Extracts of Aunt Jennifer’s Tigers | Class 12 | English Core | Poetry |

Table of Contents

0
(0)

Extracts of Aunt Jennifer’s Tigers by Adrienne Rich, Class 12, English Core

Stanza 1

Aunt Jennifer’s tigers prance across a screen,
Bright topaz denizens of a world of green.
They do not fear the men beneath the tree;
They pace in sleek chivalric certainty.

1) Name the poem.

  1. My Mother at Sixty Six
  2. An Elementary School Classroom School in a Slum
  3. Keeping Quiet
  4. A Thing A Beauty
  5. Aunt Jennifer’s Tigers

Answer : Aunt Jennifer’s Tigers

2) Who is the poet of Aunt Jennifer’s Tigers?

  1. Adrienne Rich
  2. Stephen Spender
  3. Pablo Neruda
  4. John Keats

Answer : Adrienne Rich

3) What does the word ‘Prance’ mean in A Thing of Beauty?

  1. To walk with proud gait
  2. To sit idly
  3. To eat wild animals
  4. To bask in the sun

Answer : To walk with proud gait

4) Which poetic device has been used in ‘Aunt Jennifer’s tigers prance across a screen’?

  1. Pun
  2. Personification
  3. Antithesis
  4. Transferred Epithet

Answer : Personification

5) What is the rhyme scheme of Aunt Jennifer’s Tigers?

  1. AABA
  2. ABBA
  3. AABB
  4. ABCC

Answer : AABB

6) Why have the tigers been called Aunt Jennifer’s Tigers?

  1. For Aunt Jennifer is the owner of them
  2. For Aunt Jennifer has created them on a screen
  3. For Aunt Jennifer has bought them
  4. For Aunt Jennifer controls them in the ring

Answer : For Aunt Jennifer has created them on a screen

7) Which poetic device has been used in ‘Chivalric Certainty’?

  1. Pun
  2. Personification
  3. Alliteration
  4. Transferred Epithet

Answer : Alliteration

8) Which poetic device has been used in ‘Bright Topaz’?

  1. Metaphor
  2. Personification
  3. Alliteration
  4. Transferred Epithet

Answer : Metaphor

9) Why does the poet mean by ‘They do not fear the men beneath the tree’?

  1. They are not afraid of humans
  2. They are not afraid of anyone
  3. They walk freely and confidently
  4. All of these

Answer : All of these

10) Why does the word ‘Sleek’ mean?

  1. Well-groomed/Stylish
  2. Filthy
  3. Smutty
  4. None of these

Answer : Well-groomed/Stylish

Related

Stanza 2

Aunt Jennifer’s fingers fluttering through her wool
Find even the ivory needle hard to pull.
The massive weight of Uncle’s wedding band
Sits heavily upon Aunt Jennifer’s hand.

1) Which poetic device has been used in ‘Fingers fluttering’?

  1. Metaphor
  2. Personification
  3. Alliteration
  4. Transferred Epithet

Answer : Alliteration

2) Whom is Aunt Jennifer afraid of in this stanza?

  1. Her husband
  2. Her mother
  3. Her father
  4. Her father-in-law

Answer : Her husband

3) What is ivory needle?

  1. Needle made of precious material (Tusk)
  2. Needle made of inferior quality material
  3. Needle made of feathers
  4. None of these

Answer : Needle made of precious material (Tusk)

4) Which poetic device has been used in ‘Sits heavily upon Aunt Jennifer’s hands’?

  1. Metaphor
  2. Personification
  3. Alliteration
  4. Transferred Epithet

Answer : Personification

Stanza 3

When Aunt is dead, her terrified hands will lie
Still ringed with ordeals she was mastered by.
The tigers in the panel that she made
Will go on prancing, proud and unafraid.

1) Which poetic device has been used in ‘Terrified hands’?

  1. Metaphor
  2. Personification
  3. Alliteration
  4. Transferred Epithet

Answer : Transferred Epithet

2) Which poetic device has been used in ‘Prancing Proud’?

  1. Metaphor
  2. Personification
  3. Alliteration
  4. Transferred Epithet

Answer : Alliteration

3) Which poetic device has been used in ‘Still ringed with ordeals’?

  1. Metaphor
  2. Personification
  3. Pun
  4. Transferred Epithet

Answer : Pun

4) What will be the effect of Aunt Jennifer’s death on tigers?

  1. They will cry
  2. They will take revenge from her husband
  3. They will not, at all, be affected
  4. They will commit suicide

Answer : They will not, at all, be affected

5) What does the poet mean by ‘Still ringed with ordeals’?

  1. It means she is still exploited and harassed
  2. It means she is still free and open to express
  3. It means she has been given all the rights of a woman
  4. It means that she has freedom to do whatever she wants

Answer : It means she is still exploited and harassed

We would love your reading of  Formal Letters, Notice Writing, Formal & Informal Invitation, Classified Advertisement, Debate Writing, Speech Writing, Article Writing, Report Writing, Note Making, Poster Making, Short Story Writing, Leave Application Writing, Descriptive Paragraph Writing for scoring higher in upcoming examination.

Do share this post if you liked Extracts of Aunt Jennifer’s Tigers. For more updates, keep logging on BrainyLads.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!

Wish to Stay Updated

Join Us on Telegram

Click Here to Join