0
(0)

From the Diary of Anne Frank Class 10 | Chapter 4 | First Flight | 

Summary of From the Diary of Anne Frank

From the Diary of Anne Frank Class 10 English : The chapter ‘From the Diary of Anne Frank’ revolves around narrator and her experience of noting down the important events, incidents and every other important thing in her diary especially during her days of hiding. She writes minute things about her life and surroundings in her personal diary and considers it as if it were her true and best friend.

Anne Frank is a thirteen-year-old girl who is once gifted with a diary by her parents. She, immediately, names is ‘Kitty’ and decides to write and confide each and everything that happens to her especially to get rid of her loneliness. The little girl, not so little anymore, believes that paper has more patience than people. Moreover, she thinks that no one would be entertained after reading her diary as she is a small girl. She begins writing it on her 13th birthday wherein she shares her typical journey of being a girl, her academics, friendship with other girls and more importantly, her crushes on boys. She stops writing diaries at the age of 15.

At the time of invasion of Germans over Holland, her family has to hide itself and leave to Netherlands to escape prosecution in Germany. They have to move into a small secret annex where they supported by the employees of a local firm with food, medicines and other basic things. On the other hand, Anne keeps on noting down all the happenings in her diary whatever is happening to them. She loves her father a lot but finds her mother lacking in love and care. She is frequently scolded by Mr. and Mrs. Daan and Mr. Dussel therefore she keeps a note of it as well along with her close relationship with Peter Van Daan, a teenager in the annex. She fails to understand the reason of Jews being isolated and persecuted. She considers Holland her home where many of the Dutch have gone against the Jews.

She mentions in her diary about her classroom that how they all worried about the homework in their class. Her fear of Mathematics and figures also finds a good place in her diary. Besides, she recollects how her Mathematics teacher always remained annoyed owing to her talkativeness. As a result, she is given an essay to write on the topic of ‘Chatterbox’ which she somehow writes. But, the Professor again gives her the same topic to write. She runs out of ideas and writes that sarcastically. To her surprise, her Professor reads it aloud in front of the whole class.

Her diary elaborates her struggle to define herself in the atmosphere of oppression. Her diary ends without any comment on August 1, 1944. The entire family is arrested on August 4, 1944 ultimately. Finally, Anne’s diary writing comes to an abrupt and sad end. Otto Frank, one of her family members survives from all that and recovers Anne’s diary from Miep. He makes up his mind to fulfill Anne’s wishes by publishing the diary.

Since it is a personal account of a life in a hiding, it is not possible to analyze it as a fictional or a non-fictional work.

RELATED

Questions Answers

Q1. What made Anne Frank keep a diary?

Answer : Anne Frank had no friend whom she could share her latent emotions with. Therefore, She decided to keep a diary with her wherein she could write how she felt everyday especially to get rid of her loneliness. She had a fair enough idea that no body would be interested in her diary.

Q2. What did Anne Frank write in her diary?

Answer : Anne Frank began her diary writing on her 13th birthday wherein she shared her typical journey of being a girl, progression of her academics, her friendship with other girls and more importantly, her crushes on boys.

Q3. Why was Mr. Keesing annoyed with Anne Frank?

Answer : Mr. Keesing was a strict teacher where Anne Frank was talkative. Excessive talking of Anne Frank usually made Mr. Keesing annoyed with the former. As a result, she was given an essay on the subject ‘ A Chatterbox’.

Q4. How did Anne Frank justify her habit of talking too much in the class?

Answer : Anne Frank was embarrassed of being pointed out in the class by Mr. Keesing for her talking too much. Yet, she justified herself stating that chatting is one of the common traits of any  student. She further added that she had inherited the habit of talking from her mother. 

Q5. Why did Mr. Keesing allow Anne Frank to talk in the class?

Answer : Mr. Keesing had been keeping Anne Frank busy giving her back to back essays to make her realise how voluble she was during the class. When she wrote her last essay titled ‘Quack, Quack, Quack,  said Mistress Chatterbox’ in the form of a poem, that changed Mr. Keesing attitude towards her altogether. Having seen the lighter and better side of the child, he allowed her to talk in the class.

Q6. What do you think of Mr. Keesing as a teacher? Was he strict?

Answer : Mr. Keesing was a teacher of Mathematics who was, not at all, a strict teacher but the one who expected his class to maintain the decorum and discipline while delivering his lecture to the class. The only thing that annoyed him was the incessant chatting and talking of his students during the class. Had he been strict, he would not have laughed at Anne’s funny arguments at the end. He heard the child and saw her lighter side and later permitted her to talk in the class. 

Q7. Who supported Anne Frank and her family during Germans invasion over Holland?

Answer : At the time of invasion of Germans over Holland, Anne Frank’s family had to hide itself and leave to Netherlands to escape prosecution in Germany. They had to move into a small secret annex where they supported by the employees of a local firm with food, medicines and other basic things. She made a note of everything happened to her in her diary that time.

Q7. What shows that Anne Frank loved her grandmother?

Answer : Anne had spent a good part of her childhood with her grandmother lovingly. She would cherish all the moments spent with her and mentioned them in her diary in one way or the other. Her frequent mentioning of missing her grandmother highlights that how much she loved and missed her.  

 

Do share this post if you liked From the Diary of Anne Frank Class 10 English. For more updates, keep logging on BrainyLads

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

error: Content is protected !!

For Regular Updates

Join Us on Telegram

Click Here to Join