Extracts of Sound of Music | MCQs of Sound of Music | Class 9 |

Extracts of Sound of Music, MCQs of Sound of Music, Class 9, Chapter 2 

Part 1

Extract 1

Rush hour crowds jostle for position on the underground train platform. A slight girl, looking younger than her seventeen years, was nervous yet excited as she felt the vibrations of the approaching train. It was her first day at the prestigious Royal Academy of Music in London and daunting enough for any teenager fresh from a Scottish farm. But this aspiring musician faced a bigger challenge than most: she was profoundly deaf.

1. Name the chapter whence this extract has been taken.
a) The Fun They Had
b) The Sound of Music
c) The Little Girl
d) A Truly Beautiful Mind

Answer : The Sound of Music

2. Who is the author of The Sound of Music?
a) Deborah Crowley
b) Robert Frost
c) John Updike
d) Colin Dexter

Answer : Deborah Crowley

3. What was the problem with the girl?
a) She was dumb
b) She was lame
c) She was deaf
d) She was crippled

Answer : She was deaf

4. What does the word ‘Jostle’ mean?
a) Force your way by pushing
b) Request your way by pushing
c) Wander aimlessly
d) None of these

Answer : Force your way by pushing

We would love your reading of The Fun They HadThe Little Girl, A Truly Beautiful Mind and My Childhood so that you can score higher in upcoming board examination. You may also go through MCQ of Science Class 9 for better understanding of chapters of Science.

Extract 2

For quite a while Evelyn managed to conceal her growing deafness from friends and teachers. But by the time she was eleven her marks had deteriorated and her headmistress urged her parents to take her specialist. It was then discovered that her hearing was severely impaired as a result of gradual nerve damage. They were advised that she should be fitted with hearing aids and sent to a school for the deaf.

1. What does the word ‘Conceal’ mean in the first line?
a) To reveal
b) To hide
c) The speak openly
d) None of these

Answer : To hide

2. What does the word ‘Deteriorate’ mean?
a) To go from better to best
b) To go from good to better
c) To go from bad to worse
d) None of these

Answer : To go from bad to worse

3. What was concluded about the girl by the specialist?
a) That she was absolutely fine
b) That her hearing was impaired
c) That her nerves were deteriorating 
d) Both B and C

Answer : Both B and C

4. What piece of advice was given to her parents?
a) That she should be sent to a public school
b) That she should be sent to a school for the deaf
c) That she should be sent to a government school
d) None of these

Answer : That she should be sent to a school for the deaf

Extract 3

Most of the teachers discouraged her but percussionist Ron Forbes spotted her potential. He began by tuning two large drums to different notes. “Don’t listen through your ears,” he would say, “try to sense it some other way.” Says Evelyn, “Suddenly I realised I could feel the higher drum from the waist up and the lower one from the waist down.” Forbes repeated the exercise, and soon Evelyn discovered that she could sense certain notes in different parts of her body.

1. Who is a percussionist?
a) A dancer
b) A mimic
c) A musician who plays percussion instruments
d) All of these

Answer : A musician who plays percussion instruments

2. Who supported Evelyn when discouraged by her teachers?
a) Her mother
b) Her father
c) Both A and B
d) None of these

Answer : None of these

3. Which literary device has been used in ‘Waist up and waist down’?
a) Simile
b) Personification
c) Alliteration
d) Repetition

Answer : Repetition

4. What did Evelyn figure out after repeating the exercise?
a) That she could hear
b) That she could speak
c) That she could sense the notes in her body
d) None of these

Answer : That she could sense the notes in her body

Extract 4

As for music, she explains, “It pours in through every part of my body. It tingles in the skin, my cheekbones and even in my hair.” When she plays the xylophone, she can sense the sound passing up the stick into her fingertips. By leaning against the drums, she can feel the resonances flowing into her body. On a wooden platform she removes her shoes so that the vibrations pass through her bare feet and up her legs.

1. What does the word ‘Tingle’ mean?
a) Prickle
b) Cause a stinging sensation
c) To irritate
d) Both A and B

Answer : Both A and B

2. How did Evelyn manage to learn playing the instrument?
a) Listening to her teacher
b) Listening to her mother
c) Sensing the sounds
d) All of these

Answer : Sensing the sounds

3. Which literary device has been used in ‘Sound passing up the stick into her fingertips’?
a) Simile
b) Personification
c) Alliteration
d) Repetition

Answer : Personification

4. When did Evelyn’s mother realise that Evelyn was deaf?
a) When Evelyn was 8-year-old
b) When Evelyn was 9-year-old
c) When Evelyn was 10-year-old
d) When Evelyn was 11-year-old

Answer : When Evelyn was 8-year-old

The Sound of Music, Class 9, English

Part 2

Extract 5

A barber of a family of professional musicians, who had access to the royal palace, decided to improve the tonal quality of the pungi. He chose a pipe with a natural hollow stem that was longer and broader than the pungi, and made seven holes on the body of the pipe. When he played on it, closing and opening some of these holes, soft and melodious sounds were produced.

1. Who enhanced the sound of pungi?
a) Akbar
b) A Barber
c) Akbar’s Minister
d) None of these

Answer : A Barber

2. How many holes were made on the body of the pipe?
a) Four
b) Five
c) Six
d) Seven

Answer : Sensing the sounds

3. Find out the synonym of the word ‘Hollow’ from the following?
a) Vacant
b) Empty
c) Cavernous
d) All of these

Answer : Personification

4. What does ‘Access to’ mean?
a) Inaccessible
b) Accessible
c) Out of reach
d) None of these

Answer : Accessible

Extract 6

The sound of the shehnai began to be considered auspicious. And for this reason it is still played in temples and is an indispensable component of any North Indian wedding. In the past, the shehnai was part of the naubat or traditional ensemble of nine instruments found at royal courts. Till recently it was used only in temples and weddings. The credit for bringing this instrument onto the classical stage goes to Ustad Bismillah Khan.

1. The credit of popularizing Shehnai goes to?
a) Zakir Hussain
b) Ustad Bismillah Khan
c) Akbar
d) None of these

Answer : Ustad Bismillah Khan

2. What was the ancient use of Shehnai?
a) used at naubat
b) used at royal courts
c) Both A and B
d) Neither A nor B

Answer : Both A and B

3. What does the word ‘Indispensable‘ mean?
a) Inseparable
b) Irreparable
c) Something you can live without
d) None of these

Answer : Inseparable

4. What was considered auspicious in past?
a) Trumpets
b) Drums
c) Shehnai
d) All of these

Answer : Shehnai

Extract 7

Ali Bux would play the shehnai and Bismillah would sit captivated for hours on end. Slowly, he started getting lessons in playing the instrument and would sit practising throughout the day. For years to come the temple of Balaji and Mangala Maiya and the banks of the Ganga became the young apprentice’s favourite haunts where he could practise in solitude.

1. How was Ali Bux associated with Bismillah Khan?
a) Brother
b) Brother-in-law
c) Father-in-law
d) Uncle

Answer : Uncle

2. Where did Bismillah practice for shehnai?
a) At the banks of Sutlej
b) At the banks of lake
c) At the banks of Ganga
d) None of these

Answer : At the banks of Ganga

3. What does the word ‘Solitude‘ mean?
a) Isolation
b) Desolated
c) Loneliness
d) All of these

Answer : All of these

4. How would Bismillah spend his day?
a) Criticizing other
b) Listening to others’ jokes
c) Getting lessons
d) All of these

Answer : Getting lessons

Extract 8

In 2001, Ustad Bismillah Khan was awarded India’s highest civilian award, the Bharat Ratna. With the coveted award resting on his chest and his eyes glinting with rare happiness he said, “All I would like to say is: Teach your children music, this is Hindustan’s richest tradition; even the West is now coming to learn our music.’’

1. Who had banned the playing of Pungi?
a) Akbar
b) Aurangzeb
c) Babar
d) Humayun

Answer : Aurangzeb

2. What did Bismillah Khan miss the most?
a) Dumraon
b) Mattha of Dumraon
c) Tea of Dumraon
d) None of these

Answer : At the banks of Ganga

3. Bismillah Khan was awarded ______
a) Padam Shree
b) Bharat Ratna
c) Arjun Award
d) All of these

Answer : Bharat Ratna

4. What did he want children to be taught?
a) Science
b) English
c) Music
d) History

Answer : Music

 

Do share this post if you liked the MCQs of The Sound of Music. For more updates, keep logging on BrainyLads

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!