MCQ of Biomechanics and Sports | Class 12 | Physical Education | Term 1

MCQ of Biomechanics and Sports

Question 1: Which among the following is not the importance of biomechanics?

  1. Improvement of sports technique
  2. Provides information about the structure of movement and the nature of forces acting on the movement
  3. Understanding about the physiology of human body
  4. Improvement of sports Equipments

Answer: Understanding about the physiology of human body

Question 2: The type of motion that occurs only between the long bones and wherein the angle between two bones is increased or decreased?

  1. Circumduction
  2. Angular movement
  3. Gliding movement
  4. Rotation

Answer: Angular movement

Question 3: The type of movement where in bone moves around a central axis without itself undergoing any displacement from the central axis is generally known as

  1. Hyperextension
  2. Dorsiflexion
  3. Inversion
  4. Rotation

Answer: Rotation

Question 4: Protraction refers to

  1. Moving a part backward
  2. Moving a part forward
  3. Turning the hand in such a way that palm is upward
  4. Bending the foot at the ankle towards the chin

Answer: Moving a part forward

Question 5: The circular motion which combines various motion such as flexion, Extension, Adduction and Abduction is commonly known as

  1. Inversion
  2. Elevation
  3. Circumduction
  4. None of the above

Answer: Circumduction

We would love you reading of MCQ of Planning in Sports, MCQ of Sports and Nutrition, MCQ of Children and Women in Sports, MCQ of Test and Measurements in Sports and for scoring higher in upcoming examination in Physical Education Exams.

Question 6: A swimmer is able to swim when he pushes the water backward. Which law of Newton is directly linked with it ?

  1. Newton’s first law of motion
  2. Newton’s second law of motion
  3. Newton’s third law of motion
  4. Law of inertia

Answer: Newton’s third law of motion

Question 7: The opposing force that occurs when one body is sliding over the surface of another body is generally known as

  1. Rolling friction
  2. Sliding friction
  3. Static friction
  4. None of the above

Answer: Sliding friction

Question 8: Which among the following is an example of Law of inertia?

  1. Starting in throwing the hammer
  2. Starting in sprinting
  3. Starting in rowing
  4. All of the above

Answer: All of the above

Question 9: Which among the following is an example of law of reaction ?

  1. Dribbing in basketball
  2. Walking
  3. Swimming
  4. All of the above

Answer: All of the above

Question 10: Which one of the following is not considered as the law of motion?

  1. Law of inertia
  2. Law of reaction
  3. Law of gravity
  4. Law of acceleration

Answer: Law of gravity

You may also go through other subjects like MCQs of Biology, Physics, Chemistry, Music, Accountancy, Business Studies, Economics, Geography, Political Science & English for having a strong hold on the subject with an intent to score higher in the first term examination to be held in the month of November/December.

Question 11: Biomechanics usually deals with

  1. Movement of muscles involved in our body
  2. Understanding of the physiology of the body
  3. Understanding of various mechanical exercises to correct our deformity
  4. Effect of forces on different movements performed by the human body

Answer: Effect of forces on different movements performed by the human body

Question 12: Opening of hand side wise in such a way that your hands moves away from the midline of the body is generally known as

  1. Flexion
  2. Extension
  3. Abduction
  4. Adduction

Answer: Abduction

Question 13: Newton’s second law of motion is also popularise as

  1. Law of inertia
  2. Law of acceleration
  3. Law of action reaction
  4. Law of velocity

Answer: Law of acceleration

Question 14: Newton’s third law of motion is also popularise as

  1. Law of inertia
  2. Law of acceleration
  3. Law of action reaction
  4. Law of velocity

Answer: Law of action reaction

Question 15: Which Newton’s law work in the long jump take off__

  1. Law of conservation of mass
  2. Law of inertia
  3. Law of acceleration
  4. Law of action reaction

Answer: Law of action reaction

Question 16: Biomechanics refers to the study of internal and external forces and their effects on ___

  1. The field
  2. The athlete
  3. The environment
  4. All of the above

Answer: The athlete

Question 17: Which one of the succeeding statement is not accurate?

  1. Flexion is the movement in the Sagittal plane that decreases the angle at the moving joint
  2. Flexion is the movement in the frontal plane that decreases the angle at the moving joint
  3. Extension is the opposite of flexion which increases angle at the moving joint
  4. None of the above

Answer: Flexion is the movement in the frontal plane that decreases the angle at the moving joint

Question 18: Adduction and Abduction movements refers to

  1. Moving the body part towards and away from the midline respectively
  2. Moving the body part away and towards from the midline respectively
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: Moving the body part towards and away from the midline respectively

Question 19: In which of the following games friction acts as a disadvantageous part?

  1. Racing
  2. Gymnastics
  3. Cycling
  4. None of the above

Answer: Cycling

Question 20: The laws of motion were formulated by

  1. Alexander
  2. Harvard
  3. Newton
  4. None of the above

Answer: Newton

Question 21: __ is defined as resistance to the motion which is caused by contact between the two surfaces.

  1. Friction
  2. Repulsion
  3. Gravitation
  4. None of the above

Answer: Friction

Question 22: The force produced when surface of two objects comes into contact with each other and tends to move but there is no relative motion between the objects is generally known as

  1. Rolling friction
  2. Sliding friction
  3. Fluid friction
  4. Static friction

Answer: Static friction

Question 23: In cricket, greater is the force exerted by the bat on the ball higher would be the speed of the ball towards the boundary. Which law of Newton is associated with this application?

  1. Newton’s first law of motion
  2. Newton’s second law of motion
  3. Newton’s third law of motion
  4. None of the above

Answer: Newton’s second law of motion

Question 24: In swimming If a swimmer pushes the water faster in the backward direction than he would be propelled faster in the forward direction . Which law of Newton is associated with this application?

  1. Newton’s first law of motion
  2. Newton’s second law of motion
  3. Newton’s third law of motion
  4. None of the above

Answer: Newton’s third law of motion

Question 25: Which of the following measures can be considered as an accurate way to reduce friction?

  1. Presence of spikes on the soles of football shoes
  2. Application of chalk powder on the hand and feet by gymnasts
  3. Use of narrow boats in rowing
  4. None of the above

Answer: Application of chalk powder on the hand and feet by gymnasts

 

Do share this post if you liked the MCQ of MCQ of Biomechanics and Sports. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!