Extracts of on Killing a Tree | With Answers | Class 9 | English | NCERT |

Table of Contents

Extracts of On Killing a Tree | With Answers | Class 9 | English | NCERT |

Extract 1

It takes much time to kill a tree,

 Not a simple jab of the knife

 Will do it. It has grown Slowly consuming the earth,

 Rising out of it, feeding

Upon its crust, absorbing

 Years of sunlight, air, water,

 And out of its leprous hide

Sprouting leaves.

Q1.  Write the name of the poem.

Ans: The name of the poem is ‘On Killing a Tree’.

Q2. Who is the poet of On Killing a Tree?

Ans: The name of the poet is Gieve Patel.

Q3.What, according to the poet, will not kill a tree?

Ans : A single jab of knife will not kill a tree according to the poet.

Q4. What does a tree consume?

Ans : A tree consumes the earth.

Q5. What does the bark of a tree look like?

Ans : It looks like leprous hide.

Q6. Write the poetic devices used in the given stanza.

Ans: Metaphor: when two unlike things are compared without using the words ‘like’ and ‘as’.

Example:   Leprous hide.

Here the discolored bark of a tree is being compared with the skin of a person who is suffering from leprosy (A type of skin disease in which skin becomes colorless and patchy).

  • Enjambment:- It is a poetic device in which a line of the poem carries its idea or thought in next line without  grammatical pause(like full stop, comma etc.)

It takes much time to kill a tree,
Not a simple jab of the knife
Will do it. It has grown
Slowly consuming the earth,

Rising out of it, feeding
Upon its crust, absorbing
Years of sunlight, air, water,
And out of its leprous hide
Sprouting leaves.

The underlined sentences are the examples of Enjambment because they are ending without any punctuation. 

It can be found in other stanzas also. Do it yourself and comment your answers in the section below.

  • Rhyme Scheme:- There is no rhyme scheme in this poem. The poem which doesn’t have a rhyme scheme is said to be written in free verse

Extract 2

No,

The root is to be pulled out —

Out of the anchoring earth;

It is to be roped, tied,

And pulled out — snapped out

Or pulled out entirely,

Out from the earth-cave,

 And the strength of the tree exposed

The source, white and wet,

The most sensitive,

hidden For years inside the earth

Q1. What has to be pulled out to kill a tree?

Ans: The root is to be pulled out to kill a tree.

Q2. Where does the strength of a tree lie?

Ans: The strength of a tree lies in its roots.

Q3. What anchors a tree?

Ans:  The earth anchors a tree.

Q4. What has been formed by the root under the earth?

Ans: A cave has been formed by the root under the earth.

Q5. How is the strength of a tree exposed?

Ans: The strength of a tree exposed by pulling out its roots.

Q6. What is the most sensitive part of a tree?

Ans: Roots of a tree is the most sensitive part of a tree.

Q7. How does the root remain hidden for years?

Ans: It remains hidden for years inside the earth.

Q.8 Write the poetic devices used in the given stanza.

Ans:Repetition : It is the repetition of words or phrases in the poem  for emphasize.

Example:- In the given stanza the word “pulled out”  has been used again and again to show that it requires lots of efforts to uproot a tree and to expose its roots.

  • Alliteration: It is the use of same consonant sound at the beginning of the words in a group.

Example:- The Source, white and wet

  • Rhyme Scheme:- There is no rhyme scheme in this poem. The poem which doesn’t have a rhyme scheme is said to be written in free verse.

Extract 3

Then the matter

Of scorching and choking

In sun and air,

Browning, hardening,

Twisting, withering,

And then it is done.

Q1. What should be done after pulling the root out of the earth?

Ans:  It should be left out in the sun and air.

Q.2 What would happen to the roots of a tree when they are left out in the sun and air?

Ans:  The roots will start to become brown and hard. It will start twisting and withering.

Q3. Find from the passage a word that means ‘making unable to breathe’.

Ans:  The word ‘choking’ means ‘making unable to breathe’.

Q4  When can you say that a tree has been killed?

Ans: When the tree is left out in the sun and air, it starts to become brown and hard. It will start twisting and withering. At last we can say that a tree has been killed.

We would love your reading of extracts of The Last Leaf, A House is not a Home, The Beggar, Packing, Reach for the Top, On Killing a Tree, The Bond of Love, Weathering the Storm in Ersama & If I were You

Related

Do share this post if you liked Extracts of on Killing a Tree. For more updates, keep logging on BrainyLads.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!