MCQ of Water Resources | Unit 2 | Class 10 | Social Science | CBSE |

MCQ of Water Resources, Unit 2, Class 10, Social Science, CBSE

 

1. Which of the given options is the reason of water scarcity in a region with enough water to fulfil requirements of the people?

(a) Power requirement

(b) Pollution

(c) Excessive rainfall

(d) Huge population

ANSWER: Pollution

 

2. On which river is Nagarjuna Sagar Dam built?

(a) Krishna River

(b) Chenab River

(c) Chenab River

(d) Sutlej River

ANSWER: Krishna River

 

3. In which Indian state palar pani is considered to be the purest form of natural water?

(a) Haryana

(b) Gujarat

(c) Punjab

(d) Uttar Pradesh

ANSWER: Rajasthan

 

4. What is the total estimate of the ocean water existence from the total water available on earth?

(a) 96.4%

(b) 95.6%

(c) 95.7%

(d) 96.5%

ANSWER: 96.5%

 

5. There is a rainwater harvesting technique by the name Tanka. In which Indian state is this technique used the most?

(a) Punjab

(b) Rajasthan

(c) Haryana

(d) Himalayas

ANSWER: Rajasthan

 

6. From the given options, choose the correct option, which is not the correct reason for criticising multipurpose river valley project?

(a) They destroy the aquatic life, by creating poorer habitants for the river’s aquatic life.

(b) The reservoirs created in the flood plain submerge vegetation.

(c) They help in hydroelectricity generation.

(d) They create a rockier steam bed.

ANSWER: They help in hydroelectricity generation.

 

7. On which river Hirakund dam is build?

(a) Chenab

(b) Krishna river

(c) Mahanadi

(d) None of the above

ANSWER: Mahanadi

 

8. On which river Salal dam is built?

(a) Sutlej

(b) Chenab river

(c) Mahanadi

(d) None of the above

ANSWER: Chenab River

 

9. On which river Tehri dam is constructed?

(a) Yamuna

(b) Ganga

(c) Bhagirathi

(d) Sutlej

ANSWER: Sutlej

 

10. Which of the given options is a source of fresh water?

(a) Groundwater

(b) Precipitation

(c) Surface runoff

(d) All of the above

ANSWER: Groundwater

 

11. In which of the following regions Bamboo drip irrigation is prevalent?

(a) Karnataka

(b) Meghalaya

(c) Himalaya

(d) All of the above

ANSWER: Meghalaya

You may also read MCQ of Power Sharing, MCQ of The Rise of Nationalism in Europe, MCQ of Federalism, MCQ of Resources and Development, MCQ of Agriculture, MCQ of Development, MCQ of Sectors of Indian Economy for better understanding of the chapters and scoring higher in forthcoming exams.

12. Which of the following is an adverse effect of dams?

(a) It causes excess amount of sedimentation of reservoirs.

(b) It causes displacement of local people

(c) It causes interstate dispute

(d) All of the above

ANSWER: All of the above

 

13. Which minister proclaimed dams as the temple of modern India?

(a) Jawaharlal Nehru

(b) Rahul Gandhi

(c) Indira Gandhi

(d) None of the above

ANSWER: Jawaharlal Nehru

 

14. Which of the given dams are a part of Chambal project?

(a) Gandhi Sagar and Panchet

(b) Maithon and Panchet

(c) Rana Pratap Singh Sagar and Gandhi Sagar

(d) Sardar Sarovar dam and Rana Pratap Singh Sagar

ANSWER: Rana Pratap Sagar and Gandhi Sagar

 

15. Why is rooftop rainwater harvesting is mostly practised especially in Rajasthan?

(a) To store water for irrigation purpose

(b) To store the water for clothes cleaning

(c) To store the water for drinking purpose

(d) All of the above

ANSWER: To store water for Drinking purpose

 

16. Which of the given river projects or group of river projects provide hydroelectricity to the industries of Maharashtra?

(a) Ghatprabha Project and Mettur Project

(b) Pravera project and Koyna project

(c) Nagarjuna Sagar Project

(d) Hirakud project

ANSWER: Pravara Project and Koyna Project

 

17. In which areas of India, the guls and kuls are use to channel water for agriculture?

(a) Deccan Plateau

(b) Western Himalayas

(c) Eastern Himalayas

(d) All of the above

ANSWER: Western Himalayas

 

18. Due to multipurpose projects there are several environmental damages. Which of the following environmental damage is not caused because of multipurpose project?

(a) Pollution as a result of excessive water use.

(b) Water-borne diseases

(c) Volcanic activity

(d) All of the above

ANSWER: Volcanic Activity

 

19. Which of the given multipurpose project is found in the Satluj- Beas river basin?

(a) Rihand Project

(b) Bhakra Nangal Project

(c) Hirakud Project

(d) None of the above

ANSWER: Bhakra Nangal Project

 

20. Which hydraulic structure is built in river basins?

(a) Lakes

(b) Tanks

(c) Dams

(d) All of the above

ANSWER: Dams

 

21. The major source of fresh water in India is?

(a) Ground water

(b) Rainwater

(c) Ocean water

(d) All of the above

ANSWER: Rainwater

 

22. What do you understand by the term tankas?

(a) Tankas are the underground structured tanks for storing rainwater harvested water from rooftops for drinking purpose

(b) Tankas are the underground structured tanks for storing flood water.

(c) Tankas are constructed on rooftops for storing the rainwater.

(d) Tankas are the tank structured substance that is constructed in regular agricultural fields to store water for irrigation purpose

ANSWER: Tankas are the underground structured tanks for storing rainwater harvested water from rooftops for drinking purpose.

 

23. On which river Mettur dam is constructed?

(a) Ganga

(b) Krishna River

(c) Kaveri River

(d) Mahanadi River

ANSWER: Kaveri River

 

24. Most of the rivers in India have multipurpose river projects. Which of the following rivers\ river do(es) not have any multipurpose river project?

(a) Satluj- basin

(b) Narmada

(c) Yamuna

(d) Both (a) and (c)

ANSWER: Yamuna

 

25. On which river Koyena dam is built?

(a) Ganga

(b) Godavari river

(c) Krishna river

(d) None of the above

ANSWER: Krishna River

 

26. In India there are many remote villages that still depend on the rainwater for agriculture, but there is one remote village that has earned the rare distinction of being rich in rainwater. Which remote village is that?

(a) Gari

(b) Gendathur

(c) Kaza

(d) Rajnagar

ANSWER: Gendathur

 

27. If on one side India is doing multipurpose projects on a huge level on other side it is facing many problems, like movements which are resistant to multipurpose projects. Which of the following is not a resistance to the multipurpose projects?

(a) Narmada Bachao Andolan

(b) Navdanya

(c) Tehri Dam Andolan

(d) None of the above

ANSWER: Navdanya

 

28. There was a resistance movement for a multipurpose project by the name ‘Narmada Bachao Andolan’. This movement is associated with which dam?
(a) Tehri Dam

(b) Sardar Sarovar Dam

(c) Hirakud Dam

(d) Gandhi Sagar Dam

ANSWER: Sardar Sarovar Dam

 

29. In which Indian state, Rana Pratap Singh Dam is constructed?

(a) Rajasthan

(b) Odisha

(c) Punjab

(d) Gujarat

ANSWER: Rajasthan

 

30. Choose the correct option from the following.
River Valley Project Name of the river on which it is located

1 The Bhakra Nangal Project A Damodar and its tributaries
2 The Hirakud Project B Narmada River
3 Damodar Valley Project C Sutlej-Beas River basin
4 Sardar Sarovar Dam Project D Mahanadi basin

Options are as following-:
() 1D, 2A, 3B, 4C

(b) 1C, 2D, 3A, 4B

(c) 1A, 2B, 3C, 4D

(d) 1B, 2C, 3D, 4A

ANSWER: 1C, 2D, 3A, 4B

 

Do share this post if you liked the MCQ of Water Resources. For more updates, keep logging on BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!