This is Jody’s Fawn Class 8 Summary Questions Answers NCERT English

0
(0)

This is Jody’s Fawn Class 8 Summary Questions Answers NCERT Solutions

Summary of Jody’s Fawn

This is Jody’s Fawn by Marjorie Kinnan Rawlings is a touching story which revolves around a little boy, Jody. He feels other people’s pain and he has a pure heart. One day, his father was bitten by a snake and Jody set off to the forest to kill deer with their hearts and livers so he could save his father from dying. He succeeds in saving his dad’s life but the doe passes away leaving her fawn alone in the dense forest.

Whenever Jody thinks about the little fawn in the forest, he feels bad because he killed its mother. He is worried that it will die too. So, finally, he decides to bring it to his house. He talks with his dad about this decision and they both agree to look after the fawn. They ask Jody’s mom for permission before bringing it home though.

Jody’s mother is surprised when he tells her that he found a fawn. But Jody tries to convince her and says it would not be wise to leave the fawn in the forest, because if we do not feed it, it will starve. But Dr. Wilson supports him and convinces his mom that we need to take care of the fawn. Meanwhile, Dr. Wilson tells Jody that we need to be careful when taking care of the fawn at home because it might get hurt and die again if we’re not careful enough with how we’re handling it while bringing it home. He promises his milk to the fawn and promises to care for it. His mom says he should come back soon and his dad says that the spots on a fawn’s body are in different directions. Jody leaves with Mill-wheel who offers him a ride on his horse.

Jody is dropped in the forest by a Mill-wheel. He wanders around the woods, gets scratched up on some thorny bushes, and finds a fawn. Then he brings it home with him, giving it some milk. His parents are happy about this because they were worried about the hungry fawn before Jody found it.

RELATED

  • The Best Christmas Present in the World Summary

NCERT Solutions of This is Jody’s Fawn

Comprehension Check (Page 89)

Question 1: What had happened to Jody’s father?

Answer: Jody’s father was stung by a rattlesnake.

Question 2: How did the doe save Penny’s life?

Answer: When Penny was bitten by a snake. He found a deer and killed it to use its heart and liver to get the poison out.

Question 3: Why does Jody want to bring the fawn home?

Answer: Jody thinks he can bring home the fawn. His father needs a new heart and liver, but the mother was killed for parts of its body. The fawn becomes an orphan and Jody does not want to leave it alone to die from starvation. He wonders if he can bring the fawn home and give it food that it would like to eat.

Question 4: How does Jody know that the fawn is a male?

Answer: Jody’s father, Penny told him that males have spots in lines. This helped Jody know how to tell the difference between a male and female fawn.

Comprehension Check (Page 90)

Question 1: Jody didn’t want Mill-wheel with him for two reasons. What were they?

Answer: Jody did not want Mill-wheel with him because if the fawn was dead or couldn’t be found, he didn’t want Mill-wheel to see his disappointment. Secondly, if the fawn were alive, it would be so beautiful and secret that he could not bear to share it with anyone else.

Question 2: Why was Mill-wheel afraid to leave Jody alone?

Answer: Mill-wheel was afraid to leave Jody alone because he thought that Jody might get lost in the woods or he could even get bitten by a rattlesnake.

Comprehension Check (Page 93)

Question 1: How did Jody bring the fawn back home?

Answer: Jody tried his best not to scare the fawn away. He first stroked its neck and he wrapped his hands around it. Then, he picked up the little fawn and walked through the forest. He did this to protect its face from the sharp vines. When he became tired, Jody stopped by on his way home and took some rest. Suddenly, he remembered something that his father said: if a fawn would be carried for a while before being taken away from its mother, it would follow you after it had been carried for some time too. He put the fawn down for a while. The little deer refused to follow him at first, but he carried it on his arms and it slowly followed him. When they reached home, the fawn was too tired to climb the stairs on its own. So Jody picked up the little deer on his arms and took it inside his house.

Question 2: Jody was filled with emotion after he found the fawn. Can you find at least three words or phrases which show how he felt?

Answer: Jody’s mind was full of emotions when he saw the fawn. When he stroked the neck, it made him feel delirious. The fawn looked up at him and Jody felt very happy. Finally, when Jody brought the deer home to Penny, it seemed that his eyes were as bright as the deer’s.

Question 3: How did the deer drink milk from the gourd?

Answer: Jody poured milk into a small gourd and kept it in front of the fawn. The deer smelled the milk but couldn’t figure out how to drink from it. So Jody was careful not to spill any on the floor as he slowly gave the deer some. And after awhile, it started drinking from his hand as he dipped his fingers in the milk and put them into its mouth.

Question 4: Why didn’t the fawn follow Jody up the steps as he had thought it would?

Answer: As the fawn is a wild animal, it does not know how to go up stairs in a house. So when it went inside Jody’s house, it could not follow him up the stairs or drink the milk in his gourd. The fawn did not know what to do when it was in an unfamiliar situation.

Working with the text (Page 93)

Question 1: Why did Penny Baxter allow Jody to go find the fawn and raise it?

Answer: Penny Baxter let Jody find a fawn and take it home with him because he felt guilty for taking away the mother of the fawn. It was used to cure his snake bite. Penny agreed when Jody asked if they could raise the deer who had been taken from its mother without its fault.

Question 2: What did Doc Wilson mean when he said, “Nothing in the world ever comes quite free”?

Answer: Penny killed the doe to save himself but he felt bad. There was a fawn that was going to starve. Penny wanted the fawn to be taken care of so he said yes when Jody asked if they could take it home. When this happened, Doc Wilson said that Penny and Jody were both right because nothing is free in life!

Question 3: How did Jody look after the fawn, after he accepted the responsibility for doing this?

Answer: Jody took good care of the fawn. When he found it, he would gently stroke its neck and wrap his hands on its neck. He carried the little deer when they left the forest. He let it come with him up to his home and carried it up the stairs to his house. When the deer first tried to drink milk from the gourd, it didn’t know what to do. But then he started drinking when Jody dipped his fingers in the milk and put them into the fawn’s mouth.

Question 4: How does Jody’s mother react when she hears that he is going to bring the fawn home? Why does she react in this way?

Answer: Jody’s mother was surprised when she heard that Jody wanted to bring home the young deer. But then she knew that the doe that saved Penny’s life was this little deer’s mother. And then she said that they couldn’t get a wild animal at home.

Working with language (Page 93-95)

Question 1: Look at these pairs of sentences.

Penny said to Jody, “Will you be back before dinner?”

Penny asked Jody if he would be back before dinner.

“How are you feeling, Pa?” asked Jody.

Jody asked his father how he was feeling.

Here are some questions in direct speech. Put them into reported speech.

(i) Penny said, “Do you really want it son?”

(ii) Mill-wheel said, “Will he ride back with me?”

(iii) He said to Mill-wheel, “Do you think the fawn is still there?”

(iv) He asked Mill-wheel, “Will you help me find him?”

(v) He said, “Was it up here that Pa got bitten by the snake?”

Answer:

(i) Penny asked his son if he really wanted the fawn.

(ii) Mill-wheel asked if Jody would ride back with him.

(iii) Jody asked Mill-wheel if he thought the fawn was still there.

(iv) Jody asked Mill-wheel if he would help him find the fawn.

(v) Jody asked Mill-wheel if it was up there that Pa got bitten by the snake.

Question 2: Look at these two sentences.

He tumbled backward.

It turned its head.

The first sentence has an intransitive verb, a verb without an object.

The second sentence has a transitive verb. It has a direct object. We can ask: “What did it turn?” You can answer: “Its head. It turned its head.”

Say whether the verb in each sentence below transitive or intransitive. Ask yourself a ‘what’ question about the verb, as in the example above. (For some verbs, the object is a person, so ask the question ‘who’ instead of ‘what’).

(i) Jody then went to the kitchen.

(ii) The fawn wobbled after him.

(iii) You found him.

(iv) He picked it up.

(v) He dipped his fingers in the milk.

(vi) It bleated frantically and butted him.

(vii) The fawn sucked his fingers.

(viii) He lowered his fingers slowly into the milk.

(ix) It stamped its small hoofs impatiently.

(x) He held his fingers below the level of the milk.

(xi) The fawn followed him.

(xii) He walked all day.

(xiii) He stroked its sides.

(xiv) The fawn lifted its nose.

(xv) Its legs hung limply.

Answer:

(i) Jody then went to the kitchen. – Intransitive

(ii) The fawn wobbled after him. – Intransitive

(iii) You found him. – Transitive

(iv) He picked it up. – Transitive

(v) He dipped his fingers in the milk. – Transitive

(vi) It bleated frantically and butted him. – Intransitive, Transitive

(vii) The fawn sucked his fingers. – Transitive

(viii) He lowered his fingers slowly into the milk. – Transitive

(ix) It stamped its small hoofs impatiently. – Transitive

(x) He held his fingers below the level of the milk. – Transitive

(xi) The fawn followed him. – Transitive

(xii) He walked all day. – Intransitive

(xiii) He stroked its sides. – Transitive

(xiv) The fawn lifted its nose. – Transitive

(xv) Its legs hung limply. – Intransitive

Question 3: Here are some words from the lesson. Working in groups, arrange them in the order in which they would appear in the dictionary. Write down some idioms and phrasal verbs connected to these words. Use the dictionary for more idioms and phrasal verbs.

close draw make wonder scrawny
parted clearing sweet light pick

Answer: The words would appear in the following sequential order when arranged properly:

clearing close draw light make
parted pick scrawny sweet wonder

Some idioms and phrasal verbs connected to these words are listed below:

Clearing: clearing out, clearing the air, clearing off.

Close: a close shave, a close thing, a close call.

Draw: draw a blank, draw a line, draw interest.

Light: a light heart, bring to light, a guiding light.

Make: make a last-ditch effort, make a pass, make up your mind.

Parted: part with, parting of the ways, part and parcel.

Pick: pick out, pick at, take your pick.

Scrawny: scrawny thin, scrawny neck, scrawny persona.

Sweet: sweet tooth, sweet sixteen, sweet-speaking.

Wonder: little wonder, a nine days’ wonder, do wonders.

 

Do share this post if you liked This is Jody’s Fawn Class 8 Notes. For more updates, Keep logging on BrainyLads.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!

Wish to Stay Updated

Join Us on Telegram

Click Here to Join