The Tsunami Class 8 | English | Honeydew | NCERT Solutions |

0
(0)

The Tsunami Class 8 | English | Honeydew | NCERT Solutions |

Summary Part 1

The Tsunami Class 8 : Part 1 of the book contains four stories about people from the Andaman and Nicobar archipelago. The people discuss how their lives were affected by the tsunami on December 26, 2004.

In the first story, Ignesious was the manager of a cooperative society in Katchall. His wife woke him up at 6am when she could sense some tremors. It was not just an earthquake; it was the sea rising. A tsunami had come to that place and it hit his family, including his wife, children, father-in-law and brother-in-law. The waves were so huge that they swept them away with it.

In the second story of Part 1, there was a policeman named Sanjeev. He saved his family from the dangerous waves. But he drowned when the waves washed him away.

The third incident of Part 1 is about a thirteen-year-old girl. The girl was swept away by waves. She floated in the sea, holding a wooden plank. A wave brought her to shore. But she was dazed after being saved.

In the fourth story of part 1, a girl namely Alsmas Javed whose father noticed that the seawater was receding. He knew that this was a sign of danger. So he warned everyone to take shelter in a safer place. In the meantime, while he helped other people, a huge wave came and took away Almas’s father along with her grandfather. Slowly, her entire family was also swept away while Almas climbed on a floating wooden log and fainted. When she woke up, she found herself in a hospital in Kamorta after being rescued from drowning by fishermen from there. She had been so traumatized by what happened that she never talked about it to anyone afterwards.

Summary Part 2

The Tsunami Class 8 : Part 2 is the story of a little girl named Tilly. She was British and she had visited the beach in Thailand with her family to celebrate Christmas. On December 26th, she and her family were at the beach. They noticed that the waves were rising slowly, it made foam and did whirlpools. Her mother did not worry much about these signs but Tilly knew something was wrong.

Tilly remembered that her teacher told her that tsunamis can be caused by earthquakes, violent trembles, volcanoes and landslides. So, when she saw the ocean waves come in high and strong, she knew there was a tsunami coming! She warned her family and many people on the beach so they could go back to their hotel right away. Luckily for Tilly’s family, the hotel that they stayed in was strong enough to withstand the impact of the tsunami. If Tilly had not warned them about it then they would have been in danger.

Summary Part 3

The Tsunami Class 8 : Part 3 of the unit highlights that Animals can sense when there is a natural disaster. When the tsunami happened in December 2004, many animals went into shelters and hid when they knew something was wrong. They were scared. This could be because they could sense the coming of the tsunami. There were about 1,50,000 people who died from this but only a few animals did.

A lot of animals live in Yala National Park in Sri Lanka. People died while only two animals had been killed. Three elephants ran away from Patanangala beach an hour before the tsunami came and a man who lived near the Galle coast had dogs that would not go on the beach. These were signs for these people and their pets to be saved from the tsunami’s impact.

RELATED

  • The Best Christmas Present in the World Summary
  • The Tsunami Class 8

NCERT Solutions of The Tsunami Class 8

Comprehension Check (Page 27)

Question 1: Say whether the following are true or false.

1. Ignesious lost his wife, two children, his father-in-law, and his brother-in-law in the tsunami.

2. Sanjeev made it to safety after the tsunami.

3. Meghna was saved by a relief helicopter.

4. Almas’s father realised that a tsunami was going to hit the island.

5. Her mother and aunts were washed away with the tree that they were holding on to.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. True
  5. True

Comprehension Check (Page 29)

Question 1: Why did Tilly’s family come to Thailand?

Answer: Tilly Smith came to celebrate Christmas at a beach resort in southern Thailand.

Question 2: What were the warning signs that both Tilly and her mother saw?

Answer: Tilly and her family had already experienced a big earthquake. Her mother saw that the water was coming closer and the beach was getting smaller. Meanwhile, Tilly also noticed that the sea started to rise and form bubbles.

Question 3: Do you think Tilly’s mother was alarmed by them?

Answer: Tilly’s mom didn’t understand at first what was happening because her daughter was scared and screaming about a tsunami. Then she understood that it was serious.

Question 4: Where had Tilly seen the sea behaving in the same strange fashion?

Answer: Tilly saw the sea doing something strange during her geography lesson. Her teacher showed a video and told the class that tsunamis can be caused by earthquakes, volcanoes, and landslides.

Question 5: Where did the Smith family and the others on the beach go to escape from the tsunami?

Answer: The Smith family and others on the beach ran back to the third floor of a hotel as soon as they heard that there was a tsunami. The building withstood three waves from the tsunami, but then it started to crumble.

Question 6: How do you think her geography teacher felt when she heard about what Tilly had done in Phuket?

Answer: Tilly’s geography teacher was happy that Tilly had learned what she taught her. When she heard about what Tilly did and how it saved other people, the teacher was proud of her student.

Comprehension Check (Page 30)

Question 1: In the tsunami 150,000 people died. How many animals died?

Answer: 150,000 people died in the Indian Ocean. Few animals died. The exact number of dead animals is not known, but it was less than 150,000 people.

Question 2: How many people and animals died in Yala National Park?

Answer: Sixty people were swept off the Patanangala beach in the Yala National Park. The only animal carcasses found were two water buffalo.

Question 3: What do people say about the elephants of Yala National Park?

Answer: A group of people at the Yala National Park saw three elephants running away from the beach before the tsunami hit.

Question 4: What did the dogs in Galle do?

Answer: On the day the tsunami hit, the dogs in Galle refused to go on their daily run on the beach.

Working with the text (Page 30-31)

Question 1: When he felt the earthquake, do you think Ignesious immediately worried about a tsunami? Give reasons for your answer. Which sentence in the text tells you that the Ignesious family did not have any time to discuss and plan their course of action after the tsunami struck?

Answer: Ignesious did not know a tsunami had struck when he felt the earthquake. He put his TV set on the ground so it would not fall and break. Then he rushed outside with his family.

The tsunami was so strong that the family didn’t have time to talk about what they were going to do. When they stopped shaking, the sea was getting higher. Two children grabbed their grandmother’s hands and grandfather’s hand and ran in the opposite direction.

Question 2: Which words in the list below describe Sanjeev, in your opinion? (Look up the dictionary for words that you are not sure of.)

cheerful ambitious brash brave careless
heroic selfless heartless humorous

Use words from the list to complete the three sentences below.

(i) I don’t know if Sanjeev was cheerful, ___________ or ___________.

(ii) I think that he was very brave, ___________ and___________.

(iii) Sanjeev was not heartless, ___________or___________.

Answer:

In my opinion, the words that describe Sanjeev are brave, heroic and selfless.

(i) I don’t know if Sanjeev was cheerful, ambitious or humorous.

(ii) I think that he was very brave, heroic and selfless.

(iii) Sanjeev was not heartless, brash or careless.

Question 3: How are Meghna and Almas’s stories similar?

Answer: There was a tsunami and Almas and Meghna were the only people from their families to survive. Almas floated in the sea for two days. Meghna also floated in the sea for many days holding on to a wooden door. Both of them woke up in a hospital later on. Both girls were so scared about the incident that Meghna was walking on the beach and Almas did not want to talk about it.

Question 4: What are the different ways in which Tilly’s parents could have reacted to her behaviour? What would you have done if you were in their place?

Answer: Tilly knew that a tsunami had happened. She was scared and upset. Her parents saw this and took her to the swimming pool. Other tourists left the beach too when they saw them do it. Tilly also told people to run for safety when they were at the beach. But Tilly’s parents could have reacted differently, by not paying attention to her fear, and this might have been a bad idea. If they would have reacted this way, probably they would have been washed away too.

Had I been in the same situation as Tilly, I would have listened to her and then ran away from the beach.

Question 5: If Tilly’s award was to be shared, who do you think she should share it with — her parents or her geography teacher?

Answer: Tilly should have shared her award with her geography teacher. Tilly’s teacher taught her what a tsunami is and how it can affect people. That is why Tilly was able to save so many people from the tsunami.

Question 6: What are the two different ideas about why so few animals were killed in the tsunami? Which idea do you find more believable?

Answer: Animals usually know when the earth is going to shake. They have a sense of hearing that helps them feel or hear the earth’s vibration. They are able to move to safer places before humans know what is happening. They have a better sense of hearing and sense of feeling than humans. Scientists say that animals can hear low frequency sounds that we cannot hear. That is true, but it is only an amazing fact.

Working with language (Page 31-32)

Question 1: Go through Part-I carefully, and make a list of as many words as you can find that indicate movement of different kinds. (There is one word that occurs repeatedly — count how many times!) Put them into three categories.

fast movement slow movement neither slow nor fast

Can you explain why there are many words in one column and not in the others?

Answer:

Fast movement Slow movement Neither slow nor fast
Earthquake Recede Floating
Fall Rising
Rushed
Tremors
Swept away
Washed away
Ran

The fast movement has more words than the other two columns. This means that there are fast movements in a tsunami and it is hard to avoid such a critical situation both for men and animals. Although people were fast in their movements, like running or climbing, most of the people were washed away by tsunami waves.

Question 2: Fill in the blanks in the sentences below (the verbs given in brackets will give you a clue).

(i) The earth trembled, but not many people felt the _________. (tremble)

(ii) When the zoo was flooded, there was a lot of _________ and many animals escaped into the countryside. (confuse)

(iii) We heard with _________ that the lion had been recaptured. (relieve)

(iv) The zookeeper was stuck in a tree and his _________ was filmed by the TV crew. (rescue)

(v) There was much _________ in the village when the snake charmer came visiting. (excite)

Answer:

(i) The earth trembled, but not many people felt the trembling.

(ii) When the zoo was flooded, there was a lot of confusion and many animals escaped into the countryside.

(iii) We heard with relief that the lion had been recaptured.

(iv) The zookeeper was stuck in a tree and his rescue was filmed by the TV crew.

(v) There was much excitement in the village when the snake charmer came visiting.

Question 3: Say whether the following sentences are in the Active or the Passive voice. Write A or P after each sentence as shown in the first sentence.

(i) Someone stole my bicycle. __A__

(ii) The tyres were deflated by the traffic police. _______________

(iii) I found it last night in a ditch near my house. _______________

(iv) It had been thrown there. _______________

(v) My father gave it to the mechanic. _______________

(vi) The mechanic repaired it for me. _______________

Answer:

(i) Someone stole my bicycle. __A__

(ii) The tyres were deflated by the traffic police. ______P________

(iii) I found it last night in a ditch near my house. _____A__________

(iv) It had been thrown there. ______P_________

(v) My father gave it to the mechanic. _____A__________

(vi) The mechanic repaired it for me. _____A__________

 

Do share this post if you liked The Tsunami Class 8 Notes. For more updates, keep logging on BrainyLads

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!

Wish to Stay Updated

Join Us on Telegram

Click Here to Join