A Thing of Beauty | John Keats | Poem 4 | Flamingo | Class XII | English |

A Thing of Beauty | John Keats | Poem 4 | Flamingo | Class XII | English |



Summary

A Thing of Beauty by John Keats is a beautiful creation, taken as an excerpt, from one of the poems crafted by John Keats. In this poem, John Keats praises all the beautiful things present around us and the world. According to him, beautiful things get treasured in our mind and grow more beautiful with the passage of the time. They provide eternal happiness, everlasting joy to us and leave their imprints on the mind of all human beings who hold a strong bonding with the earth. According to the poet, this earth has abundance of pessimistic people, hatred among the people, sadness that lurks everywhere in human’s life and over-darkened ways. He holds human responsible for every negative thing on this earth. According to him, only beautiful things can make our soul pure and thoughts alive.

In next stanza, he mentions some of the name of beautiful things such as; the sun, the moon, the trees old or young because of their ‘to-give’ policy. These natural things never expect anything from human and always extend their hands towards the mankind. Then, the poet talks about daffodils which grow amid the green fields and clear rills which remain cool throughout the season however hot the weather is. Besides, the poet calls the mid forest brake which gets filled with fragrance and beauty when grows in a beautiful white rose with falling petals.

The poet calls dead people ‘mighty’ in next stanza because they lived for a cause. They preserved beauty for us which is being enjoyed by all of us. He imagines that such people should be given due respect which they deserve on the judgment day. He also call the stories beautiful which are related to these mighty dead. According to him, the fountain of beautiful things will never end and will always remain endless. He states that God himself has taken the responsibility to provide us the beautiful things which he showers onto us from the heaven’s corner every day.

You May Also Read

 

Short Answer Type Questions

 

Q1. What does the poet mean by ‘A Thing of Beauty is a joy forever’?

Ans. John Keats was a nature lover who often admired it and its beauty in his poetry. According to him, the real beauty can only be found in the lap of nature. Besides, he calls it ever-lasting beauty which never fades away.

Q2. Why does human embrace life in spite of all the pains and sufferings according to the poet?

Ans. John Keats has held human responsible for all the hardships of their life. According to him, human himself creates all the problem and be the reason of sad days in his life. Yet he loves his life and rejoices it because of the nature and all the natural things.




Q3. List the things that are beautiful according to the poet?

Ans. The poet finds Sun, Moon, Trees, Daffodils, Clear Rills, Mighty Dead and their valour and all the natural things beautiful. According to him, humans are surrounded by beautiful things provided that they are able to see them.

Q4. List the things that cause problems for humans according to the poet?

Ans. According to the poet, human himself causes all the problems and paves their ways in his life. If he stays among the natural things and be natural, there will be no problem, chaos or rat-race in his life. But, he fails to understand the real significance of his life till the end.

Q5. Why does the poet want for the mighty dead? Why?

Ans. The poet wants grandeur, respect and glory for the ones who are powerful posthumously. According to John Keats, such people never die and encourage others for sacrifice even after their death. Besides, the stories written for them, too encourage people for good deeds. 




Q6. How do clear rills keep them cool against the hot season?

Ans. John Keats has beautifully crafted this poem praising the nature and its parts. According to him, the rills have a cover of plants and bushes around it to keep it cool and fresh. Nature has paved a way for everyone be it a tree or an individual according to John Keats.

Q7. Which poetic devices has been used in this poem?

Ans. In order to make this poet more beautiful, the poet uses Alliteration, Personification, Oxymoron, Irony, Metaphor, Anaphora and many other poetic devices in this poem.




Multiple Choice Questions of A Thing of Beauty

Stanza 1

A thing of beauty is a joy forever
Its loveliness increases, it will never
Pass into nothingness; but will keep
A bower quiet for us, and a sleep
Full of sweet dreams, and health, and quiet breathing.
Therefore, on every morrow, are we wreathing
A flowery band to bind us to the earth,
Spite of despondence, of the inhuman dearth

  1. Name the poem?
  2. Name the poet?
  3. What does the word ‘Bower’ mean?
  4. Why does human love life in spite of all the troubles?

Answers.

  1. A Thing of Beauty
  2. John Keats
  3. A shade and peaceful place
  4. Because of optimism offered by beautiful things.




Stanza 2

Of noble natures, of the gloomy days,
Of all the unhealthy and o’er-darkened ways
Made for our searching: yes, in spite of all,
Some shape of beauty moves away the pall
From our dark spirits. Such the sun, the moon,
Trees old, and young, sprouting a shady boon

  1. What is the rhyme scheme of A Thing of Beauty?
  2. List the beautiful things mentioned in the stanza?
  3. How do trees benefit humans?
  4. What does the word ‘Pall’ mean?

Answers.

  1. AABB
  2. The Sun, the moon, Trees
  3. Giving them everything they need for e.g. Oxygen, Food, Shelter etc.
  4. Shroud




Stanza 3

For simple sheep; and such are daffodils
With the green world they live in; and clear rills
That for themselves a cooling covert make
‘Gainst the hot season; the mid forest brake,
Rich with a sprinkling of fair musk-rose blooms

  1. Why does the poet call clear rills beautiful?
  2. Which kind of world do daffodils create around them?
  3. What is beautiful according to John Keats?
  4. What does the word ‘Brake’ mean?

Answers.

  1. For they keep themselves covered with plants and produce cold water
  2. Full of greenery/Green World
  3. Things provided by nature are beautiful according to the poet
  4. Bush




Stanza 4

And such too is the grandeur of the dooms
We have imagined for the mighty dead;
All lovely tales that we have heard or read;
An endless fountain of immortal drink,
Pouring unto us from the heaven’s brink

  1. What does John Keats imagine for the mighty dead?
  2. Why have stories been called beautiful?
  3. Which literary device has been used in ‘Endless fountain’?
  4. What does the word ‘Brink’ mean?

Answers.

  1. Respect, Glory and Splendour
  2. For they encourage us to do good.
  3. Oxymoron
  4. Corner




For more info do subscribe to our website and keep logging on BrainyLads

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!