0
(0)

A Truly Beautiful Mind Summary Class 9 |Notes | NCERT Solutions | Questions Answers |

A Truly Beautiful Mind Summary

A Truly Beautiful Mind Summary : This chapter revolves around Albert Einstein & his life. Albert Einstein was born on March 14th, 1879 in Ulm, Germany. When he was two-and-a-half years old, he started talking and repeating every word twice. His mother thought that he was a freak with an abnormal large head. As a child, Einstein loved playing with mechanical toys and when his younger sister was born he enquired about her wheels like a toy would usually have.

When Albert Einstein was six years old, his headmaster said that he was foolish. But instead of being bad at school, he scored good marks in most areas. When he was fifteen years old, he felt uncomfortable with how regimented the school was so he left for good.

Albert’s parents moved to Milan, so Albert stayed with his relatives. He went to school in Switzerland where he learned German. When he was done with school, he took an admission at a university in Zurich. The university atmosphere was more liberal and accepted new ideas and concepts better than his old school did. Besides, Albert liked Physics and Maths so wanted to be a scientist when he grew up.

Albert started working in a patent office in 1902. He would assess other people’s inventions and work on his own ideas. While he was at university, he met Mileva Maric, a fellow student who was very smart. They fell in love and got married in 1903. But their marriage didn’t last long and they divorced in 1919. That same year, he married Elsa, his cousin.

Albert Einstein released a paper called “Special Theory of Relativity” in 1905. This theory said that time and distance are not absolute, and this gave birth to the most famous equation which describes the relationship between mass and energy. Later in 1915, he published his “General Theory of Relativity” which described gravity in a new way. In 1919, a solar eclipse proved that his theory was accurate. Einstein’s work in physics was proclaimed a “scientific revolution” by newspapers. He was awarded the Nobel Prize for Physics in 1921 for his current work in physics. After he received this award, the press lauded him for all the other awards he received for his scientific theory.

In 1933, the Nazis gained control over Germany. Einstein immigrated to America because he did not want his scientific research to be used for destruction of mankind. In 1938, the discovery of nuclear fission led to a lot of uproar among American physicists. So Einstein wrote a letter to President Franklin D. Roosevelt warning about the dangers if an atomic bomb were used.

In 1945, America developed a secret bomb. America threw bombs on Japan that caused great pain. Einstein was very sad and wrote a letter to the United Nations. He wanted a world government to stop people from being so destructive to each other. In 1955, he died at the age of 76 and is often remembered as both a scientist and someone who saw the future coming before it happened.

RELATED

  • A Truly Beautiful Mind Summary

NCERT Solutions of A Truly Beautiful Mind

Thinking about the Text

Question 1. Here are some headings for paragraphs in the text. Write the number(s) of them paragraph(s) for each title against the heading. The first one is done for you.

(i) Einstein’s equation – 9

(ii) Einstein meets his future wife

(iii) The making of a violinist

(iv) Mileva and Einstein’s mother

(v) A letter that launched the arms race

(vi) A desk drawer full of ideas

(vii) Marriage and divorce

Answer:

(i) Einstein’s equation – 9

(ii) Einstein meets his future wife – 7

(iii) The making of a violinist – 3

(iv) Mileva and Einstein’s mother – 10

(v) A letter that launched the arms race – 15

(vi) A desk drawer full of ideas – 8

(vii) Marriage and divorce – 11

Question 2. Who had these opinions about Einstein?

(i) He was boring.

(ii) He was stupid and would never succeed in life.

(iii) He was a freak.

Answer: (i) He was boring – Einstein’s playmates

(ii) He was stupid and would never succeed in life – Einstein’s headmaster

(iii) He was a freak – Einstein’s mother

Question 3. Explain what the reasons for the following are.

(i) Einstein leaving the school in Munich for good.

(ii) Einstein wanting to study in Switzerland rather than in Munich.

(iii) Einstein seeing in Mileva an ally.

(iv) What do these tell you about Einstein?

Answer:

(i) Einstein left the school in Munich because he disliked the way it was being run. He often had arguments with his teachers.

(ii) Albert Einstein wanted to study in Switzerland because it was a more liberal city than Munich.

(iii) Einstein saw an ally in Mileva because she was also against the people who were mean to him, like his family and the people at his university.

(iv) The things above tell us that Einstein was a very liberal person who liked freedom. He had his own view about life and wasn’t afraid to share it with others.

Question 4. What did Einstein call his desk drawer at the patent office? Why?

Answer: Albert Einstein called the drawer at his patent office where he kept his ideas and inventions related to physics the “bureau of theoretical physics.” He did this because he was working on his own ideas in secret.

Question 5. Why did Einstein write a letter to Franklin Roosevelt?

Answer: Einstein wrote a letter to Franklin Roosevelt to warn America that Germany had the ability to build an atomic bomb. That would destroy other things in the area, too.

Question 6. How did Einstein react to the bombing of Hiroshima and Nagasaki?

Answer: He was very sad and surprised by the destruction that happened in Hiroshima and Nagasaki. He wrote a letter to the United Nations suggesting that they should form a world government.

Question 7. Why does the world remember Einstein as a “world citizen”?

Answer: Albert Einstein is most well-known for his work on peace and democracy. He wanted an end to the arms buildup and campaigned for a better world.

Question 8. Here are some facts from Einstein’s life. Arrange them in chronological order.

[ ] Einstein publishes his special theory of relativity.

[ ] He is awarded the Nobel Prize in Physics.

[ ] Einstein writes a letter to U.S. President, Franklin D. Roosevelt, and warns against Germany’s building of an atomic bomb.

[ ] Einstein attends a high school in Munich.

[ ] Einstein’s family moves to Milan.

[ ] Einstein is born in the German city of Ulm.

[ ] Einstein joins a university in Zurich, where he meets Mileva.

[ ] Einstein dies.

[ ] He provides a new interpretation of gravity.

[ ] Tired of the school’s regimentation, Einstein withdraws from school.

[ ] He works in a patent office as a technical expert.

[ ] When Hitler comes to power, Einstein leaves Germany for the United States.

Answer:

[7] Einstein publishes his special theory of relativity.

[9] He is awarded the Nobel Prize in Physics.

[11] Einstein writes a letter to U.S. President, Franklin D. Roosevelt, and warns against Germany’s building of an atomic bomb.

[2] Einstein attends a high school in Munich.

[3] Einstein’s family moves to Milan.

[1] Einstein is born in the German city of Ulm.

[5] Einstein joins a university in Zurich, where he meets Mileva.

[12] Einstein dies.

[8] He provides a new interpretation of gravity.

[4] Tired of the school’s regimentation, Einstein withdraws from school.

[6] He works in a patent office as a technical expert.

[10] When Hitler comes to power, Einstein leaves Germany for the United States.

Do share this post if you liked A Truly Beautiful Mind Summary Class 9. For more updates, keep logging on BrainyLads

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

error: Content is protected !!

For Regular Updates

Join Us on Telegram

Click Here to Join