MCQ of Resources and Development | Unit 2 | Class 10 | Social Science |

MCQ OF RESOURCES AND DEVELOPMENT, UNIT 2, CLASS 10, SOCIAL SCIENCE, CBSE

 

1. What do you understand by the term ‘Resources’?

(a) Everything available in our environment is called resources.

(b) Everything that is naturally present in the environment is called resources

(c) Everything available in our environment which can be used to satisfy our needs, provided, it is technologically accessible, economically feasible and culturally acceptable.

(d) Everything that is available in the environment but is man-made is called resources.

ANSWER: Everything available in our environment which can be used to satisfy our needs, provided, it is technologically accessible, economically feasible and culturally acceptable.

 

2. What type of resources are obtained from biosphere and have life such as human beings?

(a) Individual Resources

(b) Biotic Resources

(c) Abiotic Resources

(d) None of the above

ANSWER: Biotic Resources

 

3. What type of resources can be renewed or reproduced by physical, chemical or mechanical processes are known as renewable or replenish able resources?

(a) Renewable resources

(b) National Resources

(c) Biotic Resources

(d) All of the above

ANSWER: Renewable Resources

 

4. Choose the correct set of examples community owned resources.

(a) Urban people own plots, Village burial grounds, Picnic spots.

(b) Village burial grounds, Village ponds, Urban people own pasture land.

(c) Urban people owned ponds, Village grazing ground, Public parks.

(d) Village burial grounds, Village ponds, Public parks, Picnic spots, Playgrounds.

ANSWER: Village burial grounds, Village ponds, Public parks, Picnic spots, Playgrounds.

 

5. What does the term reserves means?

(a) These are the resources which can be put into use with the help of existing technical ‘know-how’ but their use has not been started.

(b) These are the resources which cannot be put into use with the existing technical ‘know-how’.

(c) These are the resources which can be put into use with the existing technical ‘know-how’ and their use has been started.

(d) These are the resources which can be put into use with the existing technical ‘know-how’ but their use is not potentially enough to consume.

ANSWER: These are the resources which can be put into use with the help of existing technical ‘know-how’ but their use has not been started.

 

6. Resources are vital for human survival as well as for maintaining quality of life. It was believed that resources are a free gift from nature. As a result, human beings used them indiscriminately and this had let to which of the following problems?
i. Indiscriminate exploitation of resources has led to global ecological crisis such as global warming, ozone layer depletion, environmental pollution and land degradation.

ii. Indiscriminate exploitation of resources has led to depletion of resources for satisfying greed of a few individuals.

iii. Accumulation of resources in few hands, which, in turn, divided the society into two segments i.e. haves and have nots or rich and poor.
Choose the correct option
(a) Only i

(b) i , ii

(c) i , ii, iii

(d) None of the above

ANSWER: i , ii, iii

 

7. The arrangement of soil in horizontal layers is also known by the name

(a) Soil Profile

(b) Soil Texture

(c) Soil Composition

(d) Soil Erosion

ANSWER: Soil Profile

 

8. Which of the given soil is most suitable for growing cotton?
(a) Laterite Soil

(b) Regular Soil

(c) Mountainous Soil

(d) Rd Soil

ANSWER: Regular Soil.

9. The resources are classified on the various basis. From the given options choose the one which comes under the basis of origin.
(a) Biotic and Abiotic

(b) Renewable and Non- Renewable

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

ANSWER: Biotic and Abiotic.

 

10. From the given various Indian states which of the following is responsible for land degradation because of overgrazing?

(a) Jharkhand and Orissa

(b) Rajasthan and Uttar Pradesh

(c) Madhya Pradesh and Haryana

(d) Madhya Pradesh and Rajasthan

ANSWER: Madhya Pradesh and Rajasthan

You may also read MCQ of Power Sharing, MCQ of The Rise of Nationalism in Europe, MCQ of Federalism, MCQ of Water Resources, MCQ of Agriculture, MCQ of Development, MCQ of Sectors of Indian Economy for better understanding of the chapters and scoring higher in forthcoming exams.

11. Who among the following options said the statement,” There is enough for everybody’s need and not for anybody’s greed.”?

(a) Lal Bahadur Shastri

(b) Jawaharlal Nehru

(c) Mahatma Gandhi

(d) Atal Behari Vajpayee

ANSWER: Mahatma Gandhi

 

12. How much percentage the plains share in the total land area?

(a) 43%

(b) 49%

(c) 45%

(d) 47%

ANSWER: 43%

 

13. In which Indian state laterite soil is found the most in quantity?

(a) Haryana

(b) Meghalaya

(c) Rajasthan

(d) Bihar

ANSWER: Meghalaya

 

14. What was the main reason behind land degradation in Punjab?

(a) Overgrazing

(b) Intensive Cultivation

(c) Over- irrigation

(d) Deforestation

ANSWER: Over- irrigation

 

15. What is the name of soil formed by intense leaching?

(a) Black soil

(b) Red soil

(c) Laterite soil

(d) None of the above

ANSWER: Laterite Soil

 

16. What is ploughing along the contour lines to decelerate the flow down the slopes called?

(a) Sheet erosion

(b) Terrace cultivation

(c) Strip cropping

(d) Contour ploughing

ANSWER: Contour ploughing

 

17. Which soil has the capacity to self- aeration?

(a) Alluvial soil

(b) Black soil

(c) Laterite soil

(d) Red soil

ANSWER: Black soil

 

18. In which of the following substances black soil is deficient?

(a) Calcium

(b) Magnesium

(c) Potash

(d) None of the above

ANSWER: Phosphoric contents

 

19. From the given options laterite soil is best for growing

(a) Rice, Wheat, and Mustard

(b) Tea, Coffee, and Cashew

(c) Pulses, Sugarcane

(d) All of the above

ANSWER: Tea, Coffee, and Cashew

 

20. The process of transformation of things available in our environment involves an interactive relationship between _______?

(a) Nature and technology

(b) Environment, nature, and man-kind

(c) Nature and technology

(d) Environment and technology

ANSWER: Nature, technology, and institutions

 

Do share the post if you liked the MCQ of Resources and Development. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!