MCQ of Classified Advertisement | Class 12 | English Core | CBSE |

3.6
(7)

MCQ of Classified Advertisement

Since we all know that Classified Advertisement has been an indispensable part of Class 11 English and Class 12 English. It becomes mandatory for us to know more about it.

Classified Advertisements are very important for your board examinations. The word limit for these ads is 50 words so we have to be very particular while making such ads. These are of many types such as: Matrimonial advertisement, To Let, For Sale, Opening, Missing, Lost and Found, Change of Name, Kennel, Bride Wanted, Groom Wanted, Situation Vacant, Situation Wanted, Tours and Travels etc. It comes in choice with Notice, Invitation and Poster Making. Keeping the new pattern of CBSE in mind, we have prepared Multiple Choice Questions based on Classified Advertisement so that students can score higher in their upcoming exams. 

Watch Video of MCQs of Classified Advertisement

MCQs of Classified Advertisements

1. What is the motive of an advertisement?
a) To publicize a product
b) To promote the sales of a product
c) To generate more leads of sales
d) All of the above

Answer : All of the above

2. What is the word limit of a classified advertisement for class 12?
a) 100 words
b) 50 words
c) 75 words
d) 150 words

Answer : 50 words

3. How is classified advertisement different from that of a display advertisement?
a) It is bigger in size than display advertisement
b) It requires more images than display advertisement
c) It costs more than display advertisement
d) None of these

Answer : None of these

4. Which of the following is not a type of classified advertisement ?
a) Lost and Found
b) Missing
c) Tours and Travels
d) Event on Annual Function

Answer : Event on Annual Function

5. What is written or placed on the top of a classified advertisement ?
a) Date
b) Heading
c) Salutation
d) Subscription

Answer : Heading

Ad 199

6. Which of the following is the perfect way to start a matrimonial advertisement?
a) My grandmother missing from
b) Alliance invited for/from
c) A 3BHK home is available 
d) Looking for a job in

Answer : Alliance invited for/from

7. Which of the following statement is incorrect?
a) The word limit for classified advertisement is 50 words
b) Classified advertisement is put in a box
c) Classified advertisement has no subscription in it
d) Classified advertisement costs more than display advertisement

Answer : Classified advertisement costs more than display advertisement

You may also read MCQ of Notice Writing, MCQ of Letter to the EditorMCQ of Article Writing, MCQ of Business Letters, MCQ of Speech Writing for better understanding of the writing section.

8. Pick the odd one out in context of classified advertisement?
a) Heading
b) Body
c) Salutation
d) Phrases

Answer : Salutation

9. Which tense is used in writing classified advertisement?
a) Past and Future
b) Past and Present
c) Present
d) Future

Answer : Present

10. Which of the following sentence pattern is used to write a classified advertisement?
a) Sentences
b) Complex Sentences
c) Compound Sentences
d) Phrases

Answer : Phrases

11. Which of the following is not a part of a classified advertisement?
a) Salutation
b) Subscription
c) Date
d) All of the above

Answer : All of the above

12. Which of the following classified advertisement requires the brief description of person?
a) For Sale
b) To Let
c) Situation Vacant
d) Missing

Answer : Missing

13. Why do people prefer classified advertisement to display advertisements?
a) For it is costlier
b) For it is cheaper 
c) For it is too short to understand easily
d) None of these

Answer : For it is cheaper 

14. Which of the following is not true?
a) In classified advertisement one has to pay as per the words
b) In display advertisement one has to pay as per the size
c) Both the advertisement are same with hardly any difference
d) All of these

Answer : Both the advertisements are same with hardly any difference

15. What is added in a classified advertisement bearing ‘Situation Wanted’ Title?
a) Name of job required
b) Salary
c) Educational Qualification
d) All of these

Answer : All of these

We would love your reading of  Formal Letters, Notice Writing, Formal & Informal Invitation, Classified Advertisement, Debate Writing, Speech Writing, Article Writing, Report Writing, Note Making, Poster Making, Short Story Writing, Leave Application Writing, Descriptive Paragraph Writing for scoring higher in upcoming examination.

16. What must be added in a classified advertisement bearing ‘For Sale’ heading?
a) Rent of that product/thing
b) Thing/Product available to let
c) Thing/Product available for sale
d) None of these

Answer : Thing/Product available for sale

17. What must be added in a classified advertisement bearing ‘Groom Wanted’ heading?
a) Details of the bride
b) Bride’s family background in brief
c) Job/personal details of bride
d) All of these

Answer : All of these

18. What must be added in a classified advertisement bearing ‘Bride Wanted’ heading?
a) Groom’s bank balance
b) Groom’s family cases pending in the court
c) Groom’s extra-marital affairs
d) None of these

Answer : None of these

19. What should not be added in a classified advertisement bearing ‘Situation Vacant’ heading?
a) Name of the company
b) Address of the company
c) Contact details of the company
d) Company last year’s balance sheet

Answer : Company last year’s balance sheet

20. What should not be added in a classified advertisement bearing ‘Situation Wanted‘ heading?
a) Name of the candidate
b) Educational Qualification of the candidate
c) Contact details of the candidate
d) Criticism of the former institute/organisation/company where he worked

Answer : Criticism of the former institute/organisation/company where he worked 

Related

21. Which of the following is an element of a classified advertisement bearing ‘Property To Let’ heading?

a) Features of the property
b) Loan on the property
c) Deterioration condition of the property
d) Disclosure of Termite Attack on property

Answer : Features of the property

22. Which of the following is not an element of a classified advertisement bearing ‘Change of Name’ heading?
a) Details of the person
b) Father’s name
c) Residential address
d) Place where he works now

Answer : Place where he works now

23. Which of the following is an element of a classified advertisement bearing ‘Missing’ heading?
a) Death certificate of the missing person/pet
b) Birth certificate of the missing person/pet
c) Details of the missing person/pet
d) Exact clothing/footwear of the missing person/pet

Answer : Details of the missing person/pet

24. Which of the following is not an element of a classified advertisement bearing ‘Tours and Travels’ heading?
a) Itinerary
b) Place of Pick and Drop
c) Place to be visited
d) Warnings before leaving for destinations

Answer : Warnings before leaving for destinations

25. What makes a classified advertisement perfect?
a) Its well-written phrases
b) Catchy title/heading
c) Brief but clear details
d) All of these

Answer : All of these

26. Which pronoun is used while writing a classified advertisement?
a) I
b) We
c) You and They
d) None of these

Answer : None of these

27. Which of the following advertisement is prepared and published for dogs’ shelter, purchase and sale?
a) For Sale
b) To Let
c) Situation Vacant
d) Kennel

Answer : Kennel

28. What should be the title/heading of a classified advertisement if you want to dispose of your car?
a) For Sale
b) To Let
c) Situation Vacant
d) Kennel

Answer : For Sale

29. Which of the following is a type of matrimonial advertisement?
a) Groom Wanted
b) Bride Wanted
c) Situation Wanted
d) Both a and b

Answer : Both a and b

30. How to end a ‘To Let’ classified advertisement?
a) If interested in selling…..
b) If interested in borrowing…
c) If interested in buying
d) None of these

Answer : None of these

Related

31) Fill in the blanks with the suitable option in context to the classified advertisement given below.

i) What does ‘To Let’ mean?
a) Grant use of occupation
b) Grant use of resell it
c) Grant use of misusing it
d) All of these

Answer : Grant use of occupation

ii) What does ’24 x 7′ mean?
a) Round the globe
b) Round the clock
c) Round the fortnight
d) Round the week

Answer : Round the clock

iii) What does the word ‘Ample’ mean?
a) Good
b) Sufficient
c) Wide
d) All of these

Answer : All of these

iv) What is nearest landmark in ‘To Let’ advertisement?
a) An object/place/market that is easily recognised
b) Club house
c) Green Belt
d) None of these

Answer : An object/place/market that is easily recognised

v) Why should we not add our personal number to classified advertisement while writing in exams?
a) For it can be misused
b) For someone can take undue advantage
c) For someone can call and disturb
d) All of these

Answer : All of these

vi) What is the full form BHK in ‘To Let’ advertisement?
a) Bedroom, Home, Kitchen
b) Bedroom, Hall, Kitchen
c) Basement, Home, Kitchen
d) Basement, Hall, Kitchen

Answer : Bedroom, Hall, Kitchen

vii) What is missing in this advertisement?
a) Name of the society
b) Rent
c) Name of the city
d) All of these

Answer : All of these

32. Who of the following writes ‘Situation Vacant’ advertisement?
a) Employee
b) Employer
c) Both A and B
d) Neither A nor B

Answer : Employer

33. Why is ‘Situation Vacant’ advertisement written?
a) To fire an employee
b) To find good employees
c) To look for services of a person in an organisation
d) Both B and C

Answer : Both B and C

34. Who writes ‘Situation Wanted’ advertisement?
a) Employer
b) Job Seeker
c) Current employee of an organisation
d) None of these

Answer : Job Seeker

35. What is the purpose of writing ‘Accommodation Wanted’ advertisement?
a) To sell an accommodation
b) To look for an accommodation
c) To let an accommodation
d) All of these

Answer : To look for an accommodation

36. How should the heading of a classified advertisement be written?
a) Bold Letters
b) Uppercase Letters
c) In Capital Letters
d) All of these

Answer : All of these

37. Which of the following must be added in a classified advertisement?
a) Contact Number
b) E-mail Address
c) Contact Details
d) All of these

Answer : All of these

38. Answer all the questions in context of the heading given below.

Delhi Public School, Ladakh is looking for PGTs/TGTs/PRTs and Mother Teachers for the upcoming session 2022-2023. Prepare a classified advertisement in about 50 words.

1) What should be the heading of this classified advertisement?
a) Situation Vacant
b) Situation Wanted
c) Jobs and Jobs
d) Bridegroom Wanted

Answer : Situation Vacant

2) What of the following details should be mentioned about the school?
a) Name
b) Address and contact number
c) Date of walk-in-interview
d) All of these

Answer : All of these

3) Which of the following should this advertisement contain?
a) Essential Qualification of the candidates
b) Salary to be offered
c) Work experience of the candidate
d) All of these

Answer : All of these

4) What is the full form of PGT?
a) Post Graduation Teacher
b) Post Graduate Teaching
c) Post Graduate Teacher
d) None of these

Answer : Post Graduate Teacher

39. Answer the following questions either in True or False.

1) Classified advertisement is always put in a box.
a) True
b) False

Answer : True

2) The word limit for classified advertisement in class 12 is 100 words.
a) True
b) False

Answer : False

3) We should use formal language while writing a classified advertisement.
a) True
b) False

Answer : True

4) We must write the address of the write in classified advertisement.
a) True
b) False

Answer : False

5) Classified advertisement almost takes the whole page of a notebook.
a) True
b) False

Answer : False

6) Classified advertisement is bigger than that of the size of display advertisement.
a) True
b) False

Answer : False

7) We can use salutation in a classified advertisement?
a) True
b) False

Answer : False

8) There is no need to sign off classified advertisement.
a) True
b) False

Answer : True

9) We don’t write receiver’s address in classified advertisement.
a) True
b) False

Answer : True

10) Bridegroom is the second name of groom
a) True
b) False

Answer : True

Do share the post if you liked the MCQ of Classified Advertisement. For more updates, keep logging on BrainyLads

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 3.6 / 5. Vote count: 7

No votes so far! Be the first to rate this post.

62 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!

Wish to Stay Updated

Join Us on Telegram

Click Here to Join