Poets and Pancakes | Chapter 6 | Class XII | English | Flamingo | CBSE |

Poets and Pancakes | Chapter 6 | Class XII | English |



Summary of Poets and Pancakes

Asokamitran, the author of Poets and Pancakes begins this chapter with an introduction to Gemini Studios and the most popular make-up brand ‘Pancake’ which was once used by all and sundry in the industry. It was ordered in bulk since it was used extensively by the celebrities, actors, actresses in order to look great and sometimes ugly on the screen.

He sheds light on the make-up room which had large mirrors and incandescent lights that caused a lot of problems for those who were subjected to make up. Besides, he tells us about his job of cutting newspaper clips and a frustrated office boy whose job was to paint the faces of players during the crowd shooting. Moreover, he would barge into the cubicle of Asokamitran and often advised him to do something real. According to the author, Gemini Studios was a haunt of poets who were the followers of Gandhi and his principles.



The narrator goes on and tells the readers about Subbu who was considered No.2 at Gemini Studios for he was a many-sided genius. He was in the good books of his boss S S Vasan due to ability to turn mundane into magical. He was so resourceful that whenever anybody got stuck anywhere, he would jump into the problem and produce end number of solution. Film making was next to impossible without him. Besides, he was a poet and known for his friendly approach and hospitality to new-comers in the industry.  

Furthermore, he tells us briefly about MRA (Moral Rearmament Army) and its visit to Gemini Studios. It was a group of international performers with all colours and nationalities. Although their plays did not have concrete messages, yet they were known for their impeccable sets and costumes used in the plays. 

In the end, a brief visit of Stephen Spender, a renowned poet, makes this last part of the chapter more interesting. He comes, speaks a lot about communism but most of the audience fails to understand him owing to language barrier. His visit remains a mystery for many until Asokamitran gets to see his name written in a book. Having read about him, he recognized him with the same man who had visited Gemini Studio once. 

You May Also Read

Short Answer Type Questions of Poets and Pancakes

Q1. What was Pancake? Why was it ordered in bulk?

Ans. Pancake was the most popular make-up brand which was once used by all and sundry in the industry. It was ordered in bulk since it was used extensively by the celebrities, actors, actresses in order to look great and sometimes ugly on the screen.

Q2. What ordeals did the make-up artists and celebrities have to undergo in the make-up room?

Ans. Make-up room of Gemini Studios was no less than a torture room for the people working in. It had large mirrors and incandescent lights that generated plenty of heat caused a lot of problems for those who were subjected to make up whether they were celebrities of make-up artists.



Q3. What made the office boy remain frustrated and angry all the times at Gemini Studios?

Ans. Office boy had joined Gemini Studios with an aspiration to become an actor but he could not. Secondly, he was given a task of painting up the players during the crowd shooting days which he did not like at all. Due to his failure, he often remained upset and angry.

Q4. Why was Gemini Studios a famous place for poets?

Ans. Gemini Studios had always been a famous place of poets for it offered piping-hot teas to all the poets and that too free-of-cost.. Besides, most of them were the followers of Gandhi Ji and had the same philosophy for life. All those things attracted the poets to come, sit and discuss.



Q5. Why Was Subbu Considered No.2 at the Gemini Studios?

Ans. Subbu was considered No.2 at Gemini Studios for he was a many-sided genius. He was in the good books of his boss S S Vasan for his ability to turn mundane into magical. He was so resourceful that whenever anybody got stuck anywhere, he would jump into the problem and produce end number of solution. Film making was next to impossible without him.

Q6. For What was MRA (Moral Rearmament Army) Famous?

Ans. MRA (Moral Rearmament Army) was a group of international performers of all colours and nationalities. Although their plays did not have concrete messages and morals, yet they were known for their impeccable sets and costumes used in the plays. 

Q7. How did Stephen Spender’s visit to Gemini Studios become a mystery for the people?

Ans. Stephen Spender was a renowned English poet who had once visited Gemini Studios to address the people about communism. He was welcomed warmly by the boss S S Vasan himself but his visit became a mystery for people sitting there since they could not understand him owing to their language barrier.



Long Answer Type Questions of Poets and Pancakes

Q1. Write a brief character sketch of Kothamanglam Subbu.

Ans. Kothamanglam Subbu was at No.2 in Gemini Studios and considered very close to the boss. He was a many-sided genius and tailor-made for films. It is believed that film making was absolutely easy with a man like Subbu. Although he was the part of story department and had nothing to do with film making yet he was always ready to share his ideas with the producers and directors of the movies.

When the producer ran out of ideas and suggestions, he would come out with four ideas. If not liked, he would put forward another fourteen to satiate his needs. He was a good actor too. Whatever significant or insignificant role he played, he would not leave any stone unturned and did better than the main actor and actress. Besides, he was a kind hearted fellow who supported end number of struggling actors, poets and many more by sheltering them in his house. He, himself, did not know how many of them were being supported by him. Moreover, his literary achievements were not hidden from anyone in Gemini studios.

All these qualities made him different from all and taller than others. Therefore he was called a many-sided genius.



Do share the post if you liked it. For more updates, keep logging on BrainyLads

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!