MCQ of Population Distribution Density and Growth, Class 12, Geography

MCQ of Population Distribution Density and Growth, Class 12, Geography, Unit 2, People

1. Who said “Asia has many places where people are few but few places where people are many”?
a. George B. Cressey
b. Ralph waldo
c. Thomas Malthus
d. None of the following
Ans. George B. Cressey

2. Broadly 90% of the population lives in what percentage of total habitant land?
a. 5%
b. 10%
c. 20%
d. 50%
Ans. 10%

3. Which one of the following countries is not among top 10 nations with highest population?
a. Mexico
b. Russia
c. Bangladesh
d. South Korea
Ans. South Korea

4. Out of top 10 countries how may countries are in Asia?
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6
Ans. 6

5. Which continent has highest population density?
a. Europe
b. Australia
c. Asia
d. Northern America
Ans. Asia

6. Which one of the following is not a geographical factor influencing the distribution of population?
a. Availability of water
b. Climate
c. Landform
d. Minerals
Ans. Minerals

7. Ruhr basin in Germany and Katanga Zambia copper belt in Africa area. perfect example of____?
a. Minerals
b. Climate
c. Soil
d. None of the above
Ans. Minerals

8. The Kobe Osaka region of Japan is thickly populated because of____?
a. Good climate
b. Presence of a number of industries
c. High minerals deposited
d. None of the above
Ans. Presence of a number of industries

9. What is the growth of population of India?
a. 18.15 crores
b. 20 crores
c. 17.8 crores
d. none of the above
Ans. 18.15 crores

10. Change of population in a particular area between two points of time is known as___?
a. Population density
b. Birth rate
c. Death rate
d. Growth of population
Ans. Growth of population

You may also read MCQ of Human Geography, MCQ of Population Composition, MCQ of Human Development, MCQ of Primary Activities, MCQ of India People and Economy, MCQ of Migration Types Causes and Consequences for better understanding of the chapters.

11. Which of the following is most suitable for a developed country?
A. positive growth of population
b. negative growth of population
c. high population density
d. low population density
Ans. Negative growth of population

12. In which type of migration, migrants moveout from the place of origin to a new place?
a. Immigration
b. Emigration
c. Both a and b
d. None of the above
Ans. Immigration

13. Which one of the following is a good example of push factor?
a. Poor living conditions
b. Education facilities
c. Better environment
d. Employment opportunities
Ans. Poor living conditions

14. Which one of the following is not a good example of pull factor?
a. Education facilities
b. Better environment
c. Employment opportunities
d. Unpleasant climate
Ans. Unpleasant climate

15. How many years it took to rise from 5 billion population to 6billion population?
a. 1 year
b. 20 years
c. 4 years
d. 12 years
Ans. 12 years

16. What is the growth rate of Asia (2010-15)?
a. 1.0%
b. 2%
c. 1.7%
d. None of the above
Ans. 1.0%

17. What is the annual population growth rate of India?
a. 1.63%
b. 1.64%
c. 1.65%
d. 1.66%
Ans. 1.64%

18. What was the reason behind high death rate in first stage of demographic transition?
a. Epidemic
b. Variable food supply
c. Both a and b
d. None of the above
Ans. Both a and b

19. What caused a boost in population in second stage of demographic transition?
a. Improvement in medical facilities
b. High fertility rate
c. Both a and b
d. None of the above
Ans. Both a and b

20. Why did both fertility rate and mortality are declined in third stage of demographic transition?
a. Urbanized population
b. better education
c. marriage control
d. all of the above
Ans. All of the above

21. The theory (1798) which states that the number of people will increase faster than food supply was stated by ___________?
a. George B. Cressey
b. Ralph waldo
c. Thomas Malthus
d. None of the following
Ans. Thomas Malthus

22. Which one of the following continents has the highest growth rate of population?
a. Asia
b. Europe
c. Australia
d. Africa
Ans. Africa

23. The world population exploded in eighteenth century after the____?
a. World war 2
b. Cold war
c. Civil war
d. Industrial revolution
Ans. Industrial revolution

 

Do share the post if you liked the MCQ of Population Distribution Density and Growth. For more updates, keep logging on BrainyLads

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!