MCQ of Population Composition | Class 12 | Geography | CBSE | Term-1 |

MCQ of Population Composition | Class 12 | Geography | CBSE |

1. Which one of the following states has most unfortunate sex ratio in India according to census 2011?
a. Haryana
b. Punjab
c. Bihar
d. Uttar Pradesh
Ans. Haryana (861 female)

2. Which one of the following formulas can be used to calculate sex ratio in India?
a. Male population/ female population X 1000
b. Female population/ male population X 1000
c. Both a and b
d. None of the above
Ans. Female population/ male population X 1000

3. Which one of the following situations can lead to an unfortunate sex ratio?
a. Areas with the practice of female foeticide
b. Domestic violence
c. Female infanticide
d. All of the above
Ans. All of the above

4. What is the average sex ratio in the world?
a. 120 male/ 100 female
b. 210 male/ 100 female
c. 102 male/ 100 female
d. None of the above
Ans. 102 male/ 100 female

5. Which one of the following countries have highest sex ratio in world?
a. Latvia
b. USA
c. South Korea
d. Japan
Ans. Latvia

You may also read : MCQ of Human Geography, MCQ of Population : Distribution, Density and Growth

6. Which one of the following countries have lowest sex ration in the world?
a. India
b. UAE
c. Pakistan
d. Qatar
Ans. Qatar

7. According to the United Nations, how many countries are having unfavorable sex ratio?
a. 70
b. 71
c. 72
d. None of the above
Ans. 72

8. Population of what age group is considered as working population?
a. 15-59 years
b. 18-59 years
c. 18-60 years
d. None of the above
Ans. 15-59 years

9. On which side of the age- sex pyramid we represent female population?
a. Left side
b. Right side
c. Any side
d. None of the above.
Ans. Right side

10. Countries like Nigeria and Bangladesh are perfect example of which type of age sex pyramid?
a. Expanding population
b. Constant population
c. Declining population
d. None of the above
Ans. Expanding population

11. Which of the age sex pyramid is also known as ‘bell shaped pyramid’?
a. Expanding population
b. Constant population
c. Declining population
d. None of the above
Ans. Constant population

12. In which type of age sex pyramid population growth is usually zero or negative?
a. Expanding population
b. Constant population
c. Declining population
d. None of the above
Ans. Declining population

13. In which one of the following countries male outnumber female population in rural and female outnumber male in urban areas?
a. India
b. China
c. Finland
d. Pakistan
Ans. Finland

14. In European countries, a deficit of males is due to:
A. Low Birth Rate
B. High Death Rate
C. Better status of women
D. Better status of men
Ans. Better status of women

15. Which one of the following has caused the sex ratio of the United Arab Emirates to be low?
a. Selective migration of working population
b. High birth rate of males
c. Low birth rate of females
d. High out-migration of females.
Ans. High out-migration of female

 

Do share this post if you liked the MCQ of Population Composition. For more updates, keep logging on BrainyLads

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!