MCQ of Development | Class 10 | Social Science | Unit 4 | Term 1 | CBSE |

MCQ of Development, Class 10, Social Science, Unit 4, Term 1, CBSE

 

1. What do you understand by the term per capita income?

(a) Income per family.

(b) Income per person.

(c) Both (b) and (c).

(d) None of the above.

ANSWER: Income Per Person

 

2. What is the term that is used for the countries whose per capita income is less than or equal to 955 US$ according to 2017 report?

(a) Medium income countries.

(b) High-income countries.

(c) Low-income countries.

(d) Averagely high-income countries.

ANSWER: Low-Income Countries

 

3. While India’s performance in Human Development Index is not much appreciable, there is a neighboring country who has a better performance in Human Development Index. Which of the following neighboring country is that?

(a) Sri Lanka

(b) Bhutan

(c) Myanmar

(d) China

ANSWER: Sri Lanka

 

4. What do you understand by the term ‘literacy rate’?

(a) The measurement of proportion of literate population in the five and above age group.

(b) The measurement of proportion of literate population between the ten and fourteen age group.

(c) The measurement of proportion of literate population in the seven and above age group.

(d) The measurement of proportion of literate population between the fourteen to eighteen age group.

ANSWER: The measurement of proportion of literate population in the seven and above age group.

 

5. What are the causes of high infant mortality rate?

(a) Lack of infrastructural facilities.

(b) Lack of awareness.

(c) Adequate health facilities.

(d) Both (b) and (c)

ANSWER: Lack of infrastructural facilities

 

6. On what levels of people does the Human Development Index compares countries?

(a) Per Capita income

(b) Health status

(c) Educational level

(d) All off the above

ANSWER: All of the above

 

7. Why is Kerala the only Indian state to have the lowest Infant Mortality Rate?

(a) It has adequate provision of basic educational and health facilities.

(b) It has better social provisions.

(c) It has adequate infrastructure.

(d) It has suitable climatic conditions.

ANSWER: It has adequate provision of basic educational and health facilities.

 

8. What attribute is most important for comparing the development of the countries?

(a) Population

(b) Per capita income

(c) Resources

(d) Literacy rate

ANSWER: Per capita income

 

9. What are the criteria(s) of UNDP to measure the development of a country?

(a) Educational level.

(b) Healthcare of people living in that country.

(c) Per Capita Income.

(d) All of the above.

ANSWER: All of the above

 

10. Read the following paragraph based on the topic ‘Groundwater in India’ and answer the following question.
“Recent Evidence suggest that the groundwater is under serious threat of overuse in many parts of the country. About three hundred (300) districts have reported a water level decline of over four meters during past twenty years. Nearly one-third of the country is overusing their groundwater reserves. In another twenty-five (25) years, sixty percent of the country would be doing the same if the present way of using this resource continues. Groundwater overuse is practically found in agricultural prosperous regions of Punjab, Western UP, hard rock plateau areas of central and south India, some costal areas and the rapidly growing urban settlements.

You may also read MCQ of Power Sharing, MCQ of The Rise of Nationalism in Europe, MCQ of Federalism, MCQ of Resources and Development, MCQ of Water Resources, MCQ of Agriculture, MCQ of Sectors of Indian Economy for better understanding of the chapters and scoring higher in forthcoming exams.

Q. Which of the following is the correct option that explains why ground water is overused?

(a) There is a system of own groundwater pumping equipment in apartment complexes or communities in the cities to fulfill water requirements.

(b) Because of the vast and increasing population and resultant higher demand for and unequal access to water.

(c) Water supplies are being over-exploited to increase irrigated regions and dry season cultivation in order to promote increased demand of food grains for huge populations.

(d) All of the above

ANSWER: All of the above

 

11. Which of the following enhances the environmental degradation?

(a) Banning the plastic usage and promoting reforestation.

(b) Planting trees on a huge level.

(c) Allowing the increase in the level of exhaust fumes emitted by cars, buses, trucks, vans etc.

(d) All of the above.

ANSWER: Allowing the increase in the level of exhaust fumes emitted by cars, buses, trucks, vans etc.

 

12. According to you, from the given options, what would be the most promising source of energy in fifty years from now on and why?

(a) Solar energy, it is because solar energy is not exhaustible.

(b) Coal based energy, it is because coal-based energy does not cause any sort of pollution.

(c) Petroleum energy, it is because petroleum is extracted from fossil fuels.

(d) Forest product-based energy, it is because there are abundant of forest in the world.

ANSWER: Solar energy, it is because solar energy is not exhaustible.

 

13. What does HDI stands for?

(a) Human Decorative Index

(b) Human Development Index

(c) Human Death Indicator

(d) None of the above

ANSWER: Human Development Index

 

14. What is the main focus of Human Development Index (HDI)?

(a) Life expectancy

(b) National Income

(c) Gross enrolment ratio of primary, high school and senior schooling

(d) All of the above

ANSWER: All of the above

 

15. From the given statements, which of the country would be considered developed in modern world?

(a) Any rich country because people have enough money to buy whatever they want, therefore it is a developed country.

(b) Countries which have accumulated huge amount of health and always secures future of their citizens are the ones that are considered developed in modern world.

(c) Countries which are ranked the highest among the countries in Human Development Index i.e., HDI are the developed countries in modern world.

(d) All of the above

ANSWER: Countries which are ranked the highest among other countries in Human Development Index (HDI) are the developed countries in modern world.

 

16. What do you understand by the term ‘average income’? Choose the correct answer from the following.

(a) The average income is same as per capita income.

(b) The average income is the mean income of the people in an economic unit such as a Country.

(c) Both (a) and (b)

(d) The average income means the total income of illiterate yet employed citizens

ANSWER: Both (a) and (b)
The average income is same as per capita income

 

17. What is the top priority in the developmental goal of a landless laborer?

(a) Metal roads for better transportation.

(b) More days of work and very less wages

(c) Few days of work with average wages

(d) More days of work with higher wages

ANSWER: More days of work with higher wages

 

18. What is the rank of India in Human Development Index?

(a) One hundred and twenty-seven(127)

(b) One hundred and twenty- eight(128)

(c) One hundred and twenty-six(126)

(d) Two hundred and twenty-seven(227)

ANSWER: One hundred and twenty-six

 

19. How much groundwater is overused in India?

(a) Two- third of the country.

(b) One-third of the country.

(c) One-fourth of the country.

(d) One-fifth of the country.

ANSWER: One-third of the country

 

20. How can one obtain the per capita income of a country? Choose the correct formula.

(a) One can obtain per capita of any country by dividing the national income by the total population of a country.

(b) One can obtain per capita income of any country by adding the national income and dividing it by 100.

(c) One can obtain per capita income of any country by the total value of goods and services.

(d) One can obtain per capita income of any country by subtracting the exports and imports.

ANSWER: One can obtain per capita of any country by dividing the national income by the total population of a country.

 

Do share the post if you liked the MCQ of Development. For more updates, keep logging on BrainyLads

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Open chat
Want to Buy PDFs? Click here