MCQ of My Mother at Sixty Six | Class 12 | English Core | Flamingo |

MCQ of My Mother at Sixty Six | Class 12 | English | Flamingo |

 

Having gone through the MCQs The Third Level, The Enemy, Should Wizard Hit Mommy by John Updike from Vistas and The Last Lesson, Lost Spring, Deep Water, The Rattrap, My Mother at Sixty Six, An Elementary School Classroom School in a Slum, Keeping Quiet from Flamingo. It’s high time to have a look at Summaries, Short Answer Type Questions and Long Answer Type Questions from them for its better understanding and scoring higher in the upcoming examination. These chapters/poems comprise of Summaries, Short Answer Type Questions and Long Answer Type Questions from them.

We would love to see you scoring higher after reading the MCQ of Grammar, MCQ of Notice Writing, MCQ of Letter to the Editor, MCQ of Classified Advertisement, MCQ of Article Writing, MCQ of Business Letters. Besides, reading them will clear all your doubts about what kind of questions will be put up in the upcoming exams.

Watch Video of MCQs of My Mother at Sixty Six

Stanza 1

Driving from my parent’s
home to Cochin last Friday
morning, I saw my mother,
beside me,
doze, open mouthed, her face
ashen like that
of a corpse and realised with
pain
that she was as old as she
looked

1) Name the poem.

  1. My Mother at Sixty Six
  2. An Elementary School Classroom School in a Slum
  3. Keeping Quiet by Pablo Neruda
  4. A Thing A Beauty

Answer : My Mother at Sixty-Six

2) Where was the poetess going?

  1. Punjab
  2. Chennai
  3. Cochin
  4. Delhi

Answer : Cochin

3) Who is the poet of My Mother at Sixty Six?

  1. Kamala Das
  2. Stephen Spender
  3. Pablo Neruda
  4. John Keats

Answer : Kamala Das

4) Which poetic device has been used in ‘Like that of a Corpse’?

  1. Alliteration
  2. Personification
  3. Pun
  4. Simile

Answer : Simile

You may also read about the MCQs of An Elementary School Classroom in a Slum, Keeping Quiet for better understanding of these poems.

5) What does the word ‘Beside’ mean?

  1. Far away
  2. Near
  3. Distant
  4. None of these

Answer : Near

6) What does the word ‘Ashen’ mean?

  1. Colourless
  2. Bloodless
  3. Livid
  4. All of these

Answer : All of these

7) Which poetic device has been used in ‘She was as old as she looked’?

  1. Alliteration
  2. Personification
  3. Pun
  4. None of these

Answer : None of these

8) What is ‘Corpse’ in this stanza?

  1. Dead body of an animal
  2. Dead body of a human being
  3. A fallen log
  4. None of these

Answer : Dead body of a human being

9) Who was dozing in the car?

  1. Kamala Das
  2. Poetess’s father
  3. Poetess’s mother
  4. Poetess’s brother

Answer : Poetess’s mother

10) What is the theme of My Mother at Sixty Six?

  1. Youth
  2. Ageing
  3. Childhood
  4. Adolescence

Answer : Ageing

11) Who is ageing in My Mother at Sixty Six?

  1. Kamala Das
  2. Poetess’s father
  3. Poetess’s mother
  4. Poetess’s brother

Answer : Poetess’s mother

12) What did the poet realise with pain?

  1. That she was going to reach the airport soon
  2. That her mother was ageing day by day
  3. That she was ageing day by day
  4. That death is unavoidable

Answer : Poetess’s mother

13) What does the word ‘Doze’ mean?

  1. Nap
  2. Snooze
  3. Drowse
  4. All of these

Answer : All of these

Stanza 2

But soon
put that thought away, and
looked out at Young
Trees sprinting, the merry children spilling
out of their homes, but after the airport’s
security check, standing a few yards away

1) What thought did the poetess put away?

  1. of getting rich
  2. of getting poor
  3. Ageing of her mother
  4. Ageing of herself

Answer : Ageing of her mother

2) What did the poet notice when she looked out of the car?

  1. Youth running on the road
  2. Children fighting with one another
  3. Car was running speedily
  4. None of these

Answer : None of these

3) Who was going to see off the poetess at the airport?

  1. Her mother
  2. Her friend
  3. Her father
  4. Her brother

Answer : Her mother

4) Which poetic device has been used in ‘Young tress sprinting’?

  1. Alliteration
  2. Personification
  3. Pun
  4. None of these

Answer : Personification

5) What does the word ‘Merry’ mean?

  1. Annoyed
  2. Sad
  3. Despondent
  4. Gay

Answer : Gay

6) What was Kamala Das feared of?

  1. losing her mother
  2. losing her flight
  3. losing her job
  4. losing her rapport

Answer : losing her mother

7) What does the phrase ‘Put away’ mean?

  1. To accept
  2. To discard
  3. To retain
  4. To detain

Answer : To discard

8) What does the word ‘Sprinting’ mean?

  1. Walking
  2. Sitting
  3. Dancing
  4. Running

Answer : Running

9) What does the word ‘Spilling out’ mean?

  1. Walking down
  2. Walking up
  3. Walking in front
  4. Coming out

Answer : Coming out

10) What made the poet look out of the car?

  1. Her laziness
  2. Her lethargy
  3. Pathetic condition of her mother
  4. Pathetic condition of her car

Answer : Pathetic condition of her mother

Stanza 3 of My Mother at Sixty Six

I looked again at her, wan,
pale
as a late winter’s moon and felt that
old
familiar ache, my childhood’s fear,
but all I said was, see you soon,
Amma,
all I did was smile and smile and
smile.

1) Who is ‘I’ in the above lines?

  1. Kamala Das
  2. Poetess’s father
  3. Poetess’s mother
  4. Poetess’s brother

Answer : Kamala Das

2) Why does Kamala Das call her fear as familiar?

  1. For she was not used to it
  2. For she was not used to it since her childhood
  3. For she was used to it since her childhood
  4. None of these

Answer : For she was used to it since her childhood

3) Why did Kamala Das put on a smile on her face?

  1. To hide her anger
  2. To hide her emotions
  3. To hide her despondence
  4. All of these

Answer : To hide her emotions

4) Which poetic device has been used in ‘All I did was smile and smile and smile’?

  1. Alliteration
  2. Personification
  3. Pun
  4. Repetition

Answer : Repetition

5) What does the word ‘Wan’ mean in ‘My mother at Sixty Six’?

  1. Weak
  2. Pale
  3. Sick
  4. All of these

Answer : All of these

6) Which poetic device has been used in ‘All I said was, see you soon, Amma’?

  1. Alliteration
  2. Personification
  3. Pun
  4. Repetition

Answer : Alliteration

7) Which poetic device has been used in ‘As a late winter’s moon’?

  1. Simile
  2. Personification
  3. Pun
  4. Repetition

Answer : Simile

8) What kind of smile had the poet put up on her face?

  1. Real
  2. Fake
  3. Original
  4. Both a and c

Answer : Fake

9) What does the word ‘Pale’ mean?

  1. Pinkish
  2. Brownish
  3. Yellowish
  4. None of these

Answer : Yellowish

10) What were the parting words of Poet?

  1. Meet you soon Amma
  2. See you soon Amma
  3. See you off Amma
  4. Will meet you soon Amma

Answer : See you soon Amma

11) Which poetic device has been used in ‘See you soon Amma’?

  1. Simile
  2. Personification
  3. Irony
  4. Repetition

Answer : Irony

 

Do share the post if you liked MCQ of My Mother at Sixty Six . For regular updates keep logging on BrainyLads

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!