4
(27)

MCQ of Business or Official Letters, Enquiry Letter, Complaint Letter, Letter Placing an Order, Class 10 English, Class 11 English and Class 12 English, CBSE

 

Watch Video of MCQs of Business and Official Letters

Why are business letters written?

Writing a business letter has been in trend for innumerable years especially for placing orders and complaining against the delay of delivering goods. These are of two types; formal (Business) and informal letters which are important for Class 8 English, Class 9 EnglishClass 10 English, Class 11 English and Class 12 English. Some of the examples of Business and Official Letters are Placing an Order letter, Enquiry Letter, Complaint Letter etc. Keeping the upcoming MCQ-Based Examination to be held in the month of November/December, we have brought MCQs of Business and officials letters to you. Do not forget to share your feedback in the comment box in context to the MCQs below.

 

MCQs (Multiple Choice Questions)

1. What is written on the top of a Business Letter on the left side?
a) Sender’s address
b) Receiver’s address
c) Date 
d) Salutation

Answer : Sender’s address

2. What is written below sender’s address in a Business letter?
a) Date 
b) Receiver’s address
c) Subject
d) Salutation

Answer : Date 

3. Which of these is the right format of writing the date in all the formal or Business letters?
a) 23/03/2021
b) 23rd March, 2021
c) March 23, 2021
d) Both b and c

Answer : Both b and c

4. The subject of Business letter should be…
a) As long as possible 
b) Brief, Clear and Relevant
c) Stretched and Irrelevant
d) None of these

Answer : Brief, Clear and Relevant

5. Where is the salutation placed in a Business letter?
a) Just above the date
b) Just below the date
c) Along with the date
d) None of these

Answer : None of these

6. Which of these is the most suitable salutation of a Business letter?
a) Dear Sir/Madam
b) Sir/Madam
c) Loving Mr. xyz/Mrs. xyz
d) All of these

Answer : Sir/Madam

7. Which of the following statements is incorrect about Enquiry Letter?
a) Letter to Enquiry is written to provide details
b) Letter to Enquiry is written to fetch details
c) Letter to Enquiry is written to make a complaint
d) None of these

Answer : Letter to Enquiry is written to fetch details

We would love your reading of MCQ of Grammar, MCQ of Notice Writing, MCQ of Letter to the Editor, MCQ of Classified Advertisement, MCQ of Article WritingMCQ of Speech Writing for better concepts, clarity of format and scoring higher in upcoming exams.

8. Which of the following statements is correct about Letter Placing an Order?
a) It is written to provide details
b) It is written to file a complaint
c) It is written to place an order for goods/products
d) It is written to get your views published in a newspaper

Answer : It is written to place an order for goods/products

9. Where should the subscription be placed in a Business letter?
a) At the beginning of the letter
b) At the middle of the letter
c) At the end of the letter
d) None of these

Answer : At the end of the letter

10. How is the subject written in a Business letter?
a) In capital letters
b) In roman letters
c) First letter of every word is written as capital except prepositions, conjunctions and articles
d) Both a and c

Answer : Both a and c

11. What is the motive of writing a Business or Official letter?
a) To place an order
b) To make a complaint/To cancel the order
c) To enquire about products
d) All of these

Answer : All of these

12. Which of the following is the perfect line to commence a Business or Official letter?
a) Through the column of your esteemed newspaper…
b) I/We would like to introduce 
c) With reference to your advertisements
d) None of these

Answer : I/We would like to introduce 

13. Which of the following is not a part of a Business or Official letter?
a) Photo
b) Salutation
c) Date
d) Signature

Answer : Photo

14. Which of the following is correct way to sign off a Business or Official letter?
a) A concerned citizen
b) An aspirant
c) Yours truly
d) All of these

Answer : Yours truly

15. Where is Receiver’s address written a Business or Official letter?
a) On the top of the letter
b) Just above the date
c) Just below the date
d) On the bottom of the letter

Answer : Just below the date

Related

16. What is ‘Pseudonym’ in letter writing?

a) Real name
b) Fictitious name
c) Legal name
d) Name of the Editor

Answer : Fictitious name

17. What is the word limit of a a Business or Official letter?
a) 500 words
b) 1000 words
c) 300 words
d) 125-150 words

Answer : 125-150 words

18. Which of the following are the features of a a Business or Official letter?
a) Brief and Clear
b) Expresses clearly
c) Stick to the point
d) All of these

Answer : All of these

19. How is a Complaint Letter signed off?
a) Looking forward to getting prompt delivery
b) Looking forward to getting prompt and positive action
c) Looking forward to getting timely delivery of goods
d) None of these

Answer : Looking forward to getting prompt and positive action

20. What should be the tone of a writer while writing a Complaint Letter?
a) Arrogant
b) Humble
c) Ungrateful
d) Superstitious

Answer : Humble

We would love your reading of  Formal Letters, Notice Writing, Formal & Informal Invitation, Classified Advertisement, Debate Writing, Speech Writing, Article Writing, Report Writing, Note Making, Poster Making, Short Story Writing, Leave Application Writing, Descriptive Paragraph Writing for scoring higher in upcoming examination.

21. How many paragraphs should be made in a Letter Placing an Order?
a) One
b) Two
c) Three
d) As many as required

Answer : As many as required

22. What is the chief purpose of writing a Complaint Letter?
a) To file a complaint against antisocial elements, faulty product or poor service being provided
b) To file a complaint against the politics happening in the country
c) To file a complaint against those who are working according to your policies
d) None of these

Answer : To file a complaint against antisocial elements, faulty product or poor service being provided

23. How much space should be taken to write sender’s address in a Complaint Letter?
a) 1-3 Lines
b) 4-6 lines
c) One Line
d) None of these

Answer : 1-3 Lines

24. What should be written if sender’s address is not given in the question/heading of an Enquiry Letter?
a) Any address you know
b) Address of the school
c) Xyz, Examination Hall 
d) Your home’s address

Answer : Xyz, Examination Hall 

25. What are parameters of measuring a business letter?
a) Grammatical Accuracy
b) Format
c) Expression
d) All0 of these

Answer : All of these

26. What makes an letter high-scoring?
a) Legible handwriting
b) Clear elaboration of purpose
c) Positive attitude
d) All of these

Answer : All of these

27. Answer the following questions in context of the heading given below.

You are one of the partners of M/s Ram Prasad and Sons, Rewa (M.P) one of the leading business firms of Sports Shoes in your town. Write an letter to Adibas India Pvt. Ltd. placing an order for shoes/Flip-Flops and many more in about 150 words. Add necessary details like mode of payment, time of delivery etc.

1. What is the sender’s address of this letter?
a) Adibas India Pvt. Ltd.
b) M/s Ram Prasad and Sons, Rewa (M.P)
c) Sender’s address not given
d) None of these

Answer : M/s Ram Prasad and Sons, Rewa (M.P)

2. Which of the following is the right subject for this letter
a) Cancelling an Order for Shoes…
b) Placing an Order for Shoes…
c) Ordering a Place for Shoes…
d) None of these

Answer : Placing an Order for Shoes…

3. Which of the following statement is suitable to talk about payment
a) We are enclosing a cheque with this letter for Rs…
b) A cheque is being enclosed with this letter for Rs…
c) Enclosing a cheque for Rs. as an advance payment
d) All of these can be

Answer : All of these can be

4. Which of the following is/are the element(s) of letter placing an order?
a) Details of the order
b) Date of delivering the goods/products
c) Enclosure of cheque/Mode of payment
d) All of these 

Answer : All of these

Do share the post if you liked the MCQ of Business letters. For more updates, keep logging on BrainyLads

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4 / 5. Vote count: 27

No votes so far! Be the first to rate this post.

error: Content is protected !!

For Regular Updates

Join Us on Telegram

Click Here to Join