Extracts of The Little Girl | MCQs | Class 9 | English | Term 1 | CBSE |

Extracts of The Little Girl | MCQ of The Little Girl | Class 9 | English | Term 1 | CBSE |

Extract 1

In the evening when he came home she stood near the staircase and heard his loud voice in the hall. “Bring my tea into the drawing-room… Hasn’t the paper come yet? Mother, go and see if my paper’s out there — and bring me my slippers.”

1. Name the chapter whence this extract has been taken.
a) The Fun They Had
b) The Sound of Music
c) The Little Girl
d) A Truly Beautiful Mind

Answer : The Little Girl

2. Who is the author of The Little Girl?
a) Deborah Crowley
b) Katherine Mansfield
c) John Updike
d) Colin Dexter

Answer : Katherine Mansfield

3. Who is ‘He’ in the first line?
a) Butcher
b) Father
c) Grandfather
d) None of these

Answer : Father

4. By which name was the girl called by her mother?
a) Daisy
b) Kezia
c) Jo
d) Clare

Answer : Kezia

We would love your reading of The Fun They Had, Sound of MusicA Truly Beautiful Mind and My Childhood so that you can score higher in upcoming board examination. You may also go through MCQ of Science Class 9 for better understanding of chapters of Science.

Extract 2

On Sunday afternoons Grandmother sent her down to the drawing-room to have a “nice talk with Father and Mother”. But the little girl always found Mother reading and Father stretched out on the sofa, his handkerchief on his face, his feet on one of the best cushions, sleeping soundly and snoring. She sat on a stool, gravely watched him until he woke and stretched, and asked the time, then looked at her.

1. Who was the girl afraid of?
a) Her mother
b) Her father
c) Her grandmother
d) None of these

Answer : Her father

2. Which literary device has been used in ‘She sat on a stool’?
a) Zeugma
b) Metonymy
c) Antithesis
d) Alliteration

Answer : Alliteration

3. How would the parents deal with the little girl?
a) They would leave all their work and play with her
b) They would leave all their work and start talking to her
c) They would turn their blind eye and do what interested them
d) All of these

Answer : They would turn their blind eye and do what interested them

4. What does the word ‘Gravely’ mean?
a) Happily
b) Seriously
c) Casually
d) None of these

Answer : Seriously

Extract 3

Laboriously, with a double cotton, the little girl stitched three sides. But what to fill it with? That was the question. The grandmother was out in the garden, and she wandered into Mother’s bedroom to look for scraps. On the bed-table she discovered a great many sheets of fine paper, gathered them up, tore them into tiny pieces, and stuffed her case, then sewed up the fourth side.

1. What was Kezia preparing for her father’s birthday?
a) A doll
b) A card
c) A pin-cushion
d) None of these

Answer : A pin-cushion

2. What does the word ‘Tiny’ mean?
a) Huge
b) Massive
c) Enormous
d) None of these

Answer : None of these

3. With what did she fill in that empty pin-cushion?
a) Cotton
b) Pins
c) Papers
d) Balls

Answer : Papers

4. What was her mother’s reaction when she found that it was filled papers?
a) It made her happy
b) It made her ecstatic
c) It made her gay
d) It made her angry

Answer : It made her angry

Extract 4

Down came the ruler on her little, pink palms. Hours later, when Grandmother had wrapped her in a shawl and rocked her in the rocking-chair, the child clung to her soft body. “What did God make fathers for?” she sobbed. “Here’s a clean hanky, darling. Blow your nose. Go to sleep, pet; you’ll forget all about it in the morning. I tried to explain to Father but he was too upset to listen tonight.” But the child never forgot.

1. Whose pink palms were hit with ruler?
a) Kezia’s
b) Kezia’s mother
c) Kezia’s younger brother
d) None of these

Answer : Kezia’s

2. What did she complain about to her grandmother?
a) against the existence of her grandmother
b) against the existence of her mother
c) against the existence of her brother
d) against the existence of her father

Answer : Against the existence of her father

3. What did the child never forget?
a) That she had made a pin-cushion for her father
b) That she had been beaten by her father
c) The she had been loved by her father
d) None of these

Answer : That she had been beaten by her father

4. Find out the synonym of the word ‘Sob’ from the following?
a) Weep convulsively
b) Laugh convulsively
c) Jump convulsively
d) None of these

Answer : Weep convulsively

Extract 5

The Macdonalds lived next door. They had five children. Looking through a gap in the fence the little girl saw them playing ‘tag’ in the evening. The father with the baby, Mao, on his shoulders, two little girls hanging on to his coat pockets ran round and round the flower-beds, shaking with laughter. Once she saw the boys turn the hose on him—and he tried to catch them laughing all the time.

1. How were Macdonalds associated with Kezia and her family?
a) Kith
b) Kins
c) Cousins
d) Neighbours

Answer : Neighbours

2. How was Mr. Macdonald different from that of Kezia’s father?
a) He was more short-tempered
b) He was more hot-headed
c) He lost his cool earlier than that of Kezia’s father but spent time with his children
d) None of these

Answer : None of these

3. Which literary device has been used in ‘Round and Round’?
a) Zeugma
b) Metonymy
c) Repetition
d) Alliteration

Answer : Repetition

4. How did Kezia’s father deal with her?
a) Would never play with her
b) Beat her for her mistakes
c) Remained busy in his word and hardly paid attention
d) All of these

Answer : All of these

Extract 6

But the same old nightmare came — the butcher with a knife and a rope, who came nearer and nearer, smiling that dreadful smile, while she could not move, could only stand still, crying out, “Grandma! Grandma!” She woke shivering to see Father beside her bed, a candle in his hand.

1. Whom did Kezia see in her nightmare?
a) Butcher
b) Dentist
c) Hair Dresser
d) None of these

Answer : Butcher

2. What does the word ‘Shivering’ mean?
a) To tremble with anger
b) To tremble with agony
c) To tremble with fear/cold
d) None of these

Answer : To tremble with fear or cold

3. What is nightmare?
a) A good dream
b) A sweet dream
c) A bad dream
d) None of these

Answer : A bad dream

4. What made Kezia more scared?
a) Her grandmother
b) Her father
c) Her mother
d) All of these

Answer : Her father

Extract 7

Tired out, he slept before the little girl. A funny feeling came over her. Poor Father, not so big, after all  and with no one to look after him. He was harder than Grandmother, but it was a nice hardness. And every day he had to work and was too tired to be a Mr. Macdonald… She had torn up all his beautiful writing… She stirred suddenly, and sighed. “What’s the matter?” asked her father. “Another dream?” “Oh,” said the little girl, “my head’s on your heart. I can hear it going. What a big heart you’ve got, Father dear.”

1. Which literary device has been used in ‘She stirred suddenly’?
a) Zeugma
b) Metonymy
c) Repetition
d) Alliteration

Answer : Alliteration

2. What does the phrasal verb ‘Look after’ mean?
a) To look at someone
b) To stare at someone
c) To take care of someone
d) None of these

Answer : To take care of someone

3. Who comforted the girl in the end?
a) Her father
b) Her mother
c) Her grandmother
d) All of them

Answer : Her father

4. What is ‘It’ in the statement ‘I could hear it going’?
a) Brain
b) Pulse
c) Vein
d) Heart

Answer : Heart

 

Do share the post if you liked the Extracts of The Little Girl. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!