MCQ of Sectors of Indian Economy | Class 10 | Social Science | CBSE |

MCQ of Sectors of Indian Economy | Class 10 | Social Science | CBSE |

 

1. On what basis economy is classified into public and private sectors?

(a) Number of workers employed in the enterprise

(b) Ownership of enterprises

(c) The nature of economic activity

(d) The conditions of employees at the firm

ANSWER: Ownership of enterprises

 

2. Which of the following activities comes under private sector?

(a) Dairy, forestry

(b) Fishing

(c) Agriculture

(d) All of the above

ANSWER: All of the above

 

3. All the economic activities are carried by whom?

(a) Government

(b) Individuals

(c) Firms

(d) All of the above

ANSWER: All of the above

 

4. Information and technology comes under which sector of Indian economy?

(a) Secondary sector

(b) Tertiary sector

(c) Primary sector

(d) Quadruple sector

ANSWER: Tertiary sector

 

5. Manufacturing comes under which sector of Indian economy?

(a) Secondary sector

(b) Private sector

(c) Tertiary sector

(d) Primary sector

ANSWER: Secondary sector

 

6. NREGA (National Rural Employment Guarantee Act) was passed in 2005. Under this act the government guaranteed minimum number of working days or the wage according to the days. What was the guaranteed number of days of employment by government?

(a) Hundred days (100).

(b) Fifty Days(50)

(c) Hundred and ten days(110)

(d) None of the above

ANSWER: Hundred Days (100)

 

7. Various sectors in Indian economy are guided by profit motive, but there is one sector which is not guided by profit motive. Which of the following sector is that?

(a) Organized sector

(b) Public sector

(c) Private sector

(d) None of the above

ANSWER: Public sector

 

8. From the given options choose the activity(ies) that is/are a part of Secondary sector

(a) Producing the goods by exploiting natural resources

(b) Changing of natural product by manufacturing it

(c) Option (a) and (b)

(d) All of the above

ANSWER: Changing of natural product by manufacturing it

 

9. Below are given some activities, identify the ones that are not a part of tertiary sector.

(a) Plantation of tea and coffee

(b) Transportation

(c) Banking

(d) All of the above

ANSWER: Plantation of tea and coffee

 

10. Which of the following activities are a part of service sector of Indian economy?

(a) Transportation, Banking and Making sugar

(b) Transportation, Agriculture, and Forestry

(c) Transportation, Banking, and Communication

(d) Making gur, Making bricks, and Transportation

ANSWER: Transportation, Banking, and Communication

You may also read MCQ of Power Sharing, MCQ of The Rise of Nationalism in Europe, MCQ of Federalism, MCQ of Resources and Development, MCQ of Water Resources, MCQ of Agriculture, MCQ of Development for better understanding of the chapters and scoring higher in upcoming exams.

11. What do you understand by the term Disguised unemployment?

(a) It is a type of unemployment in which people are unemployed at particular times of year when demand for labor is lower than usual.

(b) It is a type of unemployment in which there are people who are working for a firm/ individual as a full time worker but are underpaid for their qualification.

(c) It is a type of unemployment in which there are people who are visibly unemployed but are actually employed.

(d) It is a type of unemployment in which there are people who are visibly employed but are actually unemployed.

ANSWER: It is a type of unemployment in which there are people who are visibly employed but are actually unemployed.

 

12. Over the past few years there have been drastic change in not just technologies but services too. There are certain new services which have become important and essential part of the economy. Which of the following is the service that has become important and essential for the economy?

(a) Insurance

(b) Professional training

(c) Private hospitals

(d) Information and communication technology

ANSWER: Information and communication technology

 

13. With the rise in development of the primary and secondary sectors, the demand of those services would be ____.

(a) More

(b) Less

(c) Same

(d) Equal

ANSWER: More

 

14. With the rise of income levels in an economy, certain sections of people start demanding many more services such as ____.

(a) Defense

(b) Tourism

(c) More food

(d) Luxurious items

ANSWER: Tourism

 

15. What is the other name for the secondary sector?

(a) Public sector

(b) Organized sector

(c) Money making sector

(d) Service sector

ANSWER: Service sector

 

16. Which of the following comes under basic services?

(a) Police Station

(b) Storage

(c) Luxurious hotels

(d) Transport

ANSWER: Police station

 

17. In the last forty years there is an economic sector that has grown the most. Which of the following sector is theta?

(a) Primary sector

(b) Secondary sector

(c) Tertiary sector

(d) Unequal production

ANSWER: Tertiary sectors

 

18. According to the data of 2013- 14 data of GDP which sector has the highest productivity?

(a) Primary sector

(b) Secondary sector

(c) Tertiary sector

(d) Quadruple sector

ANSWER: Tertiary sector

 

19. According to the data of 1974, which was the most productive sector of Indian economy?

(a) Primary sector

(b) Secondary sector

(c) Tertiary sector

(d) Equal production

ANSWER: Primary sector

 

20. What is the other name of Primary sector?

(a) Pre- industry sector

(b) Service sector

(c) Unorganized sector

(d) Agriculture and related sectors

ANSWER: Agriculture and related sectors

 

21. Below are some statements about sectors of Indian economy. Which one is true in respect to public sector?

(a) An individual owns most of the assets

(b) A firm own most of the assets

(c) Government owns all the assets

(d) A group of individuals owns all the assets

ANSWER: Government owns all the assets

 

22. The government has announced various programs and acts to increase the employment in India, but there are few exceptional acts which are not followed by big private companies like TISCO. Which of the following is the act that doesn’t apply to private companies?

(a) Minimum wages act

(b) Factories act

(c) Payment of gratuity act

(d) National Rural Employment Guarantee act

ANSWER: National Rural Employment Guarantee act

 

23. What do you understand by the term organized sector?

(a) It is a sector where the employment terms are not fixed and regular.

(b) It is a sector that helps in development of primary sector and secondary sector.

(c) It is a sector where the employment terms are fixed and regular.

(d) It is a sector where the employment terms are fixed and regular only for high paid employees.

ANSWER: It is a sector where the employment terms are fixed and regular.

 

24. In which sector of Indian economy there is no production of good?

(a) Primary sector

(b) Secondary sector

(c) Tertiary sector

(d) All of the above

ANSWER: Tertiary sector

 

25. In unorganized sector the manufacturing units are _____

(a) Subject to government regulations

(b) Subject to central bank’s regulations

(c) Not subjected to government regulations

(d) Not subject to central bank’s regulations

ANSWER: Not subject to government regulations

 

Do share this post if you liked the MCQ of Sectors of Indian Economy. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!