Extracts of My Childhood | Extract Based Questions | Class 9 | English |

Extracts of My Childhood | Extract Based Questions of My Childhood | Class 9 | English |

Extract 1

I was born into a middle-class Tamil family in the island town of Rameswaram in the erstwhile Madras State. My father, Jainulabdeen, had neither much formal education nor much wealth; despite these disadvantages, he possessed great innate wisdom and a true generosity of spirit. He had an ideal helpmate in my mother, Ashiamma. I do not recall the exact number of people she fed every day, but I am quite certain that far more outsiders ate with us than all the members of our own family put together.

1. Name the chapter whence this extract has been taken.
a) The Fun They Had
b) The Sound of Music
c) The Little Girl
d) A Truly Beautiful Mind

e) None of these

Answer : None of these

2. Which of the following adjectives suits narrator’s mother?
a) Helpless
b) Helpful
c) Conservative
d) Selfish

Answer : Helpful

3. Who is ‘I’ in the above extract?
a) Mahatma Gandhi
b) Jawahar Lal Nehru
c) Guru Govind
d) A.P.J. Abdul Kalam

Answer : A.P.J. Abdul Kalam

4. Where was Abdul Kalam born?
a) In a Punjabi Family
b) In a Bengali Family
c) In a Brahmin Family
d) In a Tamil Family

Answer : In a Tamil Family

We would love your reading of The Fun They Had, Sound of Music, The Little Girl, A Truly Beautiful Mind and so that you can score higher in upcoming board examination. You may also go through MCQ of Science Class 9 for better understanding of chapters of Science.

Extract 2

The newspapers now had to be bundled and thrown out from the moving train on the Rameswaram Road between Rameswaram and Dhanuskodi. That forced my cousin Samsuddin, who distributed newspapers in Rameswarm, to look for a helping hand to catch the bundles and, as if naturally, I filled the slot. Samsuddin helped me earn my first wages. Half a century later, I can still feel the surge of pride in earning my own money for the first time.

1. Why were newspapers thrown out from the moving train.
a) For there was a state of emergency due to second world war
b) For their station was suspended to be halted
c) For there were war-like situations
d) All of these

Answer : All of these

2. What was the narrator’s cousin looking for?
a) A maid to clean his house
b) A girl to get married
c) A helping hand to catch the newspaper bundles at the station
d) None of these

Answer : A helping hand to catch the newspaper bundles at the station

3. Who filled the slot of the helping hand of his cousin?
a) Mahatma Gandhi
b) Jawahar Lal Nehru
c) Guru Govind
d) A.P.J. Abdul Kalam

Answer : A.P.J. Abdul Kalam

4. What made Abdul Kalam feel proud?
a) His earning money for the first time
b) His helping others for the first time
c) His catching newspapers at the station for the first time
d) All of these

Answer : His earning money for the first time

Extract 3

I inherited honesty and self-discipline from my father; from my mother, I inherited faith in goodness and deep kindness and so did my three brothers and sister. I had three close friends in my childhood — Ramanadha Sastry, Aravindan and Sivaprakasan. All these boys were from orthodox Hindu Brahmin families. As children, none of us ever felt any difference amongst ourselves because of our religious differences and upbringing. In fact, Ramanadha Sastry was the son of Pakshi Lakshmana Sastry, the high priest of the Rameswaram temple.

1. What had Abdul Kalam inherited from his father?
a) Honesty
b) Self-discipline
c) Faith, goodness and kindness
d) All of these

Answer : All of these

2. What does the word ‘Orthodox’ mean?
a) Conservative
b) Miser
c) Extravagant
d) None of these

Answer : Conservative

3. How was Ramanadha Sastry associated with Pakshi Lakshmana Sastry?
a) Father
b) Daughter
c) Son
d) Son-in-law

Answer : Son

4. What kind of atmosphere was there among Abdul Kalam and his friends?
a) Discriminative
b) Biased
c) Friendly without any discrimination
d) All of these

Answer : Friendly without any discrimination

Extract 4

The new teacher could not stomach a Hindu priest’s son sitting with a Muslim boy. In accordance with our social ranking as the new teacher saw it, I was asked to go and sit on the back bench. I felt very sad, and so did Ramanadha Sastry. He looked utterly downcast as I shifted to my seat in the last row. The image of him weeping when I shifted to the last row left a lasting impression on me.

1. Why was the new teacher jealous of Abdul Kalam?
a) For he was sitting with a Hindu boy
b) For he was sitting with a Muslim boy
c) For he was not sitting with a Hindu boy
d) All of these

Answer : For he was sitting with a Hindu boy

2. What was Abdul Kalam asked to do?
a) To sit on the first bench
b) To go out of the class
c) To apologise to the Hindu boy
d) To sit on the last bench

Answer : To sit on the last bench

3. What made Ramanadha Sastry cry?
a) Shifting of his to the last bench
b) Shifting of his friend to the last bench
c) Shifting of his father to another temple
d) None of these

Answer : Shifting of his friend to the last bench

4. What does the word ‘Downcast’ mean?
a) Dejected
b) Elated
c) Ecstatic
d) Gay

Answer : Dejected

Extract 5

Lakshmana Sastry summoned the teacher, and in our presence, told the teacher that he should not spread the poison of social inequality and communal intolerance in the minds of innocent children. He bluntly asked the teacher to either apologise or quit the school and the island. Not only did the teacher regret his behaviour, but the strong sense of conviction Lakshmana Sastry conveyed ultimately reformed this young teacher.

1. Why did Lakshmana Sastry lambast the teacher?
a) For creating equality among students
b) For spreading love among students
c) For creating discrimination among students
d) All of these

Answer : For creating discrimination among students

2. What does the word ‘Apologise’ mean?
a) To feel proud
b) To feel sorry
c) To feel sad
d) To feel angry

Answer : To feel sorry

3. Who was Lakshmana Sastry?
a) Junior priest of Rameswaram temple
b) High priest of the Rameswaram temple
c) High priest of the Tirupati Balaji temple
d) None of these

Answer : High priest of the Rameswaram temple

4. How did the new teacher react to the lesson taught by the high priest?
a) He rebelled
b) He regretted his way of dealing with students
c) He decided to go against the high priest
d) All of these

Answer : He regretted his way of dealing with students

Extract 6

I wondered whether she had observed any difference in the way I ate rice, drank water or cleaned the floor after the meal. When I was leaving his house, Sivasubramania Iyer invited me to join him for dinner again the next weekend. Observing my hesitation, he told me not to get upset, saying, “Once you decide to change the system, such problems have to be confronted.” When I visited his house the next week, Sivasubramania Iyer’s wife took me inside her kitchen and served me food with her own hands.

1. Who was Sivasubramania Iyer?
a) Abdul Kalam English Teacher
b) Abdul Kalam Math Teacher
c) Abdul Kalam Science Teacher
d) None of these

Answer : Abdul Kalam Science Teacher

2. How did his wife react to see Abdul Kalam?
a) She was horrified
b) She refused to serve him the food
c) She was angry with her husband for inviting a Muslim boy to dine
d) All of these

Answer : All of these

3. What massive change was notice by Abdul Kalam in Sivasubramania Iyer’s wife?
a) She served Abdul Kalam with her own hands second time
b) She called the police
c) She again refused to serve him
d) None of these

Answer : She served Abdul Kalam with her own hands second time

4. Why was Abdul Kalam discriminated?
a) For he was a Hindu
b) For he was a Muslim
c) For he was a Christian
d) All of these

Answer : For he was a Muslim

Extract 7

He told me as if thinking aloud, “Abul ! I know you have to go away to grow. Does the seagull not fly across the sun, alone and without a nest?” He quoted Khalil Gibran to my hesitant mother, “Your children are not your children. They are the sons and daughters of Life’s longing for itself. They come through you but not from you. You may give them your love but not your thoughts. For they have their own thoughts.”

1. By what name Abdul Kalam’s father call him?
a) Abdul
b) Abdul Kalam 
c) Abul
d) None of these

Answer : Abul

2. What did Abdul Kalam’s father believe in?
a) Autocracy
b) Freedom
c) Slavery
d) None of these

Answer : Freedom

3. What does the adverb ‘Aloud’ mean?
a) To say slowly
b) To say quickly
c) To say hastily
d) None of these

Answer : None of these

4. Who was hesitant to send Abdul Kalam away?
a) His father
b) His mother
c) His friends
d) His brother

Answer : For he was a Muslim

 

Do share this post if you liked the MCQ of My Childhood. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!