Extracts of A Truly Beautiful Mind | MCQs | Class 9 | English | Term 1 |

Extracts of A Truly Beautiful Mind | MCQs | Class 9 | English | Term 1 |

Extract 1

At the age of two-and-a-half, Einstein still wasn’t talking. When he finally did learn to speak, he uttered everything twice. Einstein did not know what to do with other children, and his playmates called him “Brother Boring.” So the youngster played by himself much of the time. He especially loved mechanical toys. Looking at his newborn sister, Maja, he is said to have said: “Fine, but where are her wheels?”

1. Name the chapter whence this extract has been taken.
a) The Fun They Had
b) The Sound of Music
c) The Little Girl
d) A Truly Beautiful Mind

Answer : A Truly Beautiful Mind

2. Which literary device has been used in ‘Brother Boring’?
a) Zeugma
b) Metonymy
c) Antithesis
d) Alliteration

Answer : Alliteration

3. What was the problem with Einstein?
a) He was unable to talk till he died
b) He was unable to talk till he got married
c) He was unable to talk till he was Two and a half
d) None of these

Answer : He was unable to talk till he was Two and a half

4. What did Albert like?
a) To play with sand
b) To play with others
c) To play with water
d) To play with mechanical toys

Answer : To play with mechanical toys

We would love your reading of The Fun They Had, Sound of Music, The Little Girl, and My Childhood so that you can score higher in upcoming board examination. You may also go through MCQ of Science Class 9 for better understanding of chapters of Science.

Extract 2

Albert Einstein was not a bad pupil. He went to high school in Munich, where Einstein’s family had moved when he was 15 months old, and scored good marks in almost every subject. Einstein hated the school’s regimentation, and often clashed with his teachers. At the age of 15, Einstein felt so stifled there that he left the school for good.

1. Why did Albert hate his school?
a) Due to school’s discipline
b) Owing to his teachers
c) Owing to the traditional methods of teachings used by teachers
d) All of these

Answer : All of these

2. What does the phrase ‘For good’ mean?
a) For few days
b) For some days
c) For ever
d) None of these

Answer : For ever

3. How was Albert Einstein at studies at school?
a) Good
b) Better than others
c) The Best
d) None of these

Answer : Good

4. What does the word ‘Stifled’ mean?
a) Strangled
b) Smothered
c) Suppressed
d) All of these

Answer : All of these

Extract 3

Einstein was highly gifted in mathematics and interested in physics, and after finishing school, he decided to study at a university in Zurich. But science wasn’t the only thing that appealed to the dashing young man with the walrus moustache.

1. In which subject was Albert Einstein interested?
a) Mathematics
b) Physics
c) Both a and b
d) Neither of these

Answer : Both a and b

2. Which of the following statement is correct?
a) Albert left his school in between
b) Albert argued with his history teacher on learning of dates
c) Albert was a prodigy
d) All of these

Answer : All of these

3. What does ‘Walrus Moustache’ mean?
a) A bushy droopy moustache
b) Trimmed moustache
c) A man without moustache
d) None of these

Answer : A bushy droopy moustache

4. Which of the following methods was adopted by Einstein to get rid of his school?
a) He started blackmailing his teacher 
b) He got a medical certificate made from a known doctor which could keep him out of school
c) He started taking leaves from the school deliberately
d) All of these

Answer : He got a medical certificate made from a known doctor which could keep him out of school

Extract 4

In 1900, at the age of 21, Albert Einstein was a university graduate and unemployed. He worked as a teaching assistant, gave private lessons and finally secured a job in 1902 as a technical expert in the patent office in Bern. While he was supposed to be assessing other people’s inventions, Einstein was actually developing his own ideas in secret. He is said to have jokingly called his desk drawer at work the “bureau of theoretical physics.”

1. How did Albert Einstein start his working career?
a) Working as a teacher
b) Working as a teaching assistant
c) Working as a Principal
d) None of these

Answer : Both a and b

2. What had been called ‘Bureau of Theoretical Physics’ by Albert Einstein?
a) His Table
b) His desk drawer
c) His pen
d) His notebook

Answer : His desk drawer

3. What does ‘Assess’ mean?
a) Evaluate
b) Measure
c) Appraise
d) All of these

Answer : All of these

4. In which year did Albert get the job?
a) 1901
b) 1902
c) 1903
d) 1904

Answer : 1902

Extract 5

The pair finally married in January 1903, and had two sons. But a few years later, the marriage faltered. Mileva, meanwhile, was losing her intellectual ambition and becoming an unhappy housewife. After years of constant fighting, the couple finally divorced in 1919. Einstein married his cousin Elsa the same year.

1. Who was Albert’s wife?
a) Kezia
b) Mileva
c) Trivia
d) None of these

Answer : Mileva

2. When did Albert’s marriage life come to an end?
a) 1902
b) 1903
c) 1918
d) 1919

Answer : 1919

3. Whom did Albert Einstein marry after getting divorced?
a) Yuri
b) Yumi
c) Elsa
d) Edla

Answer : Elsa

4. What does the word ‘Faltered’ mean?
a) Bumbled
b) Stumbled
c) Wavered
d) All of these

Answer : All of these

Extract 6

At the urging of a colleague, Einstein wrote a letter to the American President, Franklin D. Roosevelt, on 2 August 1939, in which he warned: “A single bomb of this type, exploded in a port, might very well destroy the whole port together with some of the surrounding territory.” His words did not fail to have an effect. The Americans developed the atomic bomb in a secret project of their own, and dropped it on the Japanese cities of Hiroshima and Nagasaki in August 1945.

1. Which bomb was developed against Einstein’s suggestion?
a) Time Bomb
b) Atomic Bomb
c) A cracker for kids
d) None of these

Answer : Atomic Bomb

2. Which of the following ports of Japan were targeted by America with that atomic bomb?
a) Hiroshima
b) Nagasaki
c) Both a and b
d) Neither a nor b

Answer : Both a and b

3. What was Albert Einstein’s reaction to the explosion at Hiroshima and Nagasaki?
a) He was happy
b) He was ecstatic
c) He was deeply shaken due to destruction there
d) None of these

Answer : He was deeply shaken due to destruction there 

4. What did Albert warn former American President of?
a) Advantages of atomic bomb
b) Disadvantages of developing atomic bomb
c) Pros of atomic bomb
d) None of these

Answer : Disadvantages of developing atomic bomb

Extract 7

Einstein was deeply shaken by the extent of the destruction. This time he wrote a public missive to the United Nations. In it he proposed the formation of a world government. Unlike the letter to Roosevelt, this one made no impact. But over the next decade, Einstein got ever more involved in politics agitating for an end to the arms buildup and using his popularity to campaign for peace and democracy. 

1. What does the word ‘Missive’ mean?
a) Report
b) Article
c) Letter
d) All of these

Answer : Letter

2. At what age did Albert Einstein die?
a) 74
b) 75
c) 76
d) 77

Answer : 76

3. What did Albert promote during his politics career?
a) Peace
b) Democracy
c) To end the arms buildup
d) All of these

Answer : All of these

4. What was the impact of public missive to United Nations?
a) They stopped developing atomic bombs
b) It had no impact
c) It shook the American government completely
d) None of these

Answer : It had no impact

 

 

Do share the post if you liked the Extracts of A Truly Beautiful Mind. For more updates, keep logging on BrainyLads

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!