MCQ of Sports and Nutrition | Class 12 | Physical Education | Term 1 |

MCQ of Sports and Nutrition

Question 1: Which of the following is not considered as a macronutrient ?

  1. Carbohydrates
  2. Protein
  3. Fats
  4. Minerals

Answer: Minerals

Question 2: Glucose, Fructose, Galactose, Maltose and Lactose are all examples of

  1. Complex Carbohydrates
  2. Proteins
  3. Simple Carbohydrates
  4. None of the above

Answer: Simple Carbohydrates

Question 3: Which one of the succeeding type of fats increases the chances of heart disease due to increase in amount of cholesterol in the blood?

  1. Saturated Fats
  2. Mono – unsaturated Fats
  3. Polyunsaturated Fats
  4. None of the above

Answer: Saturated Fats

Question 4: Amount of protein per pound of the ideal body weight required by the body is ___.

  1. 72 grams
  2. 36 grams
  3. 90 gram
  4. 13 grams

Answer: 0.36 grams

Question 5: The main function of water is to

  1.  Various cells of the body are transported nutrients with help of water
  2. Regulation of body temperature
  3. Excretion of waste products
  4. All of these

Answer: All of these

We would love you reading of MCQ of Planning in SportsMCQ of Children and Women in Sports, MCQ of Test and Measurements in Sports and MCQ of Biomechanics and Sports for scoring higher in upcoming examination in Physical Education Exams.

Question 6: How many amino acids must be available in diet ?

  1. 23 amino acids
  2. 9 amino acids
  3. 17 amino acids
  4. None of the above

Answer: 9 amino acids

Question 7: A diet rich in ___requires lesser amount of water in comparison to diet rich in proteins and fats.

  1. Vitamins
  2. Minerals
  3. Carbohydrates
  4. Calcium

Answer: Carbohydrates

Question 8: Which one of the succeeding statement regarding a balanced diet is not accurate?

  1. It consists of all essential nutrients in adequate amount.
  2. The proportion between different constituent of food is variable.
  3. Food should be according to the requirement of an individual
  4. None of the above

Answer: The proportion between different constituent of food is variable

Question 9: Which one of the following micro mineral helps us in blood clotting?

  1. Potassium
  2. Calcium
  3. Sodium
  4. Phosphorous

Answer: Calcium

Question 10: Deficiency of calcium results in

  1. Anaemia
  2. Night blindness
  3. Rickets
  4. Xerphthalmia

Answer: Rickets

You may also go through other subjects like MCQs of Biology, Physics, Chemistry, Music, Accountancy, Business Studies, Economics, Geography, Political Science, Physical Education & English for Class 12 in order to have a strong hold on the subject with an intent to score higher in the first term examination.

Question 11: Which mineral helps iron in formation of haemoglobin ?

  1. Copper
  2. Chromium
  3. Cobalt
  4. Vitamin E

Answer: Copper

Question 12: : Liver , Meat , Egg and dry fruits are the main sources of

  1. Copper
  2. Iron
  3. Chromium
  4. None of the above

Answer: Iron
Question 13: Goitre is caused due to

  1. Lack of Iodine
  2. Lack of Copper
  3. Lack of Chromium
  4. Lack of sodium

Answer: Lack of Iodine
Question 14: Which one of the following is not a fat soluble vitamin?

  1. Vitamin A
  2. Vitamin C
  3. Vitamin D
  4. Vitamin E

Answer: Vitamin C
Question 15: Cod liver oil , animal liver , egg yolk , milk, mango , papaya and yellow vegetables are rich in

  1. Vitamin D
  2. Vitamin E
  3. Vitamin A
  4. Vitamin K

Answer: Vitamin A
Question 16: Which of the following vitamin is a white crystalline substance and helps in maintaining the normal functioning of parathormone and the level of calcium and phosphorus?

  1. Vitamin D
  2. Vitamin E
  3. Vitamin A
  4. Vitamin K

Answer: Vitamin D
Question 17: Which vitamin is an antioxidant and helps to slow down the process that damage cells?

  1. Vitamin D
  2. Vitamin E
  3. Vitamin A
  4. Vitamin K

Answer: Vitamin E
Question 18: Deficiency of ___ causes anaemia and ___ protects us from anaemia.

  1. Iron , Cobalt
  2. Cobalt , Iron
  3. Chromium , Potassium
  4. Calcium , Iron

Answer: Iron , Cobalt
Question 19: Which one of the succeeding vitamin is not soluble in water?

  1. Vitamin B1
  2. Vitamin C
  3. Vitamin B5
  4. None of the above

Answer: None of the above
Question 20: Vitamin B2 is also known as

  1. Niacin
  2. Riboflavin
  3. Thiamin
  4. Pantothenic

Answer: Riboflavin
Question 21: Which Vitamin is also known as ascorbic acid?

  1. Vitamin B1
  2. Vitamin C
  3. Vitamin B5
  4. Vitamin A

Answer: Vitamin C
Question 22: Which one of the following can not be considered as a constituent element of Fats?

  1. Carbon
  2. Hydrogen
  3. Oxygen
  4. Nitrogen

Answer: Nitrogen

Question 23: What is the ratio of hydrogen to oxygen atom in most of the carbohydrates?

  1. 1 : 2
  2. 2:1
  3. 1:3
  4. None of the above

Answer: 2 : 1

Question 24: Deficiency of Vitamin C or ascorbic acid leads to a disease which is commonly known as

  1. Loss of leucocytes
  2. Scurvy
  3. Depression
  4. Constipation

Answer: Scurvy

Question 25: A balanced diet can be considered accurate when it will be

  1. Rich in minerals only
  2. Rich in Water only
  3. According to the requirements of individual
  4. Independent of proportion of nutrients

Answer: According to the requirements of individual

Question 26: Which one of the following is not a non nutritive component of diet ?

  1. Protein
  2. Fibre
  3. Water
  4. Both B and C

Answer: Both B and C

Question 27: Fats contain carbon, oxygen and hydrogen in the percentage of _ ,_ and _ respectively.

  1. 76, 12, 12
  2. 30, 35 , 35
  3. 12, 76, 12
  4. None of the above

Answer: 76, 12, 12

Question 28: Substance required by our body for our growth , energy and maintenance is commonly known as

  1. Nutrient
  2. Carbohydrates
  3. Protein
  4. Fats

Answer: Nutrient

Question 29: Which diet element should be increased from its normal value in the diet of body builder ?

  1. Minerals
  2. Carbohydrates
  3. Protein
  4. Fats

Answer: Protein

Question 30: Primary function of protein in our body is to

  1. Form new tissue and repair the broken tissue
  2. Excrete waste products
  3. Regulates the body temperature
  4. Lower the blood cholesterol

Answer: Form new tissue and repair the broken tissue

Question 31: All the succeeding are the nutrients found in our diet except

  1. Protein
  2. Carbohydrates
  3. Cellulose
  4. Fats

Answer: Cellulose

Question 32: Which nutrient is essential for supplying the body with energy?

  1. Protein
  2. Carbohydrates
  3. Fats
  4. Minerals

Answer: Carbohydrates

Question 33: The milk, cheese and yogurt group are important for

  1. Strong bones
  2. Teeth
  3. Muscles
  4. All of the above

Answer: All of the above

Question 34: Which one of the succeeding explains balanced diet accurately?

  1. A balanced diet has carbohydrates, protein and fats in the ratio of 2:3:1
  2. A diet that consists of carbohydrates, protein , fats , vitamin , mineral and water in adequate quantity and quality according to the requirements of individual
  3. It is greater of eating a particular food according to the taste of an individual
  4. It is possible only in certain cultures according to food items locally available

Answer: A diet that consists of carbohydrates, protein , fats , vitamin , mineral and water in adequate quantity and quality according to the requirements of individual

Question 35: Which among the succeeding is not a non nutritive components of diet?

  1. Roughage
  2. Flavour compounds
  3. Water
  4. Colour compounds

Answer: Water

Question 36: A healthy body weight is considered the one that is between

  1. 12 and 24
  2. Less than 18
  3. Between 19 and 25
  4. More than 19

Answer: Between 19 and 25

Question 37: Which food item contains carbohydrates and fats?

  1. Bread and butter
  2. Rice and pulses
  3. Potato and tomato
  4. Tomato and almond

Answer: Bread and butter

Question 38: Rickets is a disease caused by the deficiency of

  1. Sodium
  2. Potassium
  3. Calcium
  4. Magnesium

Answer: Calcium

Question 39: Which nutrient helps in muscle growth and repair of tissue?

  1. Carbohydrates
  2. Protein
  3. Fats
  4. Minerals

Answer: Protein

Question 40: A diet rich in saturated fats can be linked with …

  1. Kidney failure
  2. Bulimia
  3. Cardiovascular disease
  4. Anorexia

Answer: Cardiovascular disease

Question 41: Our body requires vitamins and minerals since

  1. They give the body energy
  2. They help to carry out metabolic reactions
  3. They insulate the body’s organ
  4. They withdraw heat from the body

Answer: They help to carry out metabolic reactions

Question 42: BMI of 29.2 signifies

  1. Underweight
  2. Normal weight
  3. Overweight
  4. Obesity Class I

Answer: Overweight

Question 43: Vitamin A was discovered by

  1. Albert Einstein
  2. Henrik dam
  3. Edward Mellanby
  4. Elmer McCollum

Answer: Elmer McCollum

Question 44: Vitamin B complex is made up of ___ types of vitamins.

  1. Seven
  2. Eight
  3. Five
  4. None of the above

Answer: Eight

Question 45: BMI refers to

  1. Body Mass Indication
  2. Body Measurement
  3. Body Mass Index
  4. None of the above

Answer: Body Mass Index

Question 46: Which of the following food myth is not stated correctly?

  1. Starve Yourself in order to lose weight
  2. Eggs decreases cholesterol level
  3. Exercise makes you eat more
  4. Potatoes make you fat

Answer: Eggs decreases cholesterol level

Question 47: Food intolerance refers to

  1. Particular elements of certain food that cannot be properly processed and absorbed by digestive system of our body
  2. Side effects of dieting
  3. Sudden increase in weight of an individual
  4. None of the above

Answer: Particular elements of certain food that cannot be properly processed and absorbed by digestive system of our body

Question 48: Which one of the following statement is not accurate?

  1. Amount of calories intake does not matter when an individual is on diet
  2. Labelled food does not satisfies the nutrient requirements of an individual’s body.
  3. In order to loose weight exercise is also necessary along with dieting
  4. None of the above

Answer: Amount of calories intake does not matter when an individual is on diet

Question 49: The component of food which is present in sugar is 

  1. Protein
  2. Carbohydrates
  3. Fats
  4. Vitamins

Answer: Carbohydrates

Question 50: In most organisms, the  living material contains 80% of which of the following substance?

  1. Protein
  2. Carbohydrates
  3. Fats
  4. Vitamins

Answer: Protein 

Do share this post if you liked the MCQ of MCQ of Sports and Nutrition. For more updates, keep logging on BrainyLads

12 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!