3.8
(4)

Extracts of The Last Leaf | With Answers | Class 9 | English | NCERT

Extract-1

She had pneumonia. She would lie in her bed without moving, just gazing out of the window. Sue, her friend, became very worried. She sent for the doctor. Although he came every day there was no change in Johnsy’s condition. One day the doctor took Sue aside and asked her, ”Is anything worrying Johnsy?” “No,” replied Sue. “But why do you ask?” The doctor said “Johnsy, it seems, has made up her mind that she is not going to get well. If she doesn’t want to live, medicine will not help her.”

Q1. What is the name of the chapter?

Ans: The Last Leaf

Q2.Who is the author of The Last Leaf?

Ans:  O. HENRY is the author of ‘The Last Leaf’.

Q3.Who does ‘SHE’ refers to in the first line of the paragraph?

Ans: In the first line ‘SHE’ refers to Johnsy.

Q4. Which disease was Johnsy Suffering from?

Ans: She was suffering from a type of lung infection called ‘Pneumonia’.

Q5. What was doctor’s opinion about Johnsy’s condition?

Ans: The doctor said that it seems that Johnsy has made up her mind that she is not going to get well. He added that Johny’s illness is more of Psychological than of physical.

Q6. Write the synonym and antonym of the word ‘worried’, given in the paragraph.

Ans   Synonym – Concerned       Antonym- Unconcerned

We would love your reading of Formal Letters, Notice Writing, Formal & Informal Invitation, Classified Advertisement, Debate Writing, Speech Writing, Article Writing, Report Writing, Note Making, Poster Making, Short Story Writing, Leave Application Writing, Descriptive Paragraph Writing for scoring higher in upcoming examination.

Extract-2

Sue rushed down. Behrman lived on the ground floor. He was a sixty-year-old painter. His lifelong dream was to paint a masterpiece but that had remained a dream. Sue poured out her worries to Behrman. She told him how Johnsy was convinced that she would die when the last leaf fell. “Is she stupid?” asked Behrman. “How can she be so foolish?” “She is running a high temperature, “complained Sue. “She refuses to eat or drink and that worries me a lot.”

Q1. Who was Behrman?

Ans: He was an old aged painter, who lived on ground floor of the same building, where Sue and Johnsy used to live.

Q2. Why did Sue discuss the problem of Johnsy with Mr. Behrman?

Ans: Mr. Behrman was an old man. Sue thought being an old and experienced person he could definitely give a solution for Johnsy’s problem.

Q3.  Why was Sue worried about Johnsy?

Ans: Sue was her best friend. Johnsy had refused to eat or drink anything. Sue thought if Johnsy will not eat or drink, she may not live for long. That is why Sue was worried about Johnsy.

Q4. What was Behrman’s dream?

Ans: His dream was to paint a masterpiece.

Q5 When Behrman heard about Johny’s condition, what was his reaction?

Ans: He got angry and started to scream on Sue. Later on he calmed down and decided to help Sue and Johnsy.

Related

Extract -3

It was raining heavily and an icy-cold wind was blowing. It seemed as though the leaf would fall any minute now. Behrman did not say a word. He went back to his room. Johnsy woke up next morning. In a feeble voice she asked Sue to draw the curtains. Sue was nervous. She drew back the curtains very reluctantly. “Oh!” Sue exclaimed as she looked at the vine creeper. “Look, there is still one leaf on the creeper. It looks quite green and healthy. In spite of the storm and the fierce winds, it didn’t fall.”

Q1. What did Behrman plan to do after seeing Johnsy at her room?

Ans : He came back to his room without saying a word. He planned to paint a leaf on the wall, which will resemble the natural leaf.

Q2. Why Sue was hesitating before opening the curtains?

Ans: She thought that the last leaf would have fallen till now, that is why she was hesitating before opening the curtains.

Q3. How was the weather that night?

Ans: The weather was not good that night. It was raining heavily and icy-cold wind was blowing.

Q4. Write the meaning of the word ‘ Feeble”.

Ans:  The meaning of ‘Feeble” is ‘Weak’.

Q5.  Why did the last leaf not fall In spite of the storm and the fierce winds?

Ans: The last leaf didn’t fall because it was not a natural leaf, rather it was painting done by Behrman.

To read the summary and NCERT Solutions of The Last Leaf : Click Here

Extract- 4

In the afternoon the doctor came. After examining his patient he told Sue, “Johnsy now has the will to live. I am confident she’ll recover soon. Now I must go downstairs and see Behrman. He is also suffering from pneumonia. But I am afraid; there is no hope for him.”

The next morning Sue came and sat on Johnsy’s bed. Taking Johnsy’s hand in hers she said, “I have something to tell you. Mr. Behrman died of pneumonia this morning. He was ill for only two days. The first day the janitor found him on his bed. His clothes and shoes were wet and he was shivering. He had been out in that stormy night.

Q1. Why did the doctor go to see Behrman after examining Johnsy?

Ans: The doctor went to see Behrman because He was also suffering from pneumonia.

Q2. How was Behrman infected by pneumonia?

Ans: He got this infection because he worked out in that stormy night to paint the leaf on the wall.

Q3. Why did Sue hold the hand of Johnsy before telling her something?

Ans: Sue held Johny’s hand because she was about to give her a shocking news related to Behrman’s death.

Q4.” HE HAD BEEN OUT IN THAT STORMY NIGHT”, who does ‘He’ refer to?

Ans: In the given line ‘He’ refers to Behrman.

Q.5 Write the synonym of ‘shivering’.

Ans: Trembling

Related

Extract – 5

Then they found a ladder and a lantern still lighted lying near his bed. There were also some brushes and green and yellow paints on the floor near the ladder. “Johnsy dear,” said Sue, “look out of the window. Look at that ivy leaf. Haven’t you wondered why it doesn’t flutter when the wind blows? That’s Behrman’s masterpiece. He painted it the night the last leaf fell.”

 

Q1. “Then they found a ladder and a lantern still lighted lying near his bed.” Who does ‘They’ refer to in the given line?

Ans ‘They’ refers to the neighbors of the society, where Behrman lived.

Q2.  Why did they find some brushes and green and yellow paints on the floor near the ladder?

Ans:  Behrman had used all these stuffs to paint the last leaf on the wall.

Q3. Why did the last leaf not flutter?

Ans; The last leaf didn’t flutter because it was not a natural leaf. It was a painting done by Behrman.

Q4. Why did Sue called that leaf a masterpiece?

Ans: She called it a masterpiece for two reasons. First, it had saved her friend Johny’s life. Secondly, Johnsy, who herself was an artist was not able to recognize that it was not a natural leaf.

Q5. What is the meaning of the word ‘wondered’?

Ans:  “To want to know something” is the meaning of the given word.

Extract-6

She talked about clothes and fashions, but Johnsy did not respond. Johnsy continued to lie still on her bed. Sue brought her drawing-board into Johnsy’s room and started painting. To take Johnsy’s mind off her illness, she whistled while working. Suddenly Sue heard Johnsy whisper something.

Q1. Why did sue discuss about clothes and fashion with Johnsy?

Ans:  As Johnsy was very much depressed, to cheer her up and to divert her mind from illness, Sue talked about fashions and clothes.

Q2. Why did Sue come to Johnsy’s room with her drawing board?

Ans:  Johnsy was in the condition that she couldn’t be left alone. So to accompany her Sue came to Johnsy’s room with her drawing board.

Q3.  What is your opinion about the character of Sue?

Ans:  She proved herself to be the best friend of Johnsy by caring her in difficult times. She tried her level best to divert Johnsy’s mind from illness.

Q4. Write the meaning of the word “whisper”.

Ans:  To speaking in a low tone.

Q5. “She talked about clothes and fashions, but Johnsy did not respond.” Who does “SHE” refer to in the given line?

Ans: “SHE” refers to Sue in the given line.

We would love your reading of extracts of A House is not a Home, The Beggar, Packing, Reach for the Top, On Killing a Tree, The Bond of Love, Weathering the Storm in Ersama & If I were You

Do share this post if you liked Extracts of The Last Leaf . For more updates, keep logging on BrainyLads

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 3.8 / 5. Vote count: 4

No votes so far! Be the first to rate this post.

error: Content is protected !!

For Regular Updates

Join Us on Telegram

Click Here to Join