked the MCQ of Letter to the Editor. For more updates, keep logging on BrainyLads

67 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!