The Great Stone Face 1 Summary | Class 8 | Questions Answers |

0
(0)

The Great Stone Face 1 Summary | Class 8 | Questions Answers NCERT

The Great Stone Face 1 Summary

The Great Stone Face 1 Summary : The Great Stone Face is a story about a young man named Ernest and his fascination with mountains. When he was little, his mother would tell him the story of the great stone face in the valley that was visible from their home. All of the people in the valley talked about this great stone face. Ernest learned a lot about this from the people in his neighborhood. The Great Stone Face was a mountain that had big rocks and hilltops that looked like a human’s face from far away. It is very realistic and made by nature.

When Ernest was little, his mother told him a story about the Great Stone Face. She said that one day, someone who looked like it would come to the valley and be the best man in town. This made Ernest curious. He would spend time looking at it and remembering what his mom told him about it. When he grew up, he was a quiet person and he liked to help people when he could. Without a teacher, he felt that the Great Stone Face was like his own teacher. The Great Stone Face would often give him encouragement and kindness with a smile.

There was a man named Gathergold. He left the valley to earn money. There was a rumor that he looked like the Great Stone Face. When he returned, Ernest wanted to meet him but when Ernest saw him, he turned away because his face looked mean and not nice. The Great Stone Face told him that someone would come who looks like the giant face.

In the meantime, another man joined the army and left the valley. He was a famous commander and was known in the battlefield as “Blood-and-Thunder”. When he became old and tired, he returned to his native valley. People of the valley treated him with great respect and honor. Most people thought that he looked like a person from their legend called The Great Stone Face. But when Ernest saw this General’s face, he couldn’t recognize him or agree with what most people thought about this man’s resemblance to The Great Stone Face. He still believed the Great Stone Face looked like someone else. That person would come soon, and Ernest agreed to wait for him.

RELATED

  • The Best Christmas Present in the World Summary
  • The Great Stone Face 1 Summary

NCERT Solutions of The Great Stone Face – I

Comprehension Check (Page 125)

Write ‘True’ or ‘False’ against each of the following statements.

1. The Great Stone Face stood near where Ernest and his mother lived. ______

2. One would clearly distinguish the features of the Stone Face only from a distance. ______

3. Ernest loved his mother and helped her in her work. ______

4. Though not very rich, Gathergold was a skillful merchant. ______

5. Gathergold died in poverty and neglect. ______

6. The Great Stone Face seemed to suggest that Ernest should not fear the general. ______

Answer:

1. The Great Stone Face stood near where Ernest and his mother lived.  False

2. One would clearly distinguish the features of the Stone Face only from a distance.  True

3. Ernest loved his mother and helped her in her work.  True

4. Though not very rich, Gathergold was a skillful merchant.  False

5. Gathergold died in poverty and neglect.  True

6. The Great Stone Face seemed to suggest that Ernest should not fear the general.  False

Working with the text (Page 126)

Answer the following questions.

Question 1: (i) What was the Great Stone Face?

(ii) What did young Ernest wish when he gazed at it?

Answer: (i) The Great Stone Face was a work of nature. It was made by some huge rocks that are standing near each other. When people saw it from far away, it looked like the face of a person. But when they came closer, they could only see the huge pile of rocks. On the other hand, People who lived around the Great Stone Face thought that it was alive. They believed that it made their valley more fertile.

(ii) Ernest liked to look at the Great Stone Face. He thought it was smiling at him. The boy wished it could talk to him because he felt that if it looked so happy, then its voice would be nice too. Ernest said that if he ever sees a man with a similar face, then he will love him very much.

Question 2: What was the story attributed to the Stone Face?

Answer: In the Stone Face story, it was said that a person from the valley would be born and that he would be destined to become one of the greatest people in his time. The story also said that this person’s face in adulthood would look like a stone face.

Question 3: What gave the people of the valley the idea that the prophecy was about to come true for the first time?

Answer: A rumor was going around the valley that the man who looked like the Great Stone Face had finally appeared. A man named Gathergold left the valley and went to live in a faraway port. He became very rich by the time he grew old. He decided to go back to his native valley for his last days. People believed that he looked like the Great Stone Face, and it seemed that this was happening for the first time according to prophecy.

Question 4: (i) Did Ernest see in Gathergold the likeness of the Stone Face?

(ii) Who did he confide in and how was he proved right?

Answer: (i) No, Ernest did not see a look of kindness or truthfulness on Gathergold’s face. He could not see the wrinkles and shrewdness in Gathergold’s face.

(ii) Ernest told the Great Stone Face that Gathergold had nothing to do with the Great Stone Face. When Ernest died, he didn’t have any money and was poor.

Question 5: (i) What made people believe General Blood-and-Thunder was their man?

(ii) Ernest compared the man’s face with the Stone Face. What did he conclude?

Answer: (i) General Blood-and-Thunder was someone who had always wanted to be a soldier. He had longed to go back home. The people in his valley felt that he looked like the Great Stone Face prophet. They believed he would fulfill the prophecy of becoming their leader.

(ii) Ernest compared the man’s face to the Great Stone Face. He hoped that the General Blood-and-Thunder would be this person, but he could not find any similarities between them. His heart told him that there was a greater and nobler man coming who would look like the Great Stone Face.

Working with language (Page 126-127)

Question 1: Look at the following words.

like – likeness

punctual – punctuality

The words on the left are adjectives and those on the right are their noun forms.

Write the noun forms of the following words by adding -ness or -ity to them appropriately. Check the spelling of the new words.

(i) lofty ______________ (vi) enormous ______________

(ii) able ______________ (vii) pleasant ______________

(iii) happy ______________ (viii) dense ______________

(iv) near ______________ (ix) great ______________

(v) noble ______________ (x) stable ______________

Answer:

(i) lofty loftiness (vi) enormous enormity

(ii) able ability (vii) pleasant pleasantness

(iii) happy happiness (viii) dense density

(iv) near nearness (ix) great greatness

(v) noble nobility (x) stable stability

Question 2: Add -ly to each of the following adjectives, then use them to fill in the blanks.

perfect near kind pleasant eager

(i) Why didn’t you turn up at the meeting? We all were _______ waiting for you.

(ii) _________ write your name and address in capital letters.

(iii) I was _________ surprised to see him at the railway station. I thought he was not coming.

(iv) It is _________ believable that I am not responsible for this mess.

(v) He fell over the step and _________ broke his arm.

Answer: (i) Why didn’t you turn up at the meeting? We all were eagerly waiting for you.

(ii) Kindly write your name and address in capital letters.

(iii) I was pleasantly surprised to see him at the railway station. I thought he was not coming.

(iv) It is perfectly believable that I am not responsible for this mess.

(v) He fell over the step and nearly broke his arm.

Question 3: Complete each sentence below using the appropriate forms of the verbs in brackets.

(i) I _________ (phone) you when I _________ (get) home from school.

(ii) Hurry up! Madam _________ (be) annoyed if we _________ (be) late.

(iii) If it _________ (rain) today, we _________ (not) go to the play.

(iv) When you _________ (see) Mandal again, you _________ (not/recognise) him. He is growing a beard.

(v) We are off today. We _________ (write) to you after we _________ (be) back.

Answer:

(i) I shall phone you when I will get home from school.

(ii) Hurry up! Madam will be annoyed if we are late.

(iii) If it rains today, we shall not go to the play.

(iv) When you see Mandal again, you will not recognise him. He is growing a beard.

(v) We are off today. We shall write to you after we are back.

 

Do share this post if you liked The Great Stone Face 1 Summary Class 8. For more updates, keep logging on BrainyLads

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Add a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!

Wish to Stay Updated

Join Us on Telegram

Click Here to Join