MCQ of Planning in Sports | Chapter 1 | Class 12 | Physical Education |

MCQ of Planning in Sports

Question 1: Which of the following statements regarding planning is not accurate?

  1. Planning is the process of putting thoughts together in order to achieve the desired goal.
  2. Planning is usually interpreted as process to develop strategy in order to achieve desired purpose
  3. Planning is a process which let us reach our goals efficiently and smoothly
  4. All of these

Answer : All of these

Question 2: Which of the following is not the necessary objective of Planning?

  1. To maintain a efficient control over all undertakings
  2. To increase efficiency
  3. To increase the pressure of immediacy
  4. To enhance sports performance

Answer: C (To increase the pressure of immediacy)

Question 3: The committee which is headed by an administrative director and under whom all the executive committee performs its duties is commonly known as

  1. Announcement committee
  2. General committee
  3. Publicity committee
  4. Committee for refreshment and Entertainment

Answer: General Committee

Question 4: The primary aim of decoration and ceremony committee is

  1. The decoration of sports stadium
  2. Making necessary arrangements for opening ceremony
  3. Making arrangements for trophies, medals and certificates
  4. All of these

Answer: All of these

Question 5: Which committee is responsible for selecting various officials such as referees, judges, recorders and track umpires ?

  1. First aid committee
  2. Committee for officials
  3. Finance committee
  4. Reception committee

Answer: Committee for officials

We would love you reading of MCQ of Sports and Nutrition, MCQ of Children and Women in Sports, MCQ of Test and Measurements in Sports and MCQ of Biomechanics and Sports for scoring higher in upcoming examination in Physical Education Exams.

Question 6: Which of the following responsibility is not performed before the commencement of the event ?

  1. To impart first aid to injured athletes
  2. To form the various committees
  3. To prepare the schedule of sports tournament
  4. To make necessary arrangement regarding boarding and lodging of sports persons

Answer: To impart first aid to injured athletes

Question 7: Round Robin tournament is also known as

  1. Challenge tournament
  2. League tournament
  3. Knock – out tournament
  4. Combination tournament

Answer: League tournament

Question 8: In which type of tournament a team once defeated, automatically gets eliminated from the tournament ?

  1. Challenge tournament
  2. League tournament
  3. Knock – out tournament
  4. Combination tournament

Answer: Knockout tournament

Question 9: Which one of the succeeding is an advantage of knockout tournament ?

  1. Every team gets maximum opportunity
  2. Sports and games can be build more popular
  3. Sports officials do not face any difficulty while determining appropriate players.
  4. Tournament gets completed in less time

Answer: Tournament gets completed in less time

Question 10: In _____ type of tournament defeated team does not get a second opportunity.

  1. Challenge tournament
  2. League tournament
  3. Knock – out tournament
  4. Combination tournament

Answer: Knockout tournament

You may also go through other subjects like MCQs of Biology, Physics, Chemistry, Music, Accountancy, Business Studies, Economics, Geography, Political Science, Physical Education & English for Class 12 in order to have a strong hold on the subject with an intent to score higher in the first term examination.

Question 11: Which type of tournament is also cold Berger system ?

  1. Challenge tournament
  2. Combination tournament
  3. League tournament
  4. None of these

Answer: League tournament

Question 12: The accurate formula to calculate the number of matches in a double league tournament is

  1. N ( N – 1)
  2. N × ( N – 1 ) / 2 [ here N is number of teams ]
  3. N
  4. N – 1

Answer: N ( N – 1)

Question 13: When all the teams play their matches in their respective zones on league basis and the winner from each zone play their matches on knock-out basis then such type of tournament is called

  1. League cum League
  2. League cum knock-out
  3. Knock – out cum League
  4. None of these

Answer: League cum knock-out

Question 14: The accurate formula to calculate number of matches from the total number of teams is

  1. N
  2. N – 1
  3. N
  4. N × ( N – 1 ) / 2 [ here N is number of teams ]

Answer: N – 1

Question 15: Which type of tournament can be considered the best due to the ability to provide maximum number of opportunities to teams in order to show their best performance ?

  1. Knock out tournament
  2. Challenge tournament
  3. League tournament
  4. None of these

Answer: League tournament

Question 16: If 11 teams are taking part in a double League tournament then total number of matches will be

  1. 72 matches
  2. 55 matches
  3. 11 matches
  4. 110 matches

Answer: 110 matches

Question 17: Which one of the following statement is not accurate regarding a bye ?

  1. It is benefit given to a team do not play in initial rounds
  2. Teams which are chosen to give bye do not play in first round
  3. Both of these
  4. None of these

Answer: None of these

Question 18: The first bye is always given to

  1. The last team of the lower half
  2. The first team of the upper half
  3. The first team of the lower half
  4. The last team of the upper half

Answer: The last team of the lower half

Question 19: Calculate the number of byes to be given in total in upper half if the total number of teams participating in the event is 13 .

  1. 13 byes
  2. 7 byes
  3. 6 byes
  4. 1 bye

Answer: 1 Bye

Question 20: Calculate the number of teams to be kept in lower half if 9 teams are participating in a tournament.

  1. 5 teams
  2. 4 teams
  3. 6 teams
  4. 4.5 teams

Answer: 4 teams

Question 21: In which type of tournament the winner is always declared from the defeated teams since one additional chance is given to the defeated teams?

  1. Challenge tournament
  2. Knock – out tournament
  3. Consolation tournament
  4. League tournament

Answer: Consolation tournament

Question 22: What will be the total number of rounds if 5 teams are participating on league basis according to the cyclic method?

  1. 5 Rounds
  2. 4 Rounds
  3. 6 Rounds
  4. None of these

Answer: 5 Rounds

Question 23: In which of these methods fixtures are made just like a ladder ?

  1. Cyclic method
  2. Tabular method
  3. Consolation method
  4. Staircase method

Answer: Staircase method

Question 24: Consider a team plays 12 matches in a tournament and win 8 matches and 4 matches remain draw then the percentage of points will be ___ (to be calculated as British method)

  1. 83.3 %
  2. 66.6 %
  3. 90%
  4. 78%

Answer : 83.3 %

Question 25: What will be the number of teams to be kept in III quarter if 30 teams are participating in tournament ?

  1. 7 teams
  2. 8 teams
  3. 9 teams
  4. 6 teams

Answer: 8 teams

Question 26: If a team plays 9 games and wins 4 games in a tournament then according to American method it’s percentage of points will be

  1. 55.55  %
  2. 83 %
  3. 44.44  %
  4. 42 %

Answer: 44.44 %

Question 27: What will be the total number of matches if 8 teams are playing on league basis ?

  1. 56 matches
  2. 28 matches
  3. 72 matches
  4. None of these

Answer: 28 matches

Question 28: Which of the following statements regarding seeding method is accurate?

  1. This method is used in order to assure that strong team did not eliminate in preliminary rounds
  2. In a seeding method strong or deserving teams are chosen in order to keep them at appropriate
  3. place in the fixture.
  4. Number of seeded teams must be in the power of 2
  5. All of these

Answer: All of these

Question 29: Calculate the total number of rounds if 19 teams are participating in a knock out Tournament.

  1. 4 Rounds
  2. 6 Rounds
  3. 5 Rounds
  4. None of these

Answer: 5 Rounds

Question 30: How many byes will be given if total number of teams is 19?

  1. 5 Byes
  2. 13 Byes
  3. 17 Byes
  4. Number of byes to be calculated does not depend on number of teams

Answer: 13 Byes

Question 31: Works like making arrangements for serving meals to sportspersons and officials are done by

  1. Transportation committee
  2. Committee on entrance and programmes
  3. Reception committee
  4. Boarding and lodging committee

Answer: Boarding and lodging committee

Question 32: To select the appropriate method in order to organise a tournament depends upon

  1. Number of participating teams
  2. Types of facilities of ground equipment
  3. Number of officials available
  4. All of these

Answer: All of these

Question 33: Tournaments are helpful in selection of good players since

  1. By observing the performance of sportsmen, good players could be chosen
  2. Tournaments are helpful in publicising the sports
  3. It helps in national integration
  4. None of these

Answer: By observing the performance of sportsmen, good players could be chosen

Question 34: Fill in the blanks with the suitable option in context to the notice given below.

When _(i)___ are organised in absence of proper _(ii)__, there will be great _(iii)__ to achieve the desired results immediately. 

(i)

  1. Tournaments
  2. Competition
  3. None of these
  4. Both (A) and (B)

Answer: Both A and B

(ii)

  1. Number of participants
  2. Planning
  3. Goal
  4. Advice

Answer: Planning

(iii)

  1. Efficiency
  2. Creativity
  3. Pressure
  4. Coordination

Answer: Pressure 

Question 35: Which one of the following responsibilities are performed by the officials after the tournament ?

  1. To maintain proper discipline
  2. To make the payments to the officials 
  3. To collect all the record files
  4. Both (B) and (C)

Answer: Both (B) and (C)

Question 36: Tournaments can hep us in

  1. Selecting good players for upper level tournament
  2. Publicising the sports
  3. Developing international unity and brotherhood
  4. All of the above

Answer: All of the above

Question 37: Which of the following is a disadvantage of Knock out tournament?

  1. Tournament gets completed in less time
  2. It enhances the standard of sports
  3. There are greater chances of a weak team to enter the final round
  4. All of the above

Answer: There are great chances of a weak team to enter the final round

Question 38: ___ method of Robin round tournament is easiest since no team gets any bye. Moreover, there is no chances of odd and even number of teams.

  1. British Method
  2. Knock out Method
  3. Stair Case Method
  4. Cyclic Method

Answer: Stair Case Method

Question 39: What is the main work of publicity committee in the tournament?

  1. To publicise the date, venue and sports event and to provide advance information to various institutions
  2. To provide accommodation to the sportsperson
  3. To prepare the budget
  4. To allot number to the competitors

Answer: To publicise the date, venue and sports event and to provide advance information to various institutions

Question 40: Which type of tournament is less expensive due to less number of matches and minimum number of officials?

  1. League Tournament
  2. Robin Round Tournament
  3. Knock – out Tournament
  4. Consolation Tournament

Answer: Knock – out Tournament 

Question 41: Which of the following social traits are developed among sports participants through sports tournaments?

  1. Tolerance
  2. Sympathy
  3. Cooperation
  4. All of the above

Answer: All of the above 

 

Do share this post if you liked the MCQ of Planning in Sports. For more updates, keep logging on BrainyLads

26 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!