MCQ of Primary Activities | Class 12 | Geography | Term 1 | CBSE |

MCQ of Primary Activities | Class 12 | Geography | Term 1 | CBSE |

1. Which of the following is correct about the economic activities?
a. These are human activities which generate income
b. They are broadly grouped in to primary, secondary, tertiary and quaternary activities
c. Both (a) and (b) are correct
d. Only (a) is correct
Ans. Both (a) and (b) are correct.

2. Which of the following economic activities are directly dependent on environment?
a. Primary activities
b. Secondary activities
c. Tertiary activities
d. Quaternary activities
Ans. Primary activities

3. Which of the following activity was associated with earliest human beings?
a. Pastoralism
b. agriculture
c. Hunting and gathering
d. Mining
Ans. Hunting and Gathering

4. Consider and evaluate the following statements than choose correct options for them from the given options.
1. Many species now have become extinct or endangered due to illegal hunting.
2. The early hunters used primitive tools made of stones, twigs or arrows so the number of animals killed were limited.
Options;
a. Only statement 1 is correct
b. Only statement 2 is correct
c. Both statements 1 and 2 are correct
d. Both statements are incorrect
Ans. Both statements 1 and 2 are correct

5. Consider the following characteristics and choose suitable title for them from the given options.
a. Practiced in regions with harsh climatic conditions, often involves primitive societies.
b. Requires a small amount of capital investment
c. Operates at very low level of technology
Options;
a. Gathering
b. Hunting
c. Pastoralism
d. Nomadic herding
Ans. Gathering

6. In which of the following areas gathering practiced?
a. Northern Canada
b. Amazon Basin
c. Northern fringe of Australia
d. All of above
Ans. All of the above

7. Which of the following is not related with the items gathered by gatherer?
a. Balata
b. cosmetics
c. Wheat plant
d. rubber
Ans. Wheat plant

8. Consider and evaluate the following statements and choose the correct option from the
given options for the same.
I. Products of gathering cannot compete in the world market.
II. Synthetic products often of better quality and at lower prices
Options;
a. Both the statements I and II are correct
b. Both statements I and II are correct and the statement II is the true cause behind the
statement I.
c. Both the statements are incorrect.
d. Only statement I is true.
Ans. Both statements I and II are correct and the statement II is the true cause behind the
statement I.

9. Which of the following factor is most important for the movement of nomadic herders from one place to another?
a. Climatic conditions
b. Technological level
c. Amount of money
d. Quality of pastures and water
Ans. Quality of pastures and water

10.” Each nomadic community occupies a well-identified territory as a matter of tradition”
Above mentioned line is an important characteristic of which of the following activity?
a. Subsistence agriculture
b. Nomadic herding
c. Plantation agriculture
d. Collective farming
Ans. Nomadic herding

You may also read MCQ of Human Geography, MCQ of Population : Distribution, Density and Growth, MCQ of Population Composition, MCQ of Human Development, for better understanding of the chapters.

11. Make correct pairs from the given columns choose correct options;
AREA OF NOMADIC HERDING ANIMALS KEPT
1. Tropical Africa (i) Yak and Llamas
2. Sahara and Asiatic desert (ii) Reindeer
3. Mountainous areas of Tibet and Andes (iii) Sheep and goats
4. Arctic and sub Arctic areas (iv) Cattle
a. 1. (iv), 2. (iii), 3. (i), 4. (ii)
b. 1. (ii), 2. (iv) 3. (iii), 4. (i)
c. 1. (i), 2. (ii), 3. (iii), 4. (iv)
d. 1. (iii), 2. (i), 3. (iv), 4. (ii)
Ans. 1. (iv), 2. (iii), 3. (i), 4. (ii)

12. In Himalayan regions which of the following tribes are linked with the activity of Transhumance?
a. Bheels
b. Gonds
c. Bakarwals
d. Santhals
Ans. Bakarwals

13. Which of the following are the chief characteristic of Commercial livestock rearing?
a. Organized and capital intensive
b. Practiced on permanent ranches
c. Only one type of animal is reared
d. All the above
Ans. All of the above.

14. Grazing in parcels, is an important characteristic of which of the following activity?
a. Nomadic herding
b. Commercial livestock rearing
c. Dairy farming
d. Factory farming
Ans. Commercial livestock rearing

15. Commercial livestock rearing is not associated with which of the following countries?
a. Central China
b. New Zealand
c. Australia
d. Argentina
Ans. Central China

16. Which of the following area is not associated with Primitive subsistence farming?
a. Africa
b. South and Central America
c. New Zealand
d. South East Asia
Ans. New Zealand

17. Slash and burn agriculture is also known as –
a. Jhuming in North eastern India
b. Milpa in Central America
c. Ladang in Indonesia
d. All the above
Ans. All of the above.

18. Which of the following factor is responsible for the lessening trend reflected in the cycle of ‘Jhum’?
a. uneven topography of North-eastern India
b. Loss of fertility in different parcels
c. Lack of technology
d. Due to river Brahmaputra and vast network of its tributaries
Ans. Loss of fertility in different parcels.

19. Intensive subsistence agriculture is characterized by which of the following factors?
a. Land holdings are very small due to high density of population.
b. The yield per unit area is high but per labor productivity is low
c. Single crop specialization
d. Only (a) and (b) are correct
Ans. Only (a) and (b) are correct

20. Fodder crop is an important component of which of the following farming?
a. Mediterranean Farming
b. Mixed Farming
c. Extensive commercial grain farming
d. Dairy Farming
Ans. Mixed Farming

21. ‘Growing flowers’ especially tulips is the specialization of which of the following countries?
a. Norway
b. Sweden
c. Netherlands
d. Belgium
Ans. Netherlands

22. Which of the following column is not matched correctly?
ACTIVITY CHARACTERISTICS
a. Truck farming Growing of vegetables
b. Factory farming Rearing of poultry and cattle
c. Market gardening Growing of flowers
d. Viticulture Rearing of fish
Ans. Viticulture-rearing of fish.

23. Which of the following is an important feature of poultry farming and cattle rearing?
a. Breed selection and scientific breeding
b. Feeding of animals and poultry done on manufactured feed stuff
c. Farmers used to pool in all their resources
d. Only (a) and (b) are correct
Ans. Only (a) and (b) are correct

24. Which of the following crop is considered as the principal crop?
a. Wheat
b. Barley
c. Maize
d. Oats
Ans. Wheat

25.’Single crop specialization’ is the characteristics of which of the following type of
agriculture?
a. plantation agriculture
b. Mediterranean agriculture
c. Intensive subsistence agriculture
d. None of the above
Ans. None of the above.

26. Which of the following will be considered as an economic activity?
a. Teaching of students in the class by a teacher
b. Nursing of husband at home by a nurse
c. Giving services at free of cost at any religious place
d. Pilgrimage to old parents.
Ans. Teaching of students in the class by a teacher

27. Which of the following is not an economic activity?
a. Treatment of patient by a doctor
b. Selling of fruits by a fruit seller
c. Growing of crops by a farmer
d. Taking care of mother to her child
Ans. Taking care of mother to her child

28. Which of the following is not a primary activity?
a. Animal herding
b. Services of an advocate
c. Fishing
d. Mining
Ans. Services of an advocate

29. Which of the following represent ‘Red Collar Jobs’?
a. People engaged in primary activities and their working area is located outside the home
b. Mechanics, working in factories and industries
c. Peoples engaged in Research and Development
d. Teachers teaching in schools and universities and doctors in hospitals
Ans. People engaged in primary activities and their working area is located outside the home.

30. Which of the following is not matched correctly?
AREA PRIMARY ACTIVITY
a. Amazon Basin Subsistence gathering
b. Arabian Peninsula Nomadic Herding
c. Argentina Extensive commercial grain farming
d. California Commercial livestock rearing
Ans. California- Commercial livestock rearing.

31. Consider the following statements related with nomadic herding-
1. The number of pastoral nomads has been decreasing.
2. This is mainly due to imposition of political boundaries.
Choose the correct options for the same.
a. Only 1 Is correct
b. Both 1 and 2 are correct
c. Only 2 is correct
d. Both are incorrect
Ans. Both 1 and 2 are correct

32. Which of the following is not a plantation crop?
a. Tea
b. Rice
c. Rubber
d. Sugarcane
Ans. Rice

33. Which of the following is not a feature of Dairy farming?
a. It is the most advanced and efficient type of rearing of mulch animals
b. It is practiced mainly near urban and industrial centers
c. Less capital investment is required
d. The largest area of Dairy farming is north –Western Europe.
Ans. Less capital investment is required

34. Which of the following country specializes in the growing of flowers?
a. Canada
b. Netherlands
c. Tasmania
d. Denmark
Ans. Netherlands

35. Which of the following countries became most successful in terms of Co-operative
Movement?
a. Canada
b. Denmark
c. Belgium
d. Sweden
Ans. Denmark

36. To which of the following, coffee estates are known for in Brazil?
a. Fazenda
b. Truck Farming
c. Factory Farming
d. Dairy Farming
Ans. Fazenda

37. What is the meaning of Kolkhoz?
a. Commercial Farming
b. Collective Farming
c. Co-operative Farming
d. Market Gardening
Ans. Collective Farming

38. Citrus fruits are the specialty of which of the following agriculture?
a. Plantation Agriculture
b. Truck Farming
c. Mediterranean Agriculture
d. Co-operative Agriculture
Ans. Mediterranean Agriculture

39. In Europe livestock is reared on the manufactured feedstuff. What does such kind of
agriculture called?
a. Factory Farming
b. Market Gardening
c. Truck Farming
d. Dairy Farming
Ans. Factory Farming

40. Consider the following.
i. Brazil
ii. Denmark
iii. Netherlands
iv. New Zealand
Which of the above mentioned is famous for Dairy farming?
a. Only 1 and 3
b. Only 2 and 4
c. Only 1 and 4
d. Only 3 and 4
Ans. Only 2 and 4

 

Do share this post if you liked the MCQ of Primary Activities. For more updates, keep logging on BrainyLads

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!