MCQ of India People and Economy | Human Settlements | Class 12 |

MCQ of India People and Economy | Human Settlements | Class 12 | Geography

 

1. Which one of the following is not a difference between rural and urban settlement?
a. Economic activity
b. Services
c. Social factors
d. Entertainment
Ans. Entertainment

2. How many types of rural settlements are broadly found in India?
a. 3 types
b. 4 types
c. 2 types
d. None of the above
Ans. 4 Types

3. In which of the following settlements fertile alluvial plains are usually found?
a. dispersed
b. hamleted
c. clustered
d. fragmented
Ans. Clustered

4. Which of the following settlements are usually Gujarat plain and some parts of Rajasthan?
a. dispersed
b. hamleted
c. clustered
d. fragmented
Ans. Fragmented

5. Which of the following settlements are locally called panna, para, palli, nagla, dhani, etc. in various parts of the country?
a. dispersed
b. hamleted
c. clustered
d. fragmented
Ans.  Hamleted

6. which one of the following settlement appear in the form of isolated huts or hamlets of few huts in remote jungle or hilly regions?
a. dispersed
b. hamleted
c. clustered
d. fragmented
Ans. Dispersed

7. How many types of towns are there in India according to their period of evolution?
a. 1 type
b. 2 types
c. 3 types
d. 4 types
Ans. 3 Types

8. Which of the following towns in India have historic background spanning over 200 years?
a. Ancient towns
b. Medieval towns
c. Modern house
d. None of these
Ans. Ancient Towns

9. The fort towns such as Delhi, Hyderabad, Jaipur, Lucknow, Agra and Nagpur are example of which type of town?
a. ancient towns
b. Medieval towns
c. Modern house
d. None of these
Ans. Medieval towns

10. Which one of the following is not a good example of modern towns in India?
a. Mumbai
b. Goa
c. Surat
d. Varanasi
Ans. Varanasi

You may also read MCQ of Human Geography, MCQ of Population : Distribution, Density and Growth, MCQ of Population Composition, MCQ of Human Development, MCQ of Primary Activities for better understanding of the chapters.

11. According to 2011 what is the level of urbanization in India?
a. 30%
b. 20.89%
c. 31.16%
d. None of the above
Ans.  31.16%

12. Cities accommodating population size between one to five million are known as ______?
a. Towns
b. Mega city
c. Urban agglomeration
d. Metropolitan cities
Ans. Metropolitan cities

13. According to 2011, more than 60% of urban population in India lives in____?
a. Metropolitan cities
b. Mega city
c. Class I towns
d. None of the above
Ans.  Class I town

14. What percentage of urban population lives in mega cities?
a. 21% urban population
b. 37% urban population
c. 15% urban population
d. None of the above
Ans.  21% urban population

15. Which one of the following is not a type of town on the basis of their function?
a. Administrative towns
b. Industrial cities
c. Transport cities
d. Entertainment town
Ans. Entertainment Town

16. Which one of the following town were emerged as military training places and bases?
a. Industrial towns
b. Transport towns
c. Garrison towns
d. None of the above
Ans. Garrison Towns

17. Which one of the following is the largest agglomeration in India?
a. Greater Mumbai
b. Delhi
c. Kolkata
d. Chennai
Ans. Greater Mumbai

18. Which one of the following group of cities have been arranged in the sequence of their ranks i.e., 1, 2, 3 and 4 in size?
a. Greater Mumbai, Bangalore, Kolkata, Chennai
b. Delhi, Greater Mumbai, Chennai, Kolkata
c. Kolkata, Greater Mumbai, Chennai, Kolkata
d. Greater Mumbai, Kolkata, Delhi, Chennai
Ans. Greater Mumbai, Kolkata, Delhi, Chennai

19. Towns which have developed in mineral rich areas are known as ____?
a. Industrial towns
b. Tourist towns
c. Religious towns
d. Mining towns
Ans. Mining town

20. In which valley were Harappa and Mohenjo-Daro towns located?
A. Ganga
B. Narmada
C. Indus
D. Brahmaputra
Ans. Indus valley

21. How many towns are there in India?
A. 5161
B. 5598
C. 4268
D. 2611
Ans. 5161

22. How many million towns are there in India?
a. 30
b. 46
c. 55
d. 51
Ans. 55

Do share this post if you liked the MCQ of India People and Economy. For more updates, keep logging on BrainyLads

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!