MCQ of Children and Women in Sports | Physical Education | Class 12 |

MCQ of Children and Women in Sports

Question 1: The period of early childhood is

  1. From 3 to 6 years
  2. From 11 to 12 years
  3. From 7 to 10 years
  4. From 1 to 11 years

Answer: From 3 to 6 years

Question 2: Exercises such as to develop head control, sitting , crawling should be encouraged in which stage of motor development?

  1. Early childhood
  2. Adolescence
  3. Infancy
  4. Later childhood

Answer: Infancy

Question 3: In which period or stage of motor development emphasis should be laid on participation rather than on competition?

  1. Adolescence
  2. Infancy
  3. Later childhood
  4. Early childhood

Answer: Early childhood

Question 4: Which one of the following is not a type of spinal curvature deformity ?

  1. Kyphosis
  2. Round shoulder
  3. Scoliosis
  4. Lordosis

Answer: Round Shoulder

Question 5: The inward curvature of the spine is commonly known as

  1. Kyphosis
  2. Round shoulder
  3. Scoliosis
  4. Lordosis

Answer: Lordosis

We would love you reading of MCQ of Planning in Sports, MCQ of Sports and NutritionMCQ of Test and Measurements in Sports and MCQ of Biomechanics and Sports for scoring higher in upcoming examination in Physical Education Exams.

Question 6: Which one of the succeeding is not the cause of Kyphosis?

  1. Malnutrition
  2. Rickets
  3. Obesity
  4. Carrying heavy loads on shoulders

Answer: Obesity

Question 7: Which exercise should be taken into consideration in order to improve flat foot deformity?

  1. Avoid high heeled shoes
  2. Avoid carrying heavy weight
  3. Don’t force babies to start walking at a very early stage
  4. All of the above

Answer: All of the above

Question 8: Bow legs is also known as

  1. Gena Valgum
  2. Gena Varum
  3. Scapula
  4. None of the above

Answer: Gena Varum

Question 9: Which deformity is just opposite to knock knee position?

  1. Round shoulder
  2. Flat foot
  3. Knock knees
  4. Scoliosis

Answer: Knock knees

Question 10: Bow legs is caused due to deficiency of two main macro minerals in bones .These are

  1. Potassium and Sodium
  2. Calcium and Phosphorus
  3. Phosphorus and Magnesium
  4. None of the above

Answer: Calcium and Phosphorus

You may also go through other subjects like MCQs of Biology, Physics, Chemistry, Music, Accountancy, Business Studies, Economics, Geography, Political Science, Physical Education & English for Class 12 in order to have a strong hold on the subject with an intent to score higher in the first term examination.

Question 11: Which asana worked as remedy for round shoulder deformity?

  1. Vajrasan
  2. Chakrasana
  3. Dhanurasana
  4. Both B and C

Answer: Both B and C

Question 12: Fine motor development is linked with

  1. Large muscles in child’s body
  2. Small muscles of the body
  3. Both of these
  4. None of these

Answer: Small muscles of the body

Question 13: Which one of the following is not related to gross motor development?

  1. Sitting
  2. Walking
  3. Smashing a volleyball
  4. Climbing

Answer: Smashing a volleyball

Question 14: Which factor discussed below has no negative impact on motor development of child?

  1. Sensory impairment
  2. Obesity
  3. Balanced diet
  4. Postural deformities

Answer: Balanced diet

Question 15: Reyansh is a 15 year old boy who can not walk properly since he was forced to work at an early age. Moreover, there is a wide gap between his knees when he stand with feet together.
(i)Which postal deformity did Reyansh have?

  1. Round shoulders
  2. Bow legs
  3. Knock knees
  4. None of the above

Answer: Bow legs

(ii) Which vitamin can work as remedy of bow legs?

  1. Vitamin A
  2. Vitamin D
  3. Vitamin E
  4. Vitamin K

Answer: Vitamin D

(iii) What could be the another cause of this postural deformity?

  1. Anaemia
  2. Deficiency of calcium and phosphorus
  3. Improper way of walking
  4. Both B and C

Answer: Both B and C

Question 16: Some of the precautions regarding round shoulders are listed below; which of the following precautions is not related to the round shoulders deformity?

  1. Don’t let the children be overweight
  2. Avoid tight fitting clothes
  3. Avoid sitting on uncomfortable furniture
  4. Don’t walk or stand in bent position

Answer: Don’t let the children be overweight

Question 17: Which asana is not a corrective measures for bow legs?

  1. Ardhmatseyendrasana
  2. Garudasana
  3. Ardha chakrasana
  4. Padmasana

Answer: Padmasana

Question 18: Keeping a pillow between knees and standing straight is a corrective measure for which one of the following postural deformity?

  1. Knock knees
  2. Bow legs
  3. Scoliosis
  4. None of the above

Answer: Knock knees

Question 19: In which Olympics did women participate for the first time?

  1. 1905
  2. 1900
  3. 1896
  4. None of the above

Answer: 1900

Question 20: Who was the first Indian woman to score a bronze medal in weightlifting in Sydney Olympic games in 2000 ?

  1. Jwala Gutta
  2. Anju B George
  3. Karnam Malleshwari
  4. Heena Sidhu

Answer: Karnam Malleshwari

Question 21: In which Olympic games Saina Nehwal and MC Mary Kom added feather in cap of India by securing won bronze medal each ?

  1. 2000 Sydney Olympic games
  2. 2008 Beijing Olympic games
  3. 2012 London Olympic games
  4. None of the above

Answer: 2012 London Olympic games

Question 22: Which one of the succeeding is responsible for less participation of women in sports?

  1. Lack of interest of spectators and no coverage of women’s sport
  2. Male-dominated culture of sports
  3. Lack of female sports persons as role models
  4. All of the above

Answer: All of the above

Question 23: Which country was the first to pass a legislation  to provide financial aid to all educational institution such that women are provided with equal opportunities in order to participate in sports at all levels?

  1. India
  2. United States of America
  3. Sydney
  4. Russia

Answer: United States of America

Question 24: Rahul a physical education teacher at XYZ Public school observed that Raju a student of class 6 has an increase or exaggreation of backward or posterior curve. He suggested the later to rectify this deformity.
(i)What is this deformity commonly known as?

  1. Lordosis
  2. Scoliosis
  3. Kyphosis
  4. None of the above

Answer: Kyphosis

(ii) This deformity is also known as

  1. Hollow back
  2. Round upperback
  3. Lordosis
  4. Genu varum

Answer: Round upperback

(iii) The deformity that Raju had is related to?

  1. Shoulder
  2. Foot
  3. Vertebral Column
  4. Legs

Answer: Vertebral Column

Question 25: Hunch on the back is generally known as

  1. Lordosis
  2. Scoliosis
  3. Kyphosis
  4. None of the above

Answer: Kyphosis

Question 26: Which one of the following is not a cause of flat foot deformity?

  1. Rapid increase in body weight
  2. Improper shoes
  3. Carrying heavy weight for a long period of time
  4. Deficiency of Calcium, phosphorus and Vitamin D in the diet

Answer: Deficiency of Calcium, phosphorus and Vitamin D in the diet

Question 27: Horse Riding can work as a corrective measure for which of the following post rural deformity?

  1. Bow legs
  2. Round shoulder
  3. Knock knees
  4. None of the above

Answer: Knock knees

Question 28: Since ancient times, the women participation in sports and games is understood as?

  1. Inappropriate
  2. Appropriate
  3. Inferior
  4. Both (A) and (C)

Answer: Inappropriate

Question 29: In which stage of life an individual should perform activities that help to increase their muscular and bone strength  ?

  1. Later childhood
  2. Adolescene
  3. Adulthood
  4. Early childhood

Answer: Adulthood 

Question 30: The deformity shown in the given figure represents 

  1. Kyphosis
  2. Lordosis
  3. Scoliosis
  4. None of the above

Answer: Lordosis

 

Do share this post if you liked the MCQ of Children and Women in Sports. For more updates, keep logging on BrainyLads

20 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!