MCQ of Human Development | Class 12 | Geography | Term 1 | Unit 2 |

MCQ of Human Development | Class 12 | Geography | Term 1 | Unit 2 |

 

1. Which of the following points correctly defines the term growth?
a. Refer to change over a period of time.
b. Quantitative and value neutral
c. May be positive or negative
d. All of the above
Ans. All of the above

 

2. Which of the following is the meaning of development?
a. Negative as well as positive
b. Qualitative change which is always value positive
c. When there is quantitative change, development takes place
d. None of the above
Ans. Qualitative change which is always value positive

 

3. Which of the only criterion was used earlier for many decades to measure a country’s level of development?
a. In terms of its economic growth
b. In terms of increased literacy
c. In terms of increasing basic amenities.
d. In terms of more expenditure in the field of education.
Ans. In terms of its economic growth

 

4. Which of the following economists developed the concept of Human Development?
a. Amartya Sen
b. Kailash Satyarthi
c. Muhammad Yunus
d. Dr. Mehboob-ul-Haq
Ans. Dr. Mehboob-ul-Haq

 

5. Which of the following is not a key area of human development?
a. Access to resources
b. Access to health
c. Access to education
d. Access to lead a luxurious life
Ans. Access to lead a luxurious life

You may also read : MCQ of Human Geography, MCQ of Population : Distribution, Density and Growth, MCQ of Population Composition

6. Which of the following reasons are responsible for the incapability and non-freedom to make even basic choices?
a. Their inability to acquire knowledge
b. Their material poverty
c. social discrimination and inefficiency of institutions
d. All of the above
Ans. All of the above

 

7. Which of the following pair is not correctly matched?
PILLARS OF HUMAN DEVELOPENT INDICATORS
a. Equity – making equal access to opportunities available to everybody.
b. Sustainability – Continuity in the availability of opportunities.
c. Productivity – Resources must be used keeping in mind the future.
d. Empowerment- To have the power to make choices.
Ans. Productivity – Resources must be used keeping in mind the future.

 

8. Which of the following pair is not matched correctly?
APPROACHES FEATURES
a. Income approach – Human development is seen as being linked to income
b. Welfare Approach – It looks at human beings as beneficiaries or targets of all
development activities
c. Basic Needs Approach- Proposed by Dr. Mehboob-ul-Haq in which human
choices are considered
d. Capability Approach – Associated to Prof. Amartya Sen. Building human
capabilities in the areas of health, education and resources
Ans. Basic Needs Approach- Proposed by Dr. Mehboob-ul-Haq in which human
choices are considered.

 

9. Which of the following score represent the greater level of human development?
a. When the score is closer to 0.268
b. When the score is closer to 1
c. When the score is closer to 0.586
d. When the score is closer to -1
Ans. When the score is closer to 1

 

10. Which of the following countries is having lower rank in terms of human development index?
a. Sri Lanka
b. India
c. Tobago
d. Trinidad
Ans. India

 

11. Which of the following states performs much better in human development despite having lower per capita income?
a. Punjab
b. Haryana
c. Kerala
d. Tamil Nadu
Ans. Kerala

 

12. Which of the following countries attained a top rank in terms of its Human Development Index Value?
a. Norway
b. Denmark
c. Netherlands
d. Ireland
Ans. Norway

 

13. Which of the following factors are responsible for having the low level of human development index in some countries?
a. Political turmoil
b. social instability in the form of civil war
c. Famine or high incidence of diseases
d. All of the above
Ans. All of the above

 

14. Which one of the following countries is having lowest HDI?
a. Pakistan
b. Afghanistan
c. UAE
d. Nizar
Ans. Nizar

 

15. Which program was introduced by the government of India to address the issue of decline in child sex ratio?
a. Beti Bachao Beti Padhao
b. Annapurna Scheme.
c. Bhartiya Mahila Bank Business Loan.
d. Mudra Yojana Scheme.
Ans. Beti Bachao Beti Padhao

 

16. What means to have the power to make choices?
a. Equity
b. Sustainability
c. Productivity
d. Empowerment
Ans. Empowerment

 

17. Suppose a country scored 0.268 in HDI, in which category will this country come in?
a. Very high
b. High
c. Medium
d. Low
Ans. Very low

 

18. In which year United Nations Development Programme (UNDP) published its first human development report?
a. 1940
b. 1990
c. 1980
d. 1987
Ans. 1990

 

19. Which only country in the world officially proclaims the Gross National Happiness (GNH)?
a. India
b. USA
c. Japan
d. Bhutan
Ans. Bhutan

 

Do share the post if you liked the MCQ of Human Development. For more updates, keep logging on BrainyLads

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!