MCQ of Rain on the Roof | Coates Kinney | Class 9 | English |

MCQ of Rain on the Roof by Coates Kinney, Class 9, English

Stanza 1

When the humid shadows hover
Over all the starry spheres
And the melancholy darkness
Gently weeps in rainy tears,
What a bliss to press the pillow
Of a cottage-chamber bed
And lie listening to the patter
Of the soft rain overhead!

1. Name the poem.
a) The Adventures of Toto
b) Rain on the Roof
c) The Road not Taken
d) Wind

Answer : Rain on the Roof

2. Who is the poet of Wind?
a) Ruskin Bond
b) T.S. Eliot
c) Subramania Bharati
d) Coates Kinney

Answer : Coates Kinney

3. Which literary device has been used in ‘Rainy tears’?
a) Metaphor
b) Assonance
c) Anaphora
d) Personification

Answer : Personification

4. What does the word ‘Hover’ mean?
a) Move to and fro
b) Linger
c) Hang in the air
d) All of these

Answer : All of these

5. What does the poem ‘Rain on the Roof’ highlight?
a) Destructive quality of rain
b) Destructive quality of nature
c) Soothing and healing quality of nature
d) Soothing and healing quality of water

Answer : Soothing and healing quality of nature

6. What are humid shadows in the first line of Rain on the Roof?
a) Dark shadows
b) Dark rainy clouds
c) Bright stars
d) Dull stars

Answer : Dark clouds

7. What is the tone of the poet in this stanza?
a) Hopeful
b) Regretful
c) Sorrowful
d) Gay

Answer : Sorrowful

8. What can bring joy to the poet’s heart?
a) Sound of music
b) Sound of rain falling on the roof
c) Money-making dreams
d) Dream of poet’s beloved

Answer : Sound of rain falling on the roof

9. Which word from the stanza means ‘The extreme state of happiness’?
a) Melancholy
b) Bliss
c) Patter
d) Starry

Answer : Sound of rain falling on the roof

We would love your reading of Sound of Music, The Little Girl, A Truly Beautiful Mind and My Childhood, The Lost Child, The Adventures of Toto, In The Kingdom of Fools, The Happy Prince, The Road Not Taken, WindA Legend of the Northland so that you can score higher in upcoming board examination. You may also go through MCQ of Science Class 9 for better understanding of chapters of Science. We would be delighted if you go through the MCQ of Class 10 Science, Class 10 Social Science. These notes can help you score higher and have edge over others.

Stanza 2
Every tinkle on the shingles
Has an echo in the heart;
And a thousand dreamy fancies
Into busy being start,
And a thousand recollections
Weave their air-threads into woof,
As I listen to the patter
Of the rain upon the roof.

1. Which does the word ‘Tinkle’ mean in the first line?
a) To fall down softly
b) To make a high sound
c) To exaggerate
d) To dominate

Answer : To make a high noise

2. What creates echo in the heart of the poet?
a) Wind on the rainy day
b) Rain drops falling on the roof
c) Shaking of the roof
d) None of these

Answer : Rain drops falling on the roof

3. What does the rain falling on the roof remind the poet of?
a) His youth
b) His childhood memories
c) His old age
d) His days of working as an employee

Answer : His childhood memories

4. What does the poet mean by ‘Dreamy Fancies’?
a) Escapism
b) Reality
c) Imaginations (Memories)
d) None of these

Answer : Imagination (Memories)

5. What is ‘Patter’ in the last line?
a) Slow flowing
b) Rapid flowing
c) Smooth flowing
d) Both B and C

Answer : Imagination (Memories)

Stanza 3
Now in memory comes my mother,
As she used in years agone,
To regard the darling dreamers
Ere she left them till the dawn:
O! I feel her fond look on me
As I list to this refrain
Which is played upon the shingles
By the patter of the rain.

1. Whose memory soothes the mind of the poet?
a) Mother
b) Father
c) Brother
d) Sister

Answer : Mother

2. Who have been called ‘Darling Dreamers’ in this stanza?
a) Poet
b) Poet’s Siblings
c) Both A and B
d) Neither A nor B

Answer : Both A and B

3. What is refrain in literature?
a) Repeated words in the stanza of the poem
b) Repeated phrase in the stanza of the poem
c) Repeated lines in the stanza of the poem
d) All of these

Answer : Both A and B

4. Which literary device has been used in ‘Day Dreamers’?
a) Metaphor
b) Assonance
c) Alliteration
d) Personification

Answer : Alliteration

5. What is shingles in the above stanza?
a) A small signboard
b) Building material used for roofing
c) Coarse beach gravel
d) None of these

Answer : Building material used for roofing

 

Do share this post if you liked the MCQ of Rain on the Roof. For more updates, keep logging on BrainyLads

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!