MCQ of The Laburnum Top | Poem 2 | Hornbill | Class XI | English |

MCQ of The Laburnum Top | Short Answer Type Questions of The Laburnum Top

Having gone through the Summary, Short Answer Type Questions and Long Answer Type Questions of The Portrait of a Lady, A Photograph, We are not Afraid to Die if We Can All be Together, Discovering Tut, The Saga ContinuesLandscape of the Soul from the first book of Class 11 i.e. Hornbill and The Summer of the Beautiful Horse, The Address, Ranga’s Marriage from the second book i.e. Snapshots. Let’s have a look at the MCQ of another chapter thoroughly that can help you scoring higher in your upcoming examination.

We would love to see you scoring higher after reading the MCQ of Grammar, MCQ of Notice Writing, MCQ of Letter to the Editor, MCQ of Classified Advertisement, MCQ of Article Writing, MCQ of Business Letters. Besides, reading them will clear all your doubts about what kind of questions will be put up in the upcoming exams.

Watch the Video of MCQs of The Laburnum Top

Stanza 1

The Laburnum Top is silent, quite still
In the afternoon yellow September sunlight,
A few leaves yellowing, all its seeds fallen.

 

1. What is common between the beginning and ending of The Laburnum Top?
a) Noise
b) Silence
c) Chaos
d) None of these

Answer : Silence

2. Name the poem
a) A Photograph
b) Voice of the Rain
c) The Laburnum Top
d) None of these

Answer : The Laburnum Top

3. Who is the poet of The Laburnum Top?
a) Shirley Toulson
b) William Blake
c) Robert Frost
d) Ted Hughes

Answer : Ted Hughes

4. What kind of seeds does the Laburnum tree have?
a) Tender
b) Poisonous
c) Soft
d) None of these

Answer : Poisonous

5. What has happened to the seeds of the Laburnum tree?
a) They have outburst
b) The have fallen from the tree
c) They have sprouted
d) None of these

Answer : The have fallen from the tree

Stanza 2

Till the goldfinch comes, with a twitching chirrup
A suddenness, a startlement, at a branch end.
Then sleek as a lizard, and alert, and abrupt,
She enters the thickness, and a machine starts up
Of chitterings, and a tremor of wings, and trillings.

 

1. What is goldfinch?
a) Kind of dog
b) Kind of lizard
c) Kind of bird
d) Kind of cockroach

Answer : Kind of bird

2. What does the poet mean by ‘Twitching Chirrup’?
a) Loud noise made by the bird
b) Sudden noise made by the bird
c) Slow noise made by the bird
d) All of these

Answer : Sudden noise made by the bird

3. Which poetic device has been used in ‘Sleek as a lizard’?
a) Metaphor
b) Alliteration
c) Simile
d) Analogy

Answer : Simile

4. Who creates the noise on the laburnum tree?
a) Goldfinch
b) Elder ones of Goldfinch
c) Younger ones of Goldfinch
d) All of these

Answer : Younger ones of Goldfinch

5. What does the word ‘Chittering’ mean?
a) Low-pitch noise
b) High-pitch noise
c) High-pitch silence
d) Low-pitch silence

Answer : High-pitch noise

6. What is the reaction of goldfinch’s younger ones on former’s arrival?
a) They get nervous
b) They get offended
c) They get furious
d) They get super-excited

Answer : They get super-excited

You may also read : A PhotographThe Voice of the Rain, Childhood, Father to Son for better understanding of the poetry section and scoring higher.

Stanza 3

The whole tree trembles and thrills.
It is the engine of her family.
She stokes it full, then flirts out to a branch-end
Showing her barred face identity mask

 

1. What makes the tree tremble?
a) Tussle among younger ones of goldfinch
b) Noise made by the younger ones of goldfinch
c) Noise made by goldfinch
d) None of these

Answer : Noise made by the younger ones of goldfinch

2. Which poetic device has been used in ‘It is the engine of her family’?
a) Metaphor
b) Alliteration
c) Simile
d) Analogy

Answer : Metaphor

3. Who has/have been called the engine of her family?
a) Tree
b) Seeds
c) Goldfinch
d) None of these

Answer : Goldfinch

4. What does the word ‘Stokes’ mean?
a) Simmer
b) Cooled up 
c) Stirs up
d) None of these

Answer : Stirs up

5. What does the poet mean by ‘Barred face’?
a) Face marked with stripes
b) Clean and Clear face
c) Expressionless face
d) All of these

Answer : Face marked with stripes

6. What does goldfinch hide in her mask?
a) Fake emotions
b) Real emotions
c) Both A and B
d) Neither A nor B

Answer : Real emotions

Stanza 4

Then with eerie delicate whistle-chirrup whisperings
She launches away, towards the infinite
And the laburnum subsides to empty.

 

1. Which poetic device has been used in ‘Whistle-chirrup whisperings’?
a) Metaphor
b) Alliteration
c) Simile
d) Analogy

Answer : Alliteration

2. What does the poet mean by ‘She launches away’?
a) She flies down the tree
b) She flies towards the sky
c) She launches her younger ones towards the sky
d) None of these

Answer : She flies towards the sky

3. What does the word ‘Infinite’ mean?
a) Never ending
b) Endless
c) Eternal
d) All of these

Answer : All of these

4. What does the line ‘Laburnum subsides to empty’ mean?
a) It means that the trees once again gets silent
b) It means that the trees once again gets noisy
c) It means that the trees once again gets poisonous
d) All of these

Answer : It means that the trees once again gets silent

5. Where does the goldfinch go again?
a) Towards the sky
b) To the nest of younger ones
c) To pluck the poisonous seeds of the laburnum tree
d) All of these

Answer : Towards the sky

6. What happens when the goldfinch leaves?
a) Tree once again gets noisy
b) Tree once again gets chaotic
c) Tree once again gets silent
d) All of these

Answer : Tree once again gets silent

 

Do share the post if you liked it. For more updates, keep logging on BrainyLads

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!