Extracts of Amanda | Class 10 | English | NCERT |

5
(1)

Extracts of Amanda | Class 10 | English | NCERT |

Stanza 1

Don’t bite your nails, Amanda!
Don’t hunch your shoulders, Amanda!
Stop that slouching and sit up straight,
Amanda!

(There is a languid, emerald sea,
where the sole inhabitant is me—
a mermaid, drifting blissfully.)

Q1. Name the poem.

Ans : Amanda

Q2. Who is the author of Amanda?

Ans : Robin Klein

Q3. Who is commanding Amanda?

Ans : Her parents/elders

Q4. What does the word ‘Hunch’ mean in this stanza?

Ans : The word ‘Hunch’ means to round one’s back by bending and drawing the shoulder forward.

Q5. Which poetic device has been used in ‘Me- a mermaid’?

Ans : Metaphor

Q6. Find out a word from the stanza which means ‘Lacking spirit’.

Ans : Languid

Q7. What does Amanda want to do?

Ans : Amanda wants to swim peacefully in a big sea like a mermaid.

Q8. What are Amanda’s parents/elders trying to teach her?

Ans : Amanda is being taught essential manners to live a civilised life.

Q9. Find out the word from the stanza which means ‘In a happy manner’?

Ans : Blissfully

Q10. What is mermaid?

Ans : A half woman and half fist is called mermaid.

Q11. What does the phrase ‘Lone inhabitant’ mean?

Ans : It means an alone survivor at a place.

Related

Stanza 2

Did you finish your homework, Amanda?
Did you tidy your room, Amanda?
I thought I told you to clean your shoes,
Amanda!
(I am an orphan, roaming the street.
I pattern soft dust with my hushed, bare feet.
The silence is golden, the freedom is sweet.)

Q1. What is the rhyme scheme of the poem ‘Amanda’?

Ans : AABA

Q2. What does the word ‘Orphan’ mean in this extract?

Ans : A child who has lost both parents is called orphan.

Q3. What is being enquired from Amanda in this extract?

Ans : Amanda is being asked whether she has finished her work, tidied her room and cleaned her shoes or not.

Q4. Who is Amanda?

Ans : Amada is a little child who is incessantly commanded by her elders.

Q5. Which poetic device has been used in ‘Silence is golden’?

Ans : Metaphor

Q6. Which poetic device has been used in ‘Freedom is sweet’?

Ans : Metaphor

Q7. What does the phrase ‘Bare feet’ mean?

Ans : It means without shoes/footwear.

Q8. How does Amanda make designs/patterns?

Ans : She makes designs/patterns with her bare feet on the soft dust.

We would love your reading of  Formal Letters, Notice Writing, Formal & Informal Invitation, Classified Advertisement, Debate Writing, Speech Writing, Article Writing, Report Writing, Note Making, Poster Making, Short Story Writing, Leave Application Writing, Descriptive Paragraph Writing for scoring higher in upcoming examination.

Stanza 3

Don’t eat that chocolate, Amanda!
Remember your acne, Amanda!
Will you please look at me when I’m speaking to you,
Amanda!

(I am Rapunzel, I have not a care;
life in a tower is tranquil and rare;
I’ll certainly never let down my bright hair!)

Q1. What does the word ‘Acne’ mean?

Ans : It means pimple.

Q2. What kind of sentence is ‘Don’t eat that chocolate, Amanda!?

Ans : Exclamatory

Q3. Who is Rapunzel in the poem Amanda?

Ans : Rapunzel is a fictional character of Greek mythology. She was a ravishing princess who was taken in possession by force by a witch and locked up in a tower which had no door in it.

Q4. Which poetic device has been used in ‘I am Rapunzel’?

Ans : Metaphor

Q5. What does the word ‘Tranquil’ mean?

Ans : It means Peaceful.

Q6. Which does the phrasal verb ‘Let down’ mean?

Ans : It means to disappoint.

Stanza 4

Stop that sulking at once, Amanda!
You’re always so moody, Amanda!
Anyone would think that I nagged at you,
Amanda!

Q1. What does the word ‘Sulking’ mean?

Ans : It means to display one’s displeasure.

Q2. What is the speaker concerned about?

Ans : The speaker is concerned about her image in the eyes of others. She thinks people will consider him/her who worries about Amanda persistently.

Q3. What is the theme of the poem ‘Amanda’?

Ans : The theme of this poem is ‘Children are Innocent‘.

Q4. What is the irony in the poem ‘Amanda’?

Ans : The irony in this poem is parents of Amanda are not ready to understand her knowing that she is at a tender age and needs time to understand the things in a better way.

Related

Do share this post if you liked the Extracts of Amanda. For more updates, keep logging on BrainyLads

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!

Wish to Stay Updated

Join Us on Telegram

Click Here to Join