Glimpses of India Class 10 | Chapter 7 | First Flight | English |

Glimpses of India Class 10 : A Baker from Goa, Coorg & Tea from Assam

Summary of Glimpses of India

This chapter consists of three parts; A Baker from Goa by Lucia Rodrigues, Coorg by Lokesh Abroi and Tea from Assam by Arup Kumar Datta.

Summary of A Baker from Goa

In the first part, the author gives a brief description of a traditional village baker who is still remembered by the local inhabitants of Goa. He also sheds light on the Portuguese days when the bread making started from. Those days, bread making was considered to be an art wherein mixing, moulding and baking were the areas of specialization. Such breads and loaves were baked in local-made furnaces by the experts.

Apart from that, the author recalls his childhood days when the bakers used to come to their villages having a bamboo in their hands, called the ladies of the house and wished her good morning. The jingling thud of their bamboo would mark their arrival which would wake the people up and make them run to meet and greet them. Thereafter, people would but sweet bread for their families from their bakers.

Moreover, the author tells the significance of the bread those days. No occasion especially marriage was complete until and unless the bread was served to the guests. On the eve of daughters’ engagements in their village, the ladies of the houses would prepare sandwiches and Bolinhas for all. As far as their attire was concerned, they would usually wear Kabai, a long frock that reached down to their knees, a shirt and trousers which were shorter than full-length ones but longer than half-pants.

All the bread makers would collect their bills at the end of the month. They maintained all the accounts on their walls with pencils. Those were the days of prosperity for bread makers for it was a profitable business those days.

Summary of Coorg

The second part of this chapter revolves around Coorg, a heavenly and tourist place, which is the smallest district of Karnataka and located between the towns of Mysore and Manglore. According to the author, the best season to visit Coorg is from September to March wherein one can enjoy the pleasant weather. It is inhabitance of beautiful women, wild creatures and martial men. Besides, it has beautiful evergreen forests, spices and plantations of coffee.

According to the author, people of Coorg are the descendants of the Greek or the Arabic. Once Alexander and his army settled there for they were unable to return to their own country. They married the local women and culture and traditions can, still, be seen among the people of Coorg. They wear a long black coat with an embroidered waist belt and known as Kuppias as it resembles Kuffia worn bu the Arabs and the Kurds. Besides, they are known for their chivalry. Their regiment is considered to be the most adorned regiments of the Indian army. They have been granted a special permission to carry firearms without any license.

Coorg is famous for its wildlife and it is a paradise for tourists as well. Tourists love enjoying adventurous sports like rafting, canoeing, rock climbing etc. Furthermore, It is home to lots of wild animals like fish, kingfishers, squirrels and white elephants. Even the river Kaveri gets it life (water) from the hills of Coorg. According to the author, Coorg can be reached both by road and by rail.

Summary of Tea from Assam

The third part of this chapter revolves around a travelogue of two friends namely Rajbir and Pranjal who visit Assam by train as the former has been invited by the latter to enjoy the scenic beauty of his town. Rajvir enjoys a lot there seeing the greenery and tea plantation of the place. He gets more astonished when Pranjal tells him that over eight crore cups of tea are drunk daily across the world.

There, they come to know few stories behind the commencement of production of tea. First, story is related to Chinese legend who found a few leaves in his boiled water. On tasting it, he found the taste better. Therefore, the tea making started.

According to Indians, a Buddhist monk cut off his eyelids because he felt sleepy during his mediations. All of a sudden, tea plants grew out of these eyelids and when those leaves put in hot water and drunk, the sleep disappeared from the eyes.

According to Pranjal, the tea was first drunk in China and the words like ‘Chai’ and ‘Chini’ originated from there. Then, it spread to European and Asian country where people still love to drink tea.

Finally the boys get down at Mariani Junction from where they drive towards Dhekiabari where few tree gardens are managed by Pranjal’s father. There they get to see the entire procedure of growing tea plantation, plucking the tea leaves, keeping them in the basket behind their backs and much more.

Important Questions/Answers of Glimpses of India

Question 1 : How did the bakers from Goa mark their arrival?

Answer : Bread-making was extremely popular those day and considered as an art. The bakers would visit the villages early in the morning and made a jingling thud sound which marked their arrival and would wake the people up.

Question 2 : How significant was the bread in ancient India?

Answer : No occasion was complete especially marriage until and unless the bread was served to the guests. On the eve of daughters’ engagements in their village, the ladies of the houses would prepare sandwiches and Bolinhas for all. In nutshell, bread was an indispensable part of people of Goa.

Question 3 : How would the bakers settle their accounts of selling breads?

Answer : All the bread makers would collect their bills at the end of the month. They maintained all the accounts on their walls with pencils. Those were the days of prosperity for bread makers for it was a profitable business those days.

Question 4 : What makes Coorg beautiful?

Answer : Coorg is a heavenly and tourist place, which is the smallest district of Karnataka and located between the towns of Mysore and Manglore. It is famous for it pleasant weather and worth-seeing scenic beauty.

Question 5 : Shed light on the brief history of Coorg’s people.

Answer : People of Coorg are believed to be the descendants of the Greek or the Arabic. Once Alexander and his army settled there for they were unable to return to their own country. They married the local women and culture and traditions can, still, be seen among the people of Coorg. They wear a long black coat with an embroidered waist belt and known as Kuppias as it resembles Kuffia worn bu the Arabs and the Kurds.

Question 6 : What special treatment is given to Coorg regiment?

Answer : Coorg regiment holds a special place in Indian Army’s heart . Their regiment is considered to be the most adorned regiments of the Indian army. They have been granted a special permission to carry firearms without any license.

Question 7 : What surprises Rajeev the most about the tea?

Answer : When Rajeev gets to know that over eight crore cups of tea are drunk daily across the world everyday, he gets startled. Besides, he comes to know about Chinese and Buddhist Monk’s story that marked the arrival of tea in the world.

Question 8 : How did Tea making commence according to the people of Assam?

Answer : There are few stories which related to the arrival of tea in this world. According to the first story. a Chinese legend found a few leaves in his boiled water. On tasting it, he found the taste better than the normal water. In another story, a Buddhist monk cut off his eyelids because he felt sleepy during his mediations. All of a sudden, tea plants grew out of these eyelids and when those leaves put in hot water and drunk, the sleep disappeared from the eyes. Therefore, the tea making started. According to people, tea-making originated from those stories.

Question 9 : What made Buddhist monk cut off his eyelids according to an ancient story?

Answer : Buddhist monk had to cut off his eyelids because he felt sleepy during his mediations. But soon he realised that tea plants started growing out of these eyelids and when those leaves put in hot water and drunk, the sleep disappeared from the eyes. 

 

We would love your reading of A Letter to God, Nelson Mandela: Long Walk to Freedom, Two Stories about Flying, From the Diary of Anne Frank, The Hundred Dresses I, The Hundred Dresses II, Madam Rides the Bus, The Sermon at Benares, The Proposal for better understanding of the chapters and scoring higher in upcoming examination. Do share this post if you liked Glimpses of India Class 10 English. For more updates, subscribe to our website BrainyLads

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!