MCQ of The Road Not Taken | Class 9 | English | Term 1 |

MCQ of The Road Not Taken | Class 9 | English | Term 1 |

Stanza 1

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveller, long I stood
And looked down one as far as I could

1. Name the poem.
a) The Adventures of Toto
b) In the Kingdom of Fools
c) The Little Girl
d) The Road Not Taken

Answer : The Road Not Taken

2. Who is the poet of The Road Not Taken?
a) Ruskin Bond
b) T.S. Eliot
c) Robert Frost
d) Oscar Wilde

Answer : Robert Frost

3. What does the word ‘Diverged’ mean?
a) Move
b) Draw apart
c) Both A and B
d) Neither A nor B

Answer : Both A and B

4. What is the rhyme scheme of the first stanza in The Road Not Taken?
a) ABAB
b) ABBA
c) ABAA
d) ABBB

Answer : ABAA

5. What literary device has been used in the last line of the first stanza of The Road Not Taken?
a) Consonance
b) Assonance
c) Anaphora
d) Oxymoron

Answer : Assonance

6. How many road did the poet choose?
a) Two
b) One
c) Both A and B
d) Neither A nor B

Answer : One

7. What does the poet regret for in the second line?
a) of choosing one
b) of choosing two
c) of not choosing both
d) All of these

Answer : of not choosing both

8. What does ‘Yellow’ wood refer to?
a) Forest with leaves
b) Forest without leaves
c) Forest without grass
d) Forest without greenery

Answer : Forest with leaves

We would love your reading of Sound of Music, The Little Girl, A Truly Beautiful Mind and My Childhood, The Lost Child, The Adventures of Toto, In The Kingdom of Fools, The Happy PrinceWind, Rain on the Roof, A Legend of the Northland so that you can score higher in upcoming board examination. You may also go through MCQ of Science Class 9 for better understanding of chapters of Science. We would be delighted if you go through the MCQ of Class 10 Science, Class 10 Social Science. These notes can help you score higher and have edge over others.

Stanza 2

To where it bent in the undergrowth;
Then took the other, just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;

1. Why did the poet choose the second road?
a) For it was grassy
b) For it wanted people to walk on it
c) For it wanted wear
d) All of these

Answer : All of these

2. How was the second road different from that of the first one?
a) People hardly travelled on that whereas the first one was frequently used
b) There was a lot of damage on the second road than the first one
c) Both A and B
d) None of these

Answer : People hardly travelled on that whereas the first one was frequently used

5. What literary device has been used in the first line of the first stanza of The Road Not Taken?
a) Consonance
b) Assonance
c) Anaphora
d) Personification

Answer : Personification

4. Why did the poet try to look down the road as far as he could?
a) For he wanted to make sure that it was safer
b) For he wanted to make sure that it was riskier
c) For he wanted to measure the length of the road
d) None of these

Answer : For he wanted to make sure that it was safer

5. Both the roads were equally…….
a) Bad
b) Good
c) Worse
d) None of these

Answer : Good

6. What does the phrase ‘Wanted wear’ mean?
a) That a lot of people have walked through it
b) That not many people have walked through it
c) That many people wanted to walk through it
d) None of these

Answer : That not many people have walked through it

 

Stanza 3

Though as for that the passing there
Had worn them really about the same.
And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.

1. What does the phrase ‘Both that morning equally lay’ mean?
a) Both the roads had different morning
b) Both the roads had same morning
c) One road had bright whereas other road had dull morning
d) All of these

Answer : Both the roads had same morning

2. What does the phrase ‘No step had trodden black’ mean?
a) It means that people travelled a lot
b) It means that people treaded the road deliberately
c) It means that people did not like to travel on that road
d) All of these

Answer : It means that people did not like to travel on that road

3. What does the poet want to convey in the poem The Road Not Taken?
a) That every choice/decision has advantages
b) That every choice/decision has disadvantages
c) That every choice/decision has both advantages and disadvantages
d) None of these

Answer : That every choice/decision has both advantages and disadvantages

Stanza 4
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.
I shall be telling this with a sigh

1. What does the poet decide to do with the first road?
a) To travel through that road the next day
b) To travel through that road the next year
c) To travel through that road the next month
d) To travel through that road another day

Answer : To travel through that road another day

2. What does the phrase ‘Leads on the way’ mean?
a) It means that one way leads to another
b) It means that one way does not lead to another
c) It means that one way does not resemble another
d) None of these

Answer : It means that one way leads to another

3. Robert Frost took the decision which …. people take.
a) All
b) No
c) Rare
d) None of these

Answer : Rare

4. What was Robert Frost doubtful of?
a) whether he would come back or not
b) whether he would succeed in his decision or not
c) whether he would be able to turn up or not
d) All of these

Answer : All of these

Stanza 5
Somewhere ages and ages hence;
Two roads diverged in a wood, and I —
I took the one less travelled by,
And that has made all the difference.

1. What are the aftereffects of the decision made by Robert Frost?
a) He succeeded after travelling through that road
b) He failed after travelling through that road
c) He had to face a lot of challenges after travelling through that road
d) All of these

Answer : He had to face a lot of challenges after travelling through that road

2. What does the word ‘Sigh’ mean?
a) To take a shallow breath
b) To take a deep breath
c) To inhale
d) None of these

Answer : To take a deep breath

3. What is the rhyme scheme of the last stanza in The Road Not Taken?
a) ABAB
b) ABBA
c) ABCA
d) ABBB

Answer : ABCA

 

Do share this post if you liked the MCQ of The Road Not Taken. For more updates keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!