MCQ of A Photograph | Poem 1 | Hornbill | Class 11 | English |

MCQ of A Photograph | Short Answer Type Questions of A Photograph

Having gone through the Summary, Short Answer Type Questions and Long Answer Type Questions of The Portrait of a LadyWe are not Afraid to Die if We Can All be Together, Discovering Tut, The Saga Continues, The Laburnum Top, Landscape of the Soul from the first book of Class 11 i.e. Hornbill and The Summer of the Beautiful Horse, The Address, Ranga’s Marriage from the second book i.e. Snapshots. Let’s have a look at the MCQ of another chapter thoroughly that can help you scoring higher in your upcoming examination.

We would love to see you scoring higher after reading the MCQ of Grammar, MCQ of Notice Writing, MCQ of Letter to the Editor, MCQ of Classified Advertisement, MCQ of Article Writing, MCQ of Business Letters. Besides, reading them will clear all your doubts about what kind of questions will be put up in the upcoming exams.

Watch Video of MCQ of A Photograph

Stanza 1

The cardboard shows me how it was
When the two girl cousins went paddling,
Each one holding one of my mother’s hands,
And she the big girl — some twelve years or so.

 

1. What is cardboard?
a) A thin paper
b) A thick paper
c) A hand-written paper
d) None of these

Answer : A thick paper

2. Name the poem?
a) Voice of the Rain
b) The Laburnum Top
c) A photograph
d) Father to son

Answer : The Laburnum Top

3. Who is the poet of ‘A Photograph’?
a) Robert Frost 
b) Stephen Spender
c) William Wordsworth
d) Shirley Toulson

Answer : Shirley Toulson

4. What does the word ‘Paddling’ mean?
a) Play in sand
b) Play in mud
c) Play in water
d) None of these

Answer : Play in water

5. Who is ‘She’ in the above stanza?
a) Poet’s cousin
b) Poet’s mother
c) Poet’s brother
d) None of these

Answer : Poet’s mother

6. Who was holding ‘Poet mother’s hand’?
a) Betty and Jolly
b) Kitty and Dolly
c) Betty and Dolly
d) All of these

Answer : Betty and Dolly

7. How old was poet’s mother at the time of click?
a) 11 year old
b) 12 year old
c) 13 year old
d) 14 year old

Answer : 12 year old

Stanza 2

All three stood still to smile through their hair
At the uncle with the camera. A sweet face,
My mother’s, that was before I was born.
And the sea, which appears to have changed less,
Washed their terribly transient feet.

 

1. How many girls were there in the photograph?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

Answer : Three

2. Who was clicking their picture?
a) Their aunt
b) Their uncle
c) Their mother
d) Their father

Answer : Their uncle

3. What has not changed with the passage of time?
a) Their uncle
b) The sea
c) Their time
d) None of these

Answer : The sea

4. Which poetic device has been used in ‘Washed their terribly transient feet’?
a) Alliteration and Personification
b) Simile
c) Transferred Epithet
d) Metonymy

Answer : Alliteration and Personification

5. What does the word ‘Transient’ mean?
a) That lasts for long
b) That lasts forever
c) That lasts for a short period of time
d) None of these

Answer : That lasts for a short period of time

6. When was that picture clicked?
a) Before poet was born
b) Before poet was dead
c) Before poet’s was married
d) None of these

Answer : Before poet was born

7. What was the mood of all three girls at the sea?
a) Disheartened
b) Ecstatic
c) Monotonous
d) None of these

Answer : Ecstatic

You may also read : The Laburnum Top, The Voice of the Rain, Childhood, Father to Son for better understanding of the poetry section and scoring higher.

Stanza 3

Some twenty — thirty — years later
She’d laugh at the snapshot. “See Betty
And Dolly,” she’d say, “and look how they
Dressed us for the beach.” The sea holiday
Was her past, mine is her laughter. Both wry
With the laboured ease of loss.

 

1. Who would laugh at the snapshot?
a) Poet’s mother
b) Poet’s father
c) Poet
d) Poet Mother’s cousins

Answer : Poet’s mother

2. Who dressed poet’s mother badly for the holiday?
a) Her real sisters
b) Her cousins
c) Her daughter
d) All of these

Answer : Her cousins

3. What did the poet miss?
a) Her childhood
b) Her memories
c) Both A and B
d) Neither A nor B

Answer : Both A and B

4. Which poetic device has been used in ‘Laboured ease of loss’?
a) Alliteration 
b) Simile
c) Transferred Epithet
d) Oxymoron

Answer : Oxymoron

5. Which does the poet miss now?
a) Her father
b) Her cousins
c) Her mother’s holiday
d) Her mother

Answer : Her mother

6. What does the word ‘Wry’ mean?
a) Ecstatic
b) monotonous
c) Disappointed
d) All of these

Answer : Disappointed

Stanza 4

Now she’s been dead nearly as many years
As that girl lived. And of this circumstance
There is nothing to say at all.
Its silence silences.

 

1. What is poet’s reaction in the end?
a) She wants to write more and more about her mother
b) She doesn’t want to speak more for she is sad
c) She wants to draw the picture of her mother
d) All of these

Answer : She doesn’t want to speak more for she is sad

2. What does the poet mean by ‘This circumstance’?
a) It means the revival of her mother
b) It means the death and loss of her mother
c) It means the marriage of her mother
d) It means the rebirth of her mother

Answer : She doesn’t want to speak more for she is sad

3. Why does the poet not want to say anything?
a) Because she is not in the state of saying anything after losing her mother
b) Because she is too excited
c) Because she has lost that photograph
d) All of these

Answer : Because she is not in the state of saying anything after losing her mother

4. Which poetic device has been used in ‘Its silence silences’?
a) Personification
b) Simile
c) Transferred Epithet
d) Oxymoron

Answer : Oxymoron

5. What is the mental state of Shirley Toulson in the end of the poem?
a) She is upset
b) She is overjoyed
c) She is ecstatic
d) All of these

Answer : She is upset

 

Do share this post if you liked MCQ of A Photograph. For more updates, keep logging on BrainyLads

 

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!