MCQ of A Legend of the Northland | Phoebe Cary | Class 9 | English |

MCQ of A Legend of the Northland by Phoebe Cary, Class 9, English

Stanza 1

Away, away in the Northland,
Where the hours of the day are few,
And the nights are so long in winter
That they cannot sleep them through;
Where they harness the swift reindeer
To the sledges, when it snows;
And the children look like bear’s cubs
In their funny, furry clothes:

1. Name the poem.
a) A Legend of the Northland
b) Rain on the Roof
c) The Road not Taken
d) Wind

Answer : A Legend of the Northland

2. Who is the poet of A Legend of the Northland?
a) Ruskin Bond
b) Phoebe Cary
c) Subramania Bharati
d) Coates Kinney

Answer : Phoebe Cary

3. Which literary device has been used in ‘Children look like bear’s cubs’?
a) Metaphor
b) Assonance
c) Anaphora
d) Simile

Answer : Simile

4. Where did the story originate from?
a) Hot region of Northland
b) Cold region of Northland
c) Warm region of Northland
d) Luke Warm region of Northland

Answer : Cold region of Northland

5. Where could the people of Northland not sleep?
a) For it was too hot
b) For it was too cold
c) For it was too grassy
d) For it was too itching

Answer : For it was too cold

6. What is ‘Reindeers’ in the first stanza?
a) Arctic wolves
b) Arctic whales
c) Arctic deers
d) None of these

Answer : Arctic deers

7. Which literary device has been used in ‘In their funny, furry clothes’?
a) Metaphor
b) Alliteration
c) Anaphora
d) Simile

Answer : Alliteration

We would love your reading of Sound of Music, The Little Girl, A Truly Beautiful Mind and My Childhood, The Lost Child, The Adventures of Toto, In The Kingdom of Fools, The Happy Prince, The Road Not Taken, Wind, Rain on the Roof so that you can score higher in upcoming board examination. You may also go through MCQ of Science Class 9 for better understanding of chapters of Science. We would be delighted if you go through the MCQ of Class 10 Science, Class 10 Social Science. These notes can help you scoring higher and have edge over others.

Stanza 2

They tell them a curious story 
I don’t believe ’tis true;
And yet you may learn a lesson
If I tell the tale to you.
Once, when the good Saint Peter
Lived in the world below,
And walked about it, preaching,
Just as he did, you know

1. What does the poet believe about the story?
a) That it is true
b) That it is not true
c) That is is real
d) That it is not fictional

Answer : That it is not true

2. What does the word ‘Preach’ mean?
a) Listen to a sermon
b) Deliver a sermon
c) Ignore a sermon
d) None of these

Answer : Deliver a sermon

3. What can the readers learn from the story?
a) A lesson
b) A way to earn money
c) A way to respect others
d) A way to disrespect others

Answer : A lesson

Stanza 3

He came to the door of a cottage,
In travelling round the earth,
Where a little woman was making cakes,
And baking them on the hearth;
And being faint with fasting,
For the day was almost done,
He asked her, from her store of cakes,
To give him a single one.

1. Who is ‘He’ in the first line?
a) Saint Amsalem
b) Saint Joseph
c) Saint Peter
d) Saint Mary

Answer : Saint Peter

2. What did the saint ask for ?
a) Food
b) Money
c) Clothes
d) Cakes

Answer : Cakes

3. What had made the saint almost faint?
a) Saint Amsalem
b) Saint Joseph
c) Saint Peter
d) Saint Mary

Answer : Saint Peter

Stanza 4

So she made a very little cake,
But as it baking lay,
She looked at it, and thought it seemed
Too large to give away.
Therefore she kneaded another,
And still a smaller one;
But it looked, when she turned it over,
As large as the first had done.

1. What did the woman decide not to give away the first cake?
a) For it was too small
b) For it was too large
c) For it was made of inferior products
d) For it was made of superior products

Answer : For it was too large

2. What happened with the second cake that the woman had made?
a) It was as small as the first one
b) It was as large as the first one
c) It was as inferior as the first one
d) It was as superior as the first one

Answer : It was as large as the first one

Stanza 5

Then she took a tiny scrap of dough,
And rolled and rolled it flat;
And baked it thin as a wafer —
But she couldn’t part with that.
For she said, “My cakes that seem too small
When I eat of them myself
Are yet too large to give away.”
So she put them on the shelf.

1. What does the word ‘Tiny’ mean?
a) Small
b) Huge
c) Thin
d) Thick

Answer : Small

2. Which literary device has been used in ‘Baked it thin as a wafer ‘?
a) Metaphor
b) Alliteration
c) Anaphora
d) Simile

Answer : Simile

3. What did the woman decide to do in the end?
a) She gave all the cakes to saint Peter
b) She gave no cake to saint Peter
c) She gave him a lot of money
d) She threw all the cakes out of her home

Answer : She gave no cake to saint Peter

Stanza 6

Then good Saint Peter grew angry,
For he was hungry and faint;
And surely such a woman
Was enough to provoke a saint.
And he said, “You are far too selfish
To dwell in a human form,
To have both food and shelter,
And fire to keep you warm.

1. What made the saint angry?
a) For he was being faint
b) For he was hungry
c) Both A and B
d) Neither A nor B

Answer : Both A and B

2. What does the word ‘Provoke’ mean?
a) To make someone happy
b) To make someone sad
c) To make someone angry
d) To make someone cool

Answer : To make someone angry

3. What adjective was given by saint Peter to that woman?
a) Selfless
b) Selfish
c) Glutton
d) Extravagant

Answer : Selfish

Stanza 7

Now, you shall build as the birds do,
And shall get your scanty food
By boring, and boring, and boring,
All day in the hard, dry wood.”
Then up she went through the chimney,
Never speaking a word,
And out of the top flew a woodpecker,
For she was changed to a bird.

1. What does the word ‘Scanty’ mean?
a) Lacking in quality
b) Lacking in quantity
c) Lacking in value/worth
d) None of these

Answer : Lacking in quantity

2. Which literary device has been used in ‘By boring, and boring, and boring’?
a) Metaphor
b) Alliteration
c) Anaphora
d) Repetition

Answer : Repetition

3. Who changed the woman into a bird?
a) God
b) Goddess
c) Saint Peter
d) None of these

Answer : Saint Peter

4. What was the work assigned to that bird by saint Peter?
a) To find faults in others
b) To dig holes
c) To eat insects
d) To build her own nest herself

Answer : To dig holes

Stanza 8

She had a scarlet cap on her head,
And that was left the same;
But all the rest of her clothes were burned
Black as a coal in the flame.
And every country schoolboy
Has seen her in the wood,
Where she lives in the trees till this very day,
Boring and boring for food.

1. Find out the synonym of the word ‘Scarlet’ from the following?
a) Dark green
b) Dark blue
c) Dark brown
d) Dark red

Answer : Dark red

2. Which literary device has been used in ‘Black as a coal’?
a) Metaphor
b) Alliteration
c) Simile
d) Repetition

Answer : Simile

3. What was the colour of her rest of the body?
a) Dark red
b) Dark blue
c) Dark brown
d) Black

Answer : Black

4. What does the woodpecker (Little woman) do in the forest now?
a) Digging wood and looking for food
b) Digging holes for others
c) Digging nest for others
d) None of these

Answer : Digging wood and looking for food

Do share this post if you liked the MCQ of A Legend of the Northland. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!