Extracts of Madam Rides the Bus | Class 10 | English | First Flight |

0
(0)

Extracts of Madam Rides the Bus | Class 10 | English | First Flight |

Extract 1

Day after day she watched the bus, and gradually a tiny wish crept into her head and grew there: she wanted to ride on that bus, even if just once. This wish became stronger and stronger, until it was an overwhelming desire. Valli would stare wistfully at the people who got on or off the bus when it stopped at the street corner. Their faces would kindle in her longings, dreams, and hopes.

Q1. Name the chapter.

Ans : Madam Rides the Bus

Q2. Who is the author of Madam Rides the Bus?

Ans : Vallikkannan

Q3. What does the word ‘Tiny’ mean?

Ans : Small

Q4. What was Valli’s desire?

Ans : Her desire was to ride on the bus.

Q5. What does the word ‘Wistfully’ mean?

Ans : Sadly

To read the summary and NCERT Solutions of Madam Rides the Bus : Click Here

Extract 2

The bus was now going along the bank of a canal. The road was very narrow. On one side there was the canal and, beyond it, palm trees, grassland, distant mountains, and the blue, blue sky. On the other side was a deep ditch and then acres and acres of green fields — green, green, green, as far as the eye could see.

Q1. How much had Valli to for one way journey?

Ans : 30 Paise

Q2. How far was the town from her village?

Ans : Six miles

Q3. Which literary device has been used in ‘Deep ditch’?

Ans : Alliteration

Q4. By which medium was travelling to the town?

Ans : By bus

Related

Extract 3

Valli found the woman absolutely repulsive  such big holes she had in her ear lobes, and such ugly earrings in them! And she could smell the betel nut the woman was chewing and see the betel juice that was threatening to spill over her lips at any moment. Ugh!  who could be sociable with such a person?

Q1. Where did Valli find that woman?

Ans : In the bus

Q2. What does the word ‘Repulsive’ mean?

Ans : Offensive

Q3. What was that woman chewing?

Ans : Betel Nut

Q4. Why did Valli not want to socialize with that woman?

Ans : Because Betel juice was about to spill off her lips.

We would love your reading of  Formal Letters, Notice Writing, Formal & Informal Invitation, Classified Advertisement, Debate Writing, Speech Writing, Article Writing, Report Writing, Note Making, Poster Making, Short Story Writing, Leave Application Writing, Descriptive Paragraph Writing for scoring higher in upcoming examination.

Extract 4

Suddenly Valli clapped her hands with glee. A young cow, tail high in the air, was running very fast, right in the middle of the road, right in front of the bus. The bus slowed to a crawl, and the driver sounded his horn loudly again and again. But the more he honked, the more frightened the animal became and the faster it galloped — always right in front of the bus.

Q1. What made Valli ecstatic?

Ans : A young and running cow made Valli ecstatic.

Q2. What does the word ‘Gallop’ mean?

Ans : It means to ride at full speed.

Q3. What was the effect of driver’s honking again and again?

Ans : His honking frightened the cow more.

Q4. Pick up the synonym of ‘Scared’ from the extract?

Ans : Frightened

Related

Extract 5

Valli wasn’t bored in the slightest and greeted everything with the same excitement she’d felt the first time. But suddenly she saw a young cow lying dead by the roadside, just where it had been struck by some fast-moving vehicle. “Isn’t that the same cow that ran in front of the bus on our trip to town?” she asked the conductor.

Q1. What made Valli sad suddenly?

Ans : Seeing the same cow dead, Valli sank in gloom.

Q2. What happened to that cow?

Ans : The cow was struck by a fast-moving vehicle.

Q3. By what name was Valli being called by the conductor?

Ans : Valli was being address as ‘Madam’ by the conductor.

Q4. How did Valli’s first ride by bus prove to be?

Ans : Valli enjoyed throughout her journey by bus. The only haunting experience she has, was the death of the cow whom she had seen galloping a short while ago.

Extract 6

She laughed and jumped down from the bus. Then away she went, running straight for home. When she entered her house she found her mother awake and talking to one of Valli’s aunts, the one from South Street. This aunt was a real chatterbox, never closing her mouth once she started talking.

Q1. Who is ‘She’ in the first line of this extract?

Ans : Valli

Q2. What does the word ‘Chatterbox’ mean?

Ans : Chatterbox is one who speaks ceaselessly.

Q3. What did Valli notice on reaching her home?

Ans : That her mother was talking to her ever-speaking aunt.

Q4. How much did that ride cost Valli?

Ans : 60 Paise

Do share this post if you liked Extracts of Madam Rides the Bus. For more updates, keep logging on BrainyLads

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!

Wish to Stay Updated

Join Us on Telegram

Click Here to Join