MCQ of Agriculture | Class 10 | Social Science | Unit 2 | Term 1 |

MCQ of Agriculture | Class 10 | Social Science | Unit 2 | Term 1 |

 

1. What part of Indian’s population is engaged in agriculture?

(a) One-fourth

(b) Two-third

(c) Three-fourth

(d) Half of the population

ANSWER: Two-third

 

2. Agriculture is an old-age economic activity in our country. Over these years, cultivation methods have changed significantly depending upon some factor(s). What is the factor(s)?

(a) Physical environment, technological know-how

(b) Technological know-how, Socio-cultural practices

(c) Technological know-how, Socio-cultural practices, and Physical environment.

(d) Technological know-how.

ANSWER: Technological know-how, Socio-cultural practices, and Physical environment.

 

3. What do you understand by the term Primitive Subsistence agriculture?

(a) Primitive subsistence agriculture is practiced on small patches of land, with the tools like hoe, Dao and digging sticks, and family/ community labor
(b) Primitive subsistence agriculture is practiced on big patches of land, with the tools like hoe, Dao and family/community labor.

(c) Primitive subsistence agriculture is practiced on medium patches of land, with the tools like hoe, Dao and family/community labor

(d) None of the above.

ANSWER: Primitive subsistence agriculture is practiced on small patches of land, with the tools like hoe, Dao and digging sticks, and family/ community labor.

 

4. Which agricultural farming is known as ‘slash and burn’ agriculture?

(a) Intensive Subsistence Farming

(b) Commercial Farming

(c) Primitive Subsistence agriculture

(d) Both (a) and (b)

ANSWER: Primitive Subsistence agriculture

 

5. ‘Slash and Burn’ is known by different names in different parts of country. What is/are its other name(s) and in which states?

(a) Jhumming in north-eastern states, like Assam, Meghalaya, Mizoram and Nagaland.

(b) Pamlau in Manipur.

(c) Deepa in Bastar district of Chhattisgarh and Andaman and Nicobar Island.

(d) All of the above.

ANSWER: All of the above

 

6. Jhumming is known by different names in different countries. What is/ are its other name(s)?

(a) ‘Milpa’ in Mexico and Central America.

(b) ‘Conuco’ in Venezuela, ‘Roca’ in Brazil.

(c) ‘Masole’ in Central Africa, ‘Ladang in Indonesia.

(d) All of the above

ANSWER: All of the above

 

7. ‘Ray’ is an agriculture practice in Vietnam and that same form of agriculture is done in India by some other name. What is the other name for ‘Ray’ in India?

(a) Milpa

(b) Jhumming

(c) Slash and burn

(d) Both (b) and (c)

ANSWER: Both (b) and (c)

 

8. What are the names for primitive form of cultivation in Madhya Pradesh?

(a) Bewar and Podu

(b) Penda and Valre

(c) Dahiya and Kuruwa

(d) Bewar and Dahiya

ANSWER: Bewar and Dahiya

 

9. What are the other names of primitive form of cultivation in Odisha?

(a) Pama Dabi and Koman

(b) Bringa and Kuruwa

(c) Pama Dabi and Kuruwa

(d) Pama Dabi, Koman, and Bringa.

ANSWER: Pama Dabi, Koman, and Bringa

 

10. What are the other names of primitive form of cultivation in South-eastern Rajasthan?

(a) Valre and Walter

(b) Walter, Kumari

(c) Valre, Walter, and Kuruwa

(d) Valre

ANSWER: Valre and Walter

You may also read MCQ of Power Sharing, MCQ of The Rise of Nationalism in Europe, MCQ of Federalism, MCQ of Resources and Development, MCQ of Water Resources, MCQ of Development, MCQ of Sectors of Indian Economy for better understanding of the chapters and scoring higher in forthcoming exams.

11. In which form of agriculture, doses of high biochemical inputs and irrigation are used for obtaining higher production?

(a) Primitive Subsistence farming

(b) Intensive Subsistence farming

(c) Commercial farming

(d) None of the above.

ANSWER: Intensive Subsistence farming

 

12. The main characteristics of ____ type of farming is the use of higher doses of modern inputs, e.g., HYV seeds, Chemical fertilizers, insecticides and pesticides in order to obtain higher productivity.

(a) Intensive Subsistence farming

(b) Primitive subsistence farming

(c) Jhumming

(d) Commercial farming

ANSWER: Commercial farming

 

13. Rice is a commercial crop in Haryana and Punjab, but is a subsistence crop in which Indian state?

(a) Maharashtra

(b) Madhya Pradesh

(c) Jharkhand

(d) Odisha

ANSWER: Odisha

 

14. Plantation is also a type of commercial farming. In this type of farming, a single crop is grown at a large area. The plantation has an interface of ___ and ___

(a) Industry and Export

(b) Agriculture and Industry

(c) Agriculture and Export

(d) None of the above

ANSWER: Agriculture and Industry

 

15. From the given options choose the correct important plantation crops of India.

(a) Tea, Coffee, Guava, and Sugarcane

(b) Tea, Sugarcane, Watermelon, and Rice

(c) Coffee, Banana, Apple, Rice

(d) Tea, Coffee, Sugarcane and Banana

ANSWER: Tea, Coffee, Sugarcane and Banana

 

16. How many cropping seasons does India have?

(a) Three

(b) Two

(c) Six

(d) Five

ANSWER: Three

 

17. During what time period Rabi crops are grown?

(a) October to November

(b) October to December

(c) June to October

(d) January to March

ANSWER: October to December

 

18. During which time period rabi crops are harvested?

(a) August to October

(b) August to September

(c) May to July

(d) April to June

ANSWER: April to June

 

19. What are some important rabi crops? Choose from the options given below.

(a) Watermelon, jawar, bajra, and wheat

(b) Muskmelon, tur, moong, and peas

(c) Barley, peas, wheat, and mustard

(d) Barley, jawar, bajra, and mustard

ANSWER: Barley, peas, wheat, and mustard

 

20. Kharif crops are harvested during which time period?

(a) January to February

(b) September to October

(c) April to May

(d) August to September

ANSWER: September to October

 

21. In which type of farming a single crop is grown on a large area?

(a) Commercial farming

(b) Primitive subsistence farming

(c) Plantation

(d) Intensive subsistence farming

ANSWER: Plantation

 

22. What type of farming depends upon monsoon, natural fertility of soil and sustainability of other environmental conditions to the crops grown?

(a) Intensive subsistence farming

(b) Commercial farming

(c) Primitive subsistence farming

(d) Modern farming

ANSWER: Primitive subsistence farming

 

23. The genetic engineering is recognized as a powerful supplement in inventing new___.

(a) Modern machines

(b) Agricultural tools

(c) Hybrid variety of plants

(d) Hybrid variety of seeds

ANSWER: Hybrid Variety of seeds

 

24. Which fiber is also known as Golden fiber?

(a) Cotton

(b) Jute

(c) Hemp

(d) None of the above

ANSWER: Jute

 

25. What type of crop is cotton?

(a) Rabi Crop

(b) Kharif Crop

(c) Zaid Crop

(d) None of the above

ANSWER: Kharif Crop

 

26. How many months does cotton take to mature?

(a) Six to Eight

(b) One to Three

(c) Two to Five

(d) Seven to Ten

ANSWER: Six to Eight

 

27. What is rearing of silk worm for production of silk fiber is known as?

(a) Silk culture

(b) Pisciculture

(c) Monoculture

(d) Sericulture

ANSWER: Sericulture

 

28. What is the correct temperature of rainfall, for production of rubber?

(a) Twenty five degree Celsius

(b) Twenty two degree Celsius

(c) Twenty one degree Celsius

(d) Twenty six degree Celsius

ANSWER: Twenty five degree Celsius

 

29. What percentage of vegetables of the world is produced by India?

(a) Seventeen

(b) Fifteen

(c) Thirty

(d) Thirteen

ANSWER: Thirteen

 

30. What percentage of coffee is produced by India?

(a) Four

(b) Six

(c) Seven

(d) Five

ANSWER: Four

 

31. Which Indian state is the largest producer of groundnut?

(a) Odisha

(b) Punjab

(c) Tamil Nadu

(d) Andhra Pradesh

ANSWER: Andhra Pradesh

 

32. Which of the following soils are best for growing Bajra?

(a) Shallow black soil and Sandy soil

(b) Loamy soil and Laterite soil

(c) Shallow black soil and Alluvial soil

(d) Sandy soil and Red soil

ANSWER: Shallow black soil and Sandy soil

 

Do share this post if you liked the MCQ of Agriculture. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!