Extracts of The Tale of Custard The Dragon | Class 10 | English |

0
(0)

Extracts of The Tale of Custard The Dragon by Ogden Nash, Class 10, English

Stanza 1

Belinda lived in a little white house,
With a little black kitten and a little grey mouse,
And a little yellow dog and a little red wagon,
And a realio, trulio, little pet dragon.

Q1. Name the poem.

Ans : The Tale of Custard The Dragon

Q2. Who is the author of  The Tale of Custard The Dragon?

Ans : Ogden Nash

Q3. What is the rhyme scheme of The Tale of Custard The Dragon?

Ans : AABB

Q4. Which poetic device has been used in the last two lines of this stanza?

Ans : Anaphora

Q5. Which poetic device has been used in ‘Pet dragon’?

Ans : Oxymoron

Related

Stanza 2

Now the name of the little black kitten was Ink,
And the little grey mouse, she called him Blink,
And the little yellow dog was sharp as Mustard,
But the dragon was a coward, and she called him Custard.

Q1. Whom did Belinda live with?

Ans : Belinda lived with her pets namely; Black kitten, grey mouse, yellow dog, a dragon and a red wagon in her home.

Q2. What were the names of Belinda’s pets?

Ans : Belinda had four pets. Their names were Ink (Kitten), Blink (Mouse), Mustard (Dog) and Custrad (Dragon).

Q3. What was the name given to dragon by Belinda?

Ans : Belinda called her dragon ‘Coward‘.

We would love your reading of  Formal Letters, Notice Writing, Formal & Informal Invitation, Classified Advertisement, Debate Writing, Speech Writing, Article Writing, Report Writing, Note Making, Poster Making, Short Story Writing, Leave Application Writing, Descriptive Paragraph Writing for scoring higher in upcoming examination.

Stanza 3

Custard the dragon had big sharp teeth,
And spikes on top of him and scales underneath,
Mouth like a fireplace, chimney for a nose,
And realio, trulio daggers on his toes.

Q1. Which poetic device has been used in ‘Like a fireplace’?

Ans : Simile

Q2. Which poetic device has been used in ‘And realio, trulio’?

Ans : Refrain

Q3. What does the word ‘Scales’ mean?

Ans : The word ‘Scales’ mean thin bony plates that protect the skin of fish and reptiles.

Q4. What is dagger?

Ans : Dagger is a sharp knife.

Stanza 4

Belinda was as brave as a barrel full of bears,
And Ink and Blink chased lions down the stairs,
Mustard was as brave as a tiger in a rage,
But Custard cried for a nice safe cage.

Q1. Which poetic device has been used in ‘As brave as a barrel full of bears’?

Ans : Simile

Q2. Which poetic device has been used in ‘As brave as a tiger’?

Ans : Simile

Q3. Which poetic device has been used in ‘Ink and Blink chased lions down the stairs’?

Ans : Hyperbole

Q4. Find out the synonym of the word ‘Anger’ from the stanza?

Ans : Rage

Q5. What is ‘Barrell‘ in the first line?

Ans : Barrell refers to a drum.

Related

Stanza 5

Belinda tickled him, she tickled him unmerciful,
Ink, Blink and Mustard, they rudely called him Percival,
They all sat laughing in the little red wagon
At the realio, trulio, cowardly dragon.

Q1. Whom did Belinda tickle?

Ans : Custard, the dragon

Q2. What does the word ‘Percival’ mean?

Ans : Percival was a knight in King Arthur’s court.

Q3. Find out the synonym of the word ‘Cruel’ from the stanza?

Ans : Merciless

Q4. What is wagon?

Ans : Wagon is a vehicle used for transportation of goods

Stanza 6

Belinda giggled till she shook the house,
And Blink said Weeck! which is giggling for a mouse,
Ink and Mustard rudely asked his age,
When Custard cried for a nice safe cage.

Q1. What does the word ‘Giggle’ mean?

Ans : The word ‘Giggle’ means to laugh nervously/foolishly

Q2. Whom did Ink and Mustard make fun of asking his age?

Ans : Custard, the dragon

Q3. Who were Ink and Blink?

Ans : They were kitten and mouse of Belinda.

Stanza 7

Suddenly, suddenly they heard a nasty sound,
And Mustard growled, and they all looked around.
Meowch! cried Ink, and ooh! cried Belinda,
For there was a pirate, climbing in the winda.

Q1. Which poetic device has been used in ‘Suddenly suddenly’?

Ans : Repetition

Q2. Who broke into their house?

Ans : A pirate broke into the house of Belinda.

Q3. What is pirate?

Ans : Someone who robs at sea is called a pirate.

Q4. What does ‘Winda’ refer to ?

Ans : Winda refers to window.

Q5. What startled all the pets?

Ans : Breaking of a pirate into Belinda’s home startled all the pets of the house.

Stanza 8

Pistol in his left hand, pistol in his right,
And he held in his teeth a cutlass bright,
His beard was black, one leg was wood;
It was clear that the pirate meant no good.

Q1. What did the pirate have in his hands?

Ans : Pirate had Pistol in both the hands.

Q2. What was the intent of the pirate according to the poet?

Ans : The pirate had entered the home with a wrong intent. Probably, to rob the family.

Q3. What does the word ‘Cutlass’ mean

Ans : Cutlass is a kind of sword with curved blades.

Q4. What does the poet mean by ‘One leg was wood’?

Ans : According to the poet, pirate was disabled. 

Stanza 9

Belinda paled, and she cried Help! Help!
But Mustard fled with a terrified yelp,
Ink trickled down to the bottom of the household,
And little mouse Blink strategically mouseholed.

Q1. What does the word ‘Paled’ mean?

Ans : The word ‘Paled’ refers to go off-color or lose the charm of the face.

Q2. What does the word ‘Fled’ mean?

Ans : The word ‘Fled’ means to run away.

Q3. What is ‘Mouseholed’ in this stanza?

Ans : Mousehold refers to the hole wherein it lives.

Q4. How did Belind, Ink, Blink and mustard react on seeing the pirate?

Ans : Having seen the pirate, they all started screaming, running here and there and started hiding themselves at any of the places.

Stanza 10

But up jumped Custard, snorting like an engine,
Clashed his tail like irons in a dungeon,
With a clatter and a clank and a jangling squirm,
He went at the pirate like a robin at a worm.

Q1. Which poetic device has been used in ‘Snorting like an engine’?

Ans : Simile

Q2. What does the word ‘Snort’ refer to?

Ans : The word ‘Snort’ refers to a cry made to express displeasure.

Q3. How did Custard react on seeing the pirate?

Ans : Custard was not an inch scared on seeing the pirate. Rather, he started snorting and went to the pirate for the face-off.

Q4. What is dungeon?

Ans : Dungeon refers to an underground prison.

Q5. What is Robin?

Ans : Robin is a kind of bird.

Stanza 11

The pirate gaped at Belinda’s dragon,
And gulped some grog from his pocket flagon,
He fired two bullets, but they didn’t hit,
And Custard gobbled him, every bit.

Q1. Which did the pirate gulp?

Ans : The pirate swallowed some drink from his bottle.

Q2. How did Custard respond when two bullets were fired at him?

Ans : Custard got very angry when two bullets were fired at him. He, forthwith, swallowed him immediately.

Q3. What does the word ‘Gape’ mean?

Ans : The word gape means to stare at someone with wide and open mouth.

Stanza 12

Belinda embraced him, Mustard licked him,
No one mourned for his pirate victim.
Ink and Blink in glee did gyrate
Around the dragon that ate the pirate.

Q1. What was the reaction of Belinda and other pets on seeing the bravery of Custard?

Ans : Everyone in the family was astonished to see the unexpected bravery of Custard. They all started hugging and kissing him.

Q2. What does the word ‘Mourn’ mean?

Ans : The word mourn means to feel sad.

Q3. What does the poet mean by ‘Ink and Blink in glee did gyrate’?

Ans : According to the poet, after the pirate was killed, Ink and Blink started spinning around the dragon. They were too ecstatic to see the bravery of Custard.

Q4`. Find out the synonym of the word ‘Lap’ from the stanza?

Ans : Lick

Stanza 13

But presently up spoke little dog Mustard,
I’d have been twice as brave if I hadn’t been flustered.
And up spoke Ink and up spoke Blink,
We’d have been three times as brave, we think,
And Custard said, I quite agree
That everybody is braver than me.

Q1. What does the word ‘Flustered’ mean?

Ans : The word flustered means ‘Confused’ here.

Q2. Why did Custard agree that everybody was braver than him?

Ans : In order to make everyone happy, Custard agreed that everyone was braver than that of him.

Q3. Which poetic device has been used in ‘Spoke Ink and up spoke Blink’?

Ans : Repetition

Stanza 14

Belinda still lives in her little white house,
With her little black kitten and her little grey mouse,
And her little yellow dog and her little red wagon,
And her realio, trulio little pet dragon.

Belinda is as brave as a barrel full of bears,
And Ink and Blink chase lions down the stairs,
Mustard is as brave as a tiger in a rage,
But Custard keeps crying for a nice safe cage

Q1. Where and with whom does Belinda live now?

Ans : Belinda lives at the same house with her four pets.

Q2. What does Custard keep crying for?

Ans : Custard still keeps on crying for a safe cage.

Q3. Which poetic device has been used in ‘As brave as a tiger’?

Ans : Simile

We would love your reading of The Making of a Scientist, Madam Rides the Bus, The Sermon at Benares, Glimpses of India, The Proposal, Bholi, The Necklace, The Hack Driver, Amanda, Animals & The Tale of Custard The Dragon for better understanding of the chapters/poems and scoring higher.

Do share this post if you liked Extracts of The Tale of Custard The Dragon. For more updates, keep logging on BrainyLads

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!

Wish to Stay Updated

Join Us on Telegram

Click Here to Join