MCQ of Human Geography : Nature and Scope | Class 12 | Geography |

MCQ of Human Geography : Nature and Scope | Class 12 | Geography | Unit 1 |

 

1. Why dichotomy between physical and human geography is not valid?
a. Because of lack of evidences.
b. Because human and nature are inseparable.
c. Because of different ideologies.
d. None of the above.
Ans. Because human and nature are inseparable.

2. Which one of the following is not a suitable example of ‘organism’?
a. Mouth of the river
b. Nose of volcano
c. Profile of soil
d. Snout(nose) of glacier.
Ans. Nose of volcano

3. Who defined geography as “the synthetic study of relationship between human societies and earth’s surface”?
a. Ratzel
b. Ellen C. Semple
c. Paul Vidal de la Blache
d. None of the above
Ans. Ratzel

4. The interaction between primitive human society and strong forces of nature was termed as ___________?
a. Possibilism
b. Environmental determinism
c. Nondeterminism
d. None of the above
Ans. Environmental determinism

5. Tribes of Abujh Maad areas of central India is the best example of_________?
a. Possibility
b. Naturalization of humans.
c. Nondeterminism
d. None of the above
Ans. Naturalization of humans

6. Use of heaters in winters and air conditioners in summer is a suitable example of________?
a. Humanization of nature
b. Naturalization of human
c. Nondeterminism
d. None of the above.
Ans. Humanization of nature.

You may also read MCQ of Population : Distribution, Density and Growth, MCQ of Population Composition, MCQ of Human Development, MCQ of Primary Activities, MCQ of India People and Economy, MCQ of Migration Types Causes and Consequences for better understanding of the chapters.

7. Which one of the following is the most crucial factor which help human beings to interact with their physical environment?
a. Animals
b. Natural phenomena
c. Technology
d. All of the above.
Ans. Technology

8. Who gave the concept of middle path(Madhya Marg) between the two ideas of environmental determinism and possibility?
a. Griffith Taylor
b. Ratzel
c. Ellen C. Semple
d. Paul Vidal de la Blache
Ans. Griffith Taylor

9. Early colonial period emphasized on_______?
a. Discovery and exploration of new areas.
b. Idea that regions were part of whole.
c. Socio political.
d. None of the above.
Ans. Discovery and exploration of new areas.

10. Post modernism approach in geography came in which period?
a. 1970’s
b. 1950’s
c. 1930’s
d. 1990’s
Ans. 1990’s

You may also go through other subjects like MCQs of Biology, Physics, Chemistry, Music, Accountancy, Business Studies, Economics, Geography, Political Science & English for having a strong hold on the subject with an intent to score higher in the first term examination to be held in the month of November/December. 

Do share this post if you liked the MCQ of Human Geography. For more updates, keep logging on BrainyLads

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!