Extracts of The Happy Prince | MCQs | Class 9 | English | Moments |

Extracts of the Happy Prince, MCQ of The Happy Prince, Class 9, English, Moments

Extract 1

High above the city, on a tall column, stood the statue of the Happy Prince. He was gilded all over with thin leaves of fine gold, for eyes he had two bright sapphires, and a large red ruby glowed on his sword hilt. One night there flew over the city a little swallow. His friends had gone away to Egypt six weeks before, but he had stayed behind; then he decided to go to Egypt too.

1. Name the chapter whence this extract has been taken.
a) The Adventures of Toto
b) In the Kingdom of Fools
c) The Little Girl
d) The Happy Prince

Answer : The Happy Prince

2. Who is the author of The Happy Prince?
a) Ruskin Bond
b) T.S. Eliot
c) A.K. Ramanujan
d) Oscar Wilde

Answer : Oscar Wilde

3. What does the phrase ‘He was gilded’ mean?
a) He was covered with mud
b) He was covered with gold
c) He was covered with silver
d) He was covered with brass

Answer : He was covered with gold

4. What is Swallow?
a) Huge long-winged songbird
b) Small long-winged songbird
c) Tall long-winged songbird
d) None of these

Answer : Small long-winged songbird

Extract 2

What is the use of a statue if it cannot keep the rain off?” he said. “I must look for a good chimney pot,” and he determined to fly away. But before he had opened his wings, a third drop fell, and he looked up, and saw — Ah! What did he see? The eyes of the Happy Prince were filled with tears, and tears were running down his golden cheeks. His face was so beautiful in the moonlight that the little swallow was filled with pity. “Who are you?” he said. “I am the Happy Prince.” “Why are you weeping then?” asked the swallow. “You have quite drenched me.”

1. Where were the drops coming from?
a) From the ears of The Happy Prince
b) From the eyes of The Happy Prince
c) From the mouth of The Happy Prince
d) From the head of The Happy Prince

Answer : From the eyes of The Happy Prince

2. What made the The Happy Prince cry?
a) Pathetic condition of his city
b) Pathetic condition of his city’s people
c) Pathetic condition of his city’s statues
d) Pathetic condition of his city’s bus stand

Answer : Pathetic condition of his city’s people

3. Where did the swallow put up?
a) On the head of the statue
b) On the shoulder of the statue
c) At the feet of the statue
d) None of these

Answer : At the feet of the statue

4. What does  the word ‘Drench’ mean?
a) Make somebody hot
b) Make somebody wet
c) Make somebody calm
d) Make somebody composed

Answer : Make somebody wet

We would love your reading of The Fun They Had, Sound of Music, The Little Girl, A Truly Beautiful Mind and My Childhood , The Lost Child, The Adventures of Toto, In The Kingdom of Fools so that you can score higher in upcoming board examination. You may also go through MCQ of Science Class 9 for better understanding of chapters of Science. We would be delighted if you go through the MCQ of Class 10 Science, Class 10 Social Science. These notes can help you score higher and have edge over others.

Extract 3

In a bed in the corner of the room her little boy is lying ill. He has a fever, and is asking his mother to give him oranges. His mother has nothing to give him but river water, so he is crying. Swallow, Swallow, little Swallow, will you not bring her the ruby out of my sword hilt? My feet are fastened to this pedestal and I cannot move.”

1. Why was the child crying?
a) He was thirsty
b) He was hungry
c) He wanted a toffee
d) He wanted to go out

Answer : He was hungry

2. Which literary device has been used in ‘Swallow, swallow, little swallow’?
a) Simile
b) Metaphor
c) Analogy
d) Repetition

Answer : Repetition

3. What did the happy prince want swallow to do?
a) to take his gold out
b) to take his ruby out
c) to take his head off
d) to excrete on the statue

Answer : to take his ruby out

4. What is ‘Hilt’ in ‘My sword hilt’?
a) edge
b) handle
c) cover
d) armour

Answer : handle

Extract 4

He is leaning over a desk covered with papers, and in the glass by his side there is a bunch of withered violets. His hair is brown and crisp, and his lips are red as a pomegranate, and he has large and dreamy eyes. He is trying to finish a play for the Director of the Theatre, but he is too cold to write any more. There is no fire in the grate, and hunger has made him faint.”

1. Which literary device has been used in ‘His lips are red as a pomegranate’?
a) Simile
b) Metaphor
c) Analogy
d) Repetition

Answer : Simile

2. Find out the synonym of the word ‘Withered’ from the following.
a) Shrunken
b) Shriveled
c) Wizened
d) All of these

Answer : All of these

3. Why was the man unable to complete his play?
a) For it was too hot
b) For it was too cold
c) For it was too warm
d) None of these

Answer : For it was too cold

4. Which literary device has been used in ‘Hunger has made him faint’?
a) Simile
b) Metaphor
c) Analogy
d) Personification

Answer : Personification

Extract 5

“In the square below,” said the Happy Prince, “there stands a little matchgirl. She has let her matches fall in the gutter, and they are all spoiled. Her father will beat her if she does not bring home some money, and she is crying. She has no shoes or stockings, and her little head is bare. Pluck out my other eye, and give it to her, and her father will not beat her.”

1. What made the matchgirl sad?
a) Her matches jumped in the gutter
b) Her matches fell in the gutter
c) Her matches swam in the gutter
d) None of these

Answer : Her matches fell in the gutter

2. Why would her father beat her?
a) for not earning money
b) for falling the matches in the gutter
c) for having made loss
d) All of these

Answer : All of these

3. What was gifted to that girl by the happy prince?
a) Hilt
b) Eye
c) Heart
d) All of these

Answer : Eye

4. Who went to give her the eye of the happy prince?
a) Prince
b) Prince’s minister
c) Swallow
d) None of these

Answer : None of these

Extract 6

So the swallow flew over the great city, and saw the rich making merry in their beautiful houses, while the beggars were sitting at the gates. He flew into dark lanes, and saw the white faces of starving children looking out listlessly at the black streets. Under the archway of a bridge two little boys were lying in each other’s arms to try and keep themselves warm. “How hungry we are!” they said. “You must not lie here,” shouted the watchman, and they wandered out into the rain.

1. What did swallow notice about the rich during her visit to the great city?
a) The rich were getting married
b) The rich were happy
c) The rich were sad
d) The rich were monotonous

Answer : The rich were happy

2. What did swallow notice about children during her visit to the great city?
a) They were starving
b) They were hungry 
c) They wanted to eat food but couldn’t
d) All of these

Answer : All of these’

3. Why did the watchman do with the boys?
a) He embraced them
b) He made them embarrassed by beating them
c) He shooed them away
d) He gave them food to eat

Answer : He shooed them away

4. What does the adverb ‘Listlessly’ mean?
a) lazily
b) excitingly
c) happily
d) sadly

Answer : lazily

Extract 7

At that moment a curious crack sounded inside the statue, as if something had broken. The fact is that the leaden heart had snapped right in two. It certainly was a dreadfully hard frost.

Early the next morning the Mayor was walking in the square below in company with the Town Councillors. As they passed the column he looked up at the statue. “Dear me! How shabby the Happy Prince looks!” he said. “How shabby, indeed!” cried the Town Councillors, who always agreed with the Mayor and they went up to look at it. “The ruby has fallen out of his sword, his eyes are gone, and he is golden no longer,” said the Mayor. “In fact, he is little better than a beggar!”

1. The heart of the happy prince was made of?
a) Gold
b) Silver
c) Brass
d) None of these

Answer : None of these

2. How did the statue look like according to councillors?
a) Shabby
b) Dirty
c) Filthy
d) All of these

Answer : All of these

3. Who had donated all the precious stones and gold of the happy prince?
a) Prince
b) Prince’s minister
c) Swallow
d) Both A and C

Answer : Prince

4. What made the prince’s leaden heart fall out?
a) Departure of swallow
b) Arrival of swallow
c) Death of swallow
d) Rebirth of swallow

Answer : Death of swallow

Do share this post if you liked the extracts of The Happy Prince. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!