MCQ of Population Distribution Density Growth and Composition | India |

MCQ of Population Distribution Density Growth and Composition | India | India people and economy| Part B | Unit 1|Chapter 1|

 

1. What is the population of India according to census 2011?
a. 1,200 million
b. 1,300 million
c. 1,210 million
d. 1,310 million
Ans. 1,210 million

2. When was the first population census conducted in India?
a. 1872
b. 1842
c. 1873
d. 1875
Ans. 1872

3. What is the density of population of India 2011?
a. 382 person per sq km
b. 384 person per sq km
c. 382 person per sq m
d. 376 person per sq km
Ans. 382 person per sq km

4. The annual growth rate of India’s population is _____
a. 1.61 percent
b. 1.62 percent
c. 1.43 percent
d. 1.64 percent
Ans. 1.64 percent

5. Which phase is referred to population explosion in India?
a. Phase I
b. Phase II
c. Phase III
d. Phase IV
Ans. Phase III (1951- 1981)

6. What are the reasons for downfall in population growth in phase 4 in India?
a. Increase in the mean age at marriage.
b. Improved education.
c. Improved conditions of female in the country.
d. All of the above.
Ans. All of the above

7. The percentage of population living in villages according to 2011 is ____
a. 58.8%
b. 68.8%
c. 68.9%
d. 58.9%
Ans. 68.8%

8. Which state has highest percentage of rural population in India 2011?
a. Haryana
b. Uttar Pradesh
c. Bihar
d. Himachal Pradesh
Ans. Himachal Pradesh (89.96)

9. Which of the following state is most urbanized state of India?
a. Maharashtra
b. Punjab
c. Kerala
d. Goa
Ans. Goa

10. Workers who work for more than 184 days (more than 6 mounts) are considered as which type of worker?
a. Main worker
b. Marginal worker
c. Non workers
d. Self employed
Ans. Main workers

You may also read MCQ of Human Geography, MCQ of Population : Distribution, Density and Growth, MCQ of Population Composition, MCQ of Human Development, MCQ of Primary Activities, MCQ of India People and Economy, MCQ of Migration Types Causes and Consequences for better understanding of the chapters.

11. Which state holds the highest percentage of Hindu population in India?
a. Haryana
b. Punjab
c. Uttar Pradesh
d. Himachal Pradesh
Ans. Himachal Pradesh

12. The national youth policy which proposes a holistic ‘vision’ for the youth of India was launched in which year?
a. January 2014
b. February 2014
c. January 2015
d. February 2015
Ans. January 2014

13. Which one of the following is the largest linguistic group of India?
a. Sino- Tibetan
b. Indo-Aryan
c. Austric
d. Dravidian
Ans. Indo-Aryan

14. Which state has the highest sex ratio in India?
a. Kerala
b. Haryana
c. Punjab
d. Goa
Ans. Kerala

15. How much percent of World’s population is in India?
a. 16.7%
b. 18.6%
c. 14.6%
d. 16.8%
Ans. 16.7%

16. How many Million Plus towns are there in India according to 2001?
a. 42
b. 56
c. 54
d. 24
Ans.  54

17. What is the average sex ratio In India in 2011?
a. 919
b. 926
c. 934
d. 943
Ans. 943

18. In how many years India’s population will be doubled?
a. 32 years
b. 34 years
c. 36 years
d. 38 years
Ans. 36 years

19. Which of the following is most important factor for population change?
a. Death and Birth rate.
b. Migration
c. Both (A) and(B)
d. None of the above.
Ans. Both (a) and (b)

20. The highest density of India is found in_____
a. Haryana
b. Delhi
c. Uttar Pradesh
d. Bihar
Ans. Delhi

 

Do share the post if you liked the MCQ of Population Distribution Density Growth and Composition. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!