Extracts of In the Kingdom of Fools | Chapter 4 | Class 9 | English |

Extracts of In the Kingdom of Fools, MCQ of In the Kingdom of Fools, Chapter 4, Class 9, English

Extract 1

In the Kingdom of Fools, both the king and the minister were idiots. They didn’t want to run things like other kings, so they decided to change night into day and day into night. They ordered that everyone should be awake at night, till their fields and run their businesses only after dark, and go to bed as soon as the sun came up. Anyone who disobeyed would be punished with death. The people did as they were told for fear of death.

1. Name the chapter whence this extract has been taken.
a) The Adventures of Toto
b) The Sound of Music
c) The Little Girl
d) In the Kingdom of Fools

Answer : In the Kingdom of Fools

2. Who is the author of In the Kingdom of Fools?
a) Ruskin Bond
b) T.S. Eliot
c) A.K. Ramanujan
d) Kamala Das

Answer : A.K. Ramanujan

3. What was the decision made by the king and the minister?
a) To levy taxes on people
b) To change day into night
c) To change night into day
d) Both B and C

Answer : Both B and C

4. What would happen if anyone dared to disobey the order of the king?
a) He/She was promoted
b) He/She was killed
c) He/She was rewarded
d) He/She was honoured

Answer : He/She was killed

Extract 2

The two men were hungry. Now that the shops were open, they went to buy some groceries. To their astonishment, they found that everything cost the same, a single duddu — whether they bought a measure of rice or a bunch of bananas, it cost a duddu. The guru and his disciple were delighted. They had never heard of anything like this. They could buy all the food they wanted for a rupee.

1. Who were the two men?
a) King and his minister
b) Guru and his disciple
c) Businessman and his trainee
d) Bricklayer and mason

Answer : Guru and his disciple

2. What made them astonished?
a) That everything was too expensive
b) That everything was too cheap
c) That everything cost the same
d) That everything cost differently

Answer : That everything cost the same

3. How much did everything cost?
a) A rupee
b) A duddu
c) Both A and B
d) Neither A nor B

Answer : Both A and B

4. When were the shops opened in that town?
a) Early morning
b) After the sun had set 
c) Before the sun rose
d) None of these

Answer : After the sun had set 

Extract 3

But the disciple wouldn’t listen to the guru’s wisdom. He wanted to stay. The guru finally gave up and said, “Do what you want. I’m going,” and left. The disciple stayed on, ate his fill every day — bananas and ghee and rice and wheat, and grew fat like a street-side sacred bull.

1. What did the guru advise his disciple to do?
a) To eat more and more
b) To eat less
c) To leave the town
d) To earn more before eating

Answer : To leave the town

2. Why did his disciple refuse to leave?
a) For he didn’t want to earn
b) For he didn’t want to work
c) For he wanted to eat a lot at dirt-cheap price
d) All of these

Answer : For he wanted to eat a lot at dirt-cheap price

3. Which literary device has been used in ‘Fat like a street-side sacred bull’?
a) Metaphor
b) Simile
c) Alliteration
d) Both B and C

Answer : Both B and C

4. What was the favourite pastime of that disciple?
a) To eat bananas
b) To have ghee
c) To eat rice
d) All of these

Answer : All of these

We would love your reading of The Fun They Had, Sound of Music, The Little Girl, A Truly Beautiful Mind and My Childhood, The Lost Child, The Adventures of TotoThe Happy Prince so that you can score higher in upcoming board examination. You may also go through MCQ of Science Class 9 for better understanding of chapters of Science. We would be delighted if you go through the MCQ of Class 10 Science, Class 10 Social Science. These notes can help you score higher and have edge over others.

Extract 4

His brother ran to the king and complained, “Your Highness, when my brother was pursuing his ancient trade, a wall fell on him and killed him. This merchant is to blame. He should have built a good, strong wall. You must punish the wrongdoer and compensate the family for this injustice.” The king said, “Justice will be done. Don’t worry,” and at once summoned the owner of the house.

1. Why had his brother broken into the house?
a) To repair the wall
b) To loot the house
c) To build the wall
d) To meet the owner

Answer : To loot the house

2. What did his brother want the king to do?
a) To punish the guilty
b) To compensate the family
c) Both A and B
d) Neither A nor B

Answer : Both A and B

3. What does the word ‘Summon’ mean?
a) To send an unofficial message
b) To send an official message
c) To call an unofficial person
d) None of these

Answer : To send an official message

4. Which of the following adjectives suits the king?
a) Brainy
b) Moron
c) Cunning
d) None of these

Answer : Moron

Extract 5

Before the king could order the execution, the poor bricklayer pleaded, “Please listen to me before you give your orders. It’s true I built this wall and it was no good. But that was because my mind was not on it. I remember very well a dancing girl who was going up and down that street all day with her anklets jingling, and I couldn’t keep my eyes or my mind on the wall I was building. You must get that dancing girl. I know where she lives.”

1. Why was the bricklayer summoned?
a) To be honoured
b) To be rewarded
c) To be punished
d) To be banished

Answer : To be punished

2. What made the bricklayer distract from his work?
a) A dancing woman
b) A dancing boy
c) A dancing girl
d) A dancing man

Answer : A dancing girl

3. Find out the synonym of the word ‘Jingling’ from the following.
a) To make tinkling sound
b) To make gold
c) To make silver
d) All of these

Answer : To make tinkling sound

4. Whom did the bricklayer pass the blame on?
a) The king
b) The minister
c) The subjects
d) None of these

Answer : None of these

Extract 6

It’s true I made this dancer come many times to my door. I gave her excuses because I couldn’t finish making her jewellery before I finished the rich merchant’s orders. They had a wedding coming, and they wouldn’t wait. You know how impatient rich men are!” “Who is this rich merchant who kept you from finishing this poor woman’s jewellery, made her walk up and down, which distracted this bricklayer.

1. Whom did the jeweller pass the blame on?
a) The poor merchant
b) The dancing girl
c) The bricklayer
d) The rich merchant

Answer : The rich merchant

2. What does the word ‘Impatient’ mean?
a) One who has a lot of patience
b) One who has no patience
c) One who is admitted as a patient
d) None of these

Answer : One who has no patience

3. What was the jeweller busy in?
a) making jewelry for the dancing girl 
b) making jewelry for the rich merchant
c) making jewelry for the bricklayer
d) None of these

Answer : making jewelry for the rich merchant

Extract 7

Will you promise to put me to death if I tell you?” asked the guru. The king gave him his solemn word. The guru took him aside, out of the servants’ earshot, and whispered to him, “Do you know why we want to die right now, the two of us? We’ve been all over the world but we’ve never found a city like this or a king like you. That stake is the stake of the god of justice. It’s new, it has never had a criminal on it. Whoever dies on it first will be reborn as the king of this country.

1. What was the reason of fight between the guru and his disciple?
a) They wanted to distract the minister
b) They wanted to distract the king
c) They wanted to distract the subjects
d) All of these

Answer : The wanted to distract the king

2. What would happen according the guru if one died on the stake?
a) He would go to heaven
b) He would go to hell
c) He would be reborn as king
d) He would be reborn as minister

Answer : He would be reborn as king

3. What does the word ‘Solemn’ mean?
a) Grave
b) Serious
c) Dignified
d) All of these

Answer : All of these

4. Which literary device has been used in ‘That stake is the stake of the God’?
a) Metaphor
b) Simile
c) Alliteration
d) Repetition

Answer : Repetition

Extract 8

All night they mourned and discussed the future of the kingdom. Some people suddenly thought of the guru and the disciple and caught up with them as they were preparing to leave town unnoticed. “We people need a king and a minister,” said someone. Others agreed. They begged the guru and the disciple to be their king and their minister. It didn’t take many arguments to persuade the disciple, but it took longer to persuade the guru. They finally agreed to rule the kingdom of the foolish king and the silly minister, on the condition that they could change all the old laws.

1. Who are ‘They’ in the first line?
a) Ministers
b) Subjects
c) Objects
d) None of these

Answer : Subjects

2. Who became the king finally?
a) Disciple
b) Guru
c) Minister
d) None of these

Answer : Guru

3. What happened to the former king and the minister?
a) They were banished
b) They were fired from their posts
c) They were hanged
d) None of these

Answer : They were hanged

4. What does the sentence ‘It took longer to persuade them’ mean?
a) They were ready to be the king and the minister
b) They were not ready to be the king and the minister
c) They were ready to leave the village
d) They were not ready to leave the village

Answer : They were not ready to be the king and the minister

 

Do share this post if you liked the Extracts of In the Kingdom of Fools. For more updates, keep logging on BrainyLads.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!