MCQ of Keeping Quiet | Class 12 | English Core | Flamingo | CBSE |

MCQ of Keeping Quiet | Class 12 | English Core | Flamingo | CBSE |

Having gone through the MCQs The Third Level, The Enemy, Should Wizard Hit Mommy by John Updike from Vistas and The Last Lesson, Lost Spring, Deep Water, The Rattrap, My Mother at Sixty Six, An Elementary School Classroom School in a Slum, Keeping Quiet from Flamingo. It’s high time to have a look at Summaries, Short Answer Type Questions and Long Answer Type Questions from them for its better understanding and scoring higher in the upcoming examination. These chapters/poems comprise of Summaries, Short Answer Type Questions and Long Answer Type Questions from them. 

Stanza 1

Now we will count to twelve
and we will all keep still.
For once on the face of the Earth
let’s not speak in any language,
let’s stop for one second,
and not move our arms so much

1) Name the poem.

  1. My Mother at Sixty Six
  2. An Elementary School Classroom School in a Slum
  3. Keeping Quiet by Pablo Neruda
  4. A Thing A Beauty

Answer : Keeping Quiet by Pablo Neruda

2) Who is the poet of Keeping Quiet

  1. Kamala Das
  2. Stephen Spender
  3. Pablo Neruda
  4. John Keats

Answer : Pablo Neruda

3) What does the poet want others to do?

  1. To keep quiet and introspect
  2. To make noise and find fault
  3. To spread wars all around
  4. None of these

Answer : To keep quiet and introspect

4) Who poetic device has been used in ‘Not move our arms so much’?

  1. Pun
  2. Simile
  3. Antithesis
  4. Transferred Epithet

Answer : Pun

5) Why should we keep quiet according to the poet?

  1. For attaining peace
  2. For maintaining brotherhood
  3. For silence
  4. All of these

Answer : All of these

You may also read My Mother at Sixty-Six, An Elementary School Classroom in a Slum for better understanding of the poems.

6) What does ‘Count to Twelve’ symbolise?

  1. Hours of a day
  2. Months of a year
  3. Both a and b
  4. Neither a nor b

Answer : Both a and b

7) What does the poet want to see on this earth for a while?

  1. Anger
  2. Silence
  3. Chaos
  4. Commotion

Answer : Silence

Stanza 2

It would be an exotic moment
without rush, without engines,
we would all be together
in a sudden strangeness.
Fishermen in the cold sea
would not harm whales
and the man gathering salt
would look at his hurt hands.

1) When would the fishermen stop harming whales according to the poet?

  1. When they peep into others’ life
  2. When they introspect themselves and keep quiet
  3. When they spread the wars
  4. None of these

Answer : When they introspect themselves and keep quiet

2) What will happen if people keep quiet for some time?

  1. There will be peace all around
  2. There will be brotherhood all around
  3. There will be silence all around
  4. All of these

Answer : All of these

3) What is the man gathering salt losing in pursuit of money?

  1. His wealth
  2. His health
  3. His time
  4. His memorable moments

Answer : His health

4) Which poetic device has been used in ‘Hurt Hands’?

  1. Pun
  2. Simile
  3. Antithesis
  4. Alliteration

Answer : Alliteration

5) What does the word ‘Exotic’ mean?

  1. Foreign
  2. Nonnative
  3. Alien
  4. All of these

Answer : All of these

6) How can we all be together according to the poet?

  1. When we keep quiet and introspect ourselves
  2. When we become war mongers
  3. When we start deforestation
  4. None of these

Answer : When we keep quiet and introspect ourselves

7) Which poetic device has been used in ‘Sudden Strangeness’?

  1. Alliteration
  2. Simile
  3. Antithesis
  4. Transferred Epithet

Answer : Alliteration

8) What would the fisherman do after a successful introspection?

  1. He would double his business
  2. He would kill more fish
  3. He would stop killing the fish
  4. Both a and b

Answer : He would stop killing the fish

9) What will be more important for the man gathering salt after introspection?

  1. Money
  2. Property
  3. Health
  4. All of these

Answer : Health

10) What does the poet mean by ‘Without engines’?

  1. Without noise and machineries
  2. Without engines of train
  3. Without engines of bus
  4. None of these

Answer : Without noise and machineries

11) Which literary device has been used in ‘Cold sea’?

  1. Pun
  2. Simile
  3. Antithesis
  4. Transferred Epithet

Answer : Transferred Epithet

Stanza 3

Those who prepare green wars,
wars with gas, wars with fire,
victory with no survivors,
would put on clean clothes
and walk about with their
brothers
in the shade, doing nothing.
What I want should not be
confused
with total inactivity

1) What does the poet mean by ‘Green Wars’?

  1. War with green colour
  2. War with green bombs
  3. War with green crackers
  4. War against nature

Answer : War against nature

2) Does Pablo Neruda advocate total inactivity?

  1. No
  2. Yes
  3. Sometimes
  4. None of the above

Answer : No

3) Who is spreading wars and destroying everything according to the poet?

  1. Animals
  2. Fish
  3. Nature
  4. Humans

Answer : Humans

4) Who literary device has been used in ‘Clean Clothes’?

  1. Pun
  2. Alliteration
  3. Antithesis
  4. Transferred Epithet

Answer : Alliteration

5) What will be the impact of keeping quiet on war mongers?

  1. They would continue the wars religiously
  2. They would end the war immediately
  3. They would attack the enemies
  4. They would kill one another

Answer : They would end the war immediately

6) What does the poet mean by ‘Victory with no survivors’?

  1. To get victory with survivors
  2. To fail in getting victory with survivors
  3. To get victory without survivors
  4. None of these

Answer : To get victory without survivors

7) Which poetic device has been used in ‘Walk about with their brothers’?

  1. Pun
  2. Simile
  3. Irony
  4. Transferred Epithet

Answer : Irony

8) What does the poet want to advocate?

  1. Total inactivity
  2. Total activity and life
  3. Association with death
  4. None of these

Answer : Total activity and life

9) What does the poet mean by ‘Would put on clean clothes’?

  1. To be angry
  2. To be peaceful
  3. To be hyperactive
  4. None of these

Answer : To be peaceful

Stanza 4

Life is what it is about;
I want no truck with death.
If we were not so single-minded
about keeping our lives moving,
and for once could do nothing,
perhaps a huge silence
might interrupt this sadness
of never understanding ourselves
and of threatening ourselves with
death.

1) What does the poet mean by ‘I want no truck with death’?

  1. He wants to race with truck
  2. He wants to drive a truck
  3. He wants truck to run over death
  4. He wants no association with death

Answer : He wants no association with death

2) What does human remain upset and sad?

  1. Due to his money
  2. Due to his property
  3. Due to his misdeeds
  4. Due to his deeds

Answer : Due to his misdeeds

3) What is human afraid of according to the poet?

  1. Life
  2. death
  3. truck
  4. War mongers

Answer : Death

4) Who has been referred to as single-minded?

  1. Animals
  2. Trees
  3. Humans
  4. None of these

Answer : Humans

5) What does the word ‘Truck’ mean in this stanza?

  1. A kind of vehicle
  2. Association
  3. Disassociation
  4. None of these

Answer : Association

6) What does the poet mean by ‘Single-Minded’?

  1. Selfless
  2. Selfish
  3. Self-centered
  4. Both b and c

Answer : Both b and c

7) What can interrupt the sadness lurking around humans according to the poet?

  1. Money
  2. Wealth
  3. Being silent
  4. Being selfish

Answer : Being silent

8) What causes sadness to humans according to the poet?

  1. Failure to understand themselves
  2. Fear of death
  3. Being poor
  4. Both a and b

Answer : Both a and b

Stanza 5

Perhaps the Earth can teach us
as when everything seems dead
and later proves to be alive.
Now I’ll count up to twelve
and you keep quiet and I will go.

1) What can the Earth teach us?

  1. That there can be life under stillness 
  2. That there can be stillness under life
  3. That there can be chaos under stillness
  4. All of these

Answer : That there can be life under stillness 

2) Who is ‘I’ in the above lines?

  1. Stephen Spender
  2. Pablo Neruda
  3. John Keats
  4. Robert Frost

Answer : Pablo Neruda

3) How long does the poet want us to count?

  1. Twenty four
  2. Six
  3. Ten
  4. Twelve

Answer : Twelve

4) How does the earth function according the poet?

  1. It remains silent
  2. It has a life under stillness
  3. It revolves but doesn’t seem
  4. All of these

Answer : All of these

5) What does the poet want us to achieve by keeping quiet?

  1. Silence
  2. Treasure
  3. Mental Peace
  4. Both a and c

Answer : Both a and c

6) Which of the following is the perfect example of keeping quiet?

  1. Sun
  2. Moon
  3. Earth
  4. All of these

Answer : All of these

 

Do share this post if you liked the MCQ of Keeping Quiet. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!